BEGGINER diviziono komandų apžvalga pasibaigus reguliariam sezonui

2023-05-12

Vakar pasibaigė itin atkakliomis ir nenuspėjamomis dvikovomis pasižymėjęs "BEGGINER" diviziono reguliarusis čempionatas. Keturios iš šešių komandų pabaigė grupės etapą su iškovotomis dvejomis pergalėmis ir tik sudėtingi tarpusavio rezultatų skaičiavimai leido nustatyti, kurios dvi iš jų visų prasibrovė į finalinio ketverto varžybas.  Pažvelgsime trumpai į kiekvieną šiame divizione rungtyniavusį klubą.

"LokysEvents 2" - 6 vieta


Kaip kalba žmonės užkulsiuose, tai, greičiausiai, didžiausia šio turnyro sensacija. Daug kas kalbėjo, jog būtent "Ozas" ir "LokysEvents 2" susitiks didžiajame finale. Tuo tikėjo ir abi komandos. Visgi paskutinė sezono dvikova, kurioje "Vilkai" įveikė "Liūtus", nubloškė itin aukštai vertintą klubą tiesiai į dugną. Komandos sudėtis buvo labai apylygė ir net septyni krepšininkai rinko reikšmingą statistiką ir buvo tikrai naudingi savo klubui. Visgi visų akys krypo į Andrių Dainaravičių, kuris padėjo savo komandai laimėti pirmus du susitikimus vidutiniškai rinkdamas po 26 naudingumo balus. Visgi viskas kardinaliai pasikeitė nuo trečio susitikimo ir trijų pralaimėjimų iš eilės seriją vainikavo vidutiniškai 4 naudingumo balai bei vos 16,2% pataikymas iš žaidimo. Nors Mindaugas Matuizainis ir Tomas Gelūnas bandėm kompensuoti atsivėrusias spragas gynėjų grandyje, to buvo per mažai. Puikiai viso sezono metu atrodė naudingiausias komandos žaidėjas - Vilius Jarulaitis. Šis krepšininkas yra vienas iš fiziškai stipriausių tarp viso diviziono sportininkų ir šią savybę puikiai išnaudojo. Nepadėjo ekipai ir treneris Mindaugas Čyžius, kuris sąžiningai keliavo į  rungtynes ir bandė sudėlioti klubo žaidimą nuo atsarginių žaidėjų suolelio.Fantastiška pradžia ir tragiška pabaiga, taip trumpai galima reziumuoti šio klubo pasirodymą.

Paulius Kanapeckas buvo vienas svarbiausių "LokysEvents 2" komandos aukštaūgių 

"Vikingai" - 5 vieta

Stipriai sezoną pradėjo ir taip pat stipriai užbaigė - "Vikingai". Pirmojoje dvikovoje jie nepaliko galimybių "Vilkų" ekipai, o paskutiniame susitikime atėmė visas galimybes žygiuoti toliau (kaip paaiškėjo reguliariam sezonui pasibaigus) iš "LokysEvents" klubo. Deja, "Vilkų" pergalė prieš "Liūtus" lėmė ankstyvą "Vikingų" sezono pabaigą.Žvelgiant į šį klubą ryškiai išsiskiria du aspektai. Tvirti vyrai ypatingai daug "lipa ant lentos" ir tai įtakoja įspūdingą puolime atkovotų kamuolių kiekį. Deja, tuo pačiu komanda pasižymėjo kaip mėgėja atlikti neapskaičiuotus perdavimus ir tai itin pakėlė klubo klaidų skaičių. Dar vienas "achilo kulnas" buvo baudų pataikymas (vos 41,5%). 62 pramestos baudos per 5 rungtynes, galimai, stipriai įtakojo rezultatus. Statistiškai klubo gretose daugiausiai išsiskyrė "milžinai" - Laurynas Diržys, Justas Čeponis, Kęstas Barkauskas ir Tautvydas Šakys. Šie krepšininkai ne tik stengėsi traukti visą klubo puolimą ant savo pečių, tačiau tuo pačiu buvo efektyvūs gynyboje. Gynėjų gretose ryškiausiai žibėjo Donatas Straižys, tačiau kamuolio varymosi problema su dešine ranka neleido šiam krepšininkui pilnai atsiskleisti ir įvykdyti visų trenerio Aivaro nurodymų. Visgi Donatas pažadėjo iki kitų metų išspręsti šią problemą. Reziumuojant visą klubo šio sezono žaidimą galima teigti, jog komanda turėjo itin stiprią priekinę liniją, tačiau pritrūko baudų taiklumo, sėkmės ir didesnio palaikymo iš gynėjų grandies. 

Justas Čeponis sezoną pabaigė būdamas rezultatyviausiu ir naudingiausiu "Vikingų" krepšininku

"Liūtai" - 4 vieta

Prieš paskutinį susitikimą ši ekipa jau buvo užsitikrinusi kelialapį į finalinį ketvertą, todėl nusiteikti paskutinėms rungtynėms buvo itin sunku. Komanda patyrė pralaimėjimą ir į pusfinalį žengė iš ketvirtosios vietos.Komanda sezoną pradėjo triuškinamai pralaimėdama "Ozo" ekipai. Visgi vėliau sekė dvi pergalės, kurios, kaip laikas parodė, buvo lemiamos ir garantavo patekimą į pusfinalį. Deja, pusfinalyje laukia tas pats "Ozas", kuris kartą "Liūtų" jau nepasigailėjo. Gal skamba kiek juokingai, tačiau ši komanda su 56,3% taiklumu yra taikliausiai baudas metantis viso diviziono klubas. Ekipos tvirtybė yra vieninga ir energinga gynyba (vidutiniškai praleido vos 62,8 taško). Geriau savo krepšį reguliaraus sezono metu gynė tik būsimi varžovai "Ozo" vyrukai (60,8 tšk.). Individualiai visas žaidimas sukasi aplinkui du gynėjus - Stanislovą Čiučurka ir Giedrių Vidzbelį. Šie du krepšininkai vidutiniškai išmeta net 43% visos komandos metimų iš žaidimo. Po krepšiais visą žaidimą tiek puolime, tiek gynyboje cementuoja tvirtai sudėtas aukštaūgis - Donatas Strakšys. Jeigu paskutinėse reguliaraus sezono rungtynėse šiai komandai, galimai, buvo sunku atrasti motyvacijos kovoti iš visų jėgų, likusiuose dviejuose susitikimuose to būti neturėtų, kadangi abi rungtynės bus lemiamos kovoje dėl atminimo medalių.

Kastytis Kiseliovas tritaškius šį sezoną meta įspūdingu 42% taiklumu

"Baldai1" - 3 vieta

Ši komanda nebebuvo savo likimo sprendėja. Kelialapį "Baldai1" klubui iškovojo "Vilkai", kai paskutiniame reguliaraus sezono susitikime palaužė "Liūtus". Visgi šią akimirką "Baldai1" ekipą galime įvertinti kaip stipriausią klubą ant popieriaus ir finalinio ketverto favoritus.Komanda sezoną pradėjo net trim pralaimėjimais iš eilės ir atsidūrė ties iškritimo riba. Visgi paskutiniuose dviejuose susitikimuose pasirodė Martynas Kraujalis, kuris juose rinko vidutiniškai 36,5 naudingumo balus ir padėjo savo ekipai finišuoti dviem laimėjimais. Pridėkime praėjusio sezono vieną iš "Co2" komandos naudingiausių krepšininkų Beną Kucevičių bei šio sezono atradimą Egidijų Lazauską ir turėsime neabejotinai stipriausią žaidėjų trejetą šiame divizione. Nieko keisto, kad Martynas Kraujelis yra rezultatyviausias šio diviziono žaidėjas, Egidijus Lazauskas toje pačioje kategorijoje užima trečią vietą, o Benas Kucevičius - penktas. Kaip pristabdyti tokio aukšto meistriškumo trijulę, finalinio ketverto metu bus itin sunki užduotis bet kuriam klubui. Juolab, prie trijų lyderių turime ir dar šešis krepšininkus, kurie jau įrodė, jog gali pakankamai efektyviai sužaisti rungtynių metu. Iš jų galima būtų išskirti gynėją Algirdą Ščerbą. Iš silpnesnių vietų šioje komandoje galima išskirti didelį klaidų skaičių, pagal kurį šis klubas neturi sau lygių. Vien trys lyderiai kartu sudėjus vidutiniškai atlieka 14,5 klaidos per rungtynes.Sunki pradžia šiai ekipai jau yra už nugaros, o tolumoje šviečia labai gera perspektyva, tačiau visa kova dar priešaky.  

Benas Kucevičius reguliarų sezoną pabaigė būdamas penktas rezultatyviausias diviziono žaidėjas

"Vilkai" - 2 vieta

Nors "Vilkai" reguliarų sezoną pabaigė antroje vietoje, pralaimėjimas paskutinėse turnyro rungtynėse būtų juos bloškęs į patį dugną ir ekipa jau būtų pabaigusį sezoną. Per pirmas trejas rungtynes "Vilkams" buvo pavykę įveikti tik be Martyno Kraujelio žaidusius "Baldai1" krepšininkus, tačiau vėliau komanda susikoncentravo ir laimėjo savo du finalus bei prasibrovė į finalinę ketveriukę net iš antros vietos. Iš visų ekipų reguliaraus sezono metu ši komanda išsiskyrė kaip taikliausia dvitaškių metikė (47,1%). Tarp viso diviziono krepšininkų lygiai tokį patį rezultatą pasiekė ir komandos gynėjas - Jonas Staniulis (66,7%). Su Jonu tarp rezultatyviausių ekipos krepšininkų yra dar du gynėjai - Kazimieras Girdenis ir Darius Miloševičius bei puolėjas Ignas Gumuliauskas. Nors statistikoje absoliutus lyderis pagal naudingumą yra Haroldas Dovydėnas, tačiau šis žaidėjas po pirmojo susitikimo dėl asmeninių priežasčių paliko komanda ir nebėra jos narys. Klubo gynybą po krepšiais labai sustiprina aukštaūgis Valdas Skarbalius, kuris yra daugiausiai visame divizione varžovų metimų blokuojantis krepšininkas. Komandos stiprybė yra tinamas susirinkimas. Visi krepšininkai, kai susirenka, vidutiniškai rungtyniauja nuo 16 iki 36 minučių ir tai leidžia deramai paskirstyti jėgas bei kautis dėl pergalių. Ne itin sėkminga turnyro pradžia, nežinomybė iki paskutinių minučių ir puiki pabaiga leidusi prasibrauti į finalinį ketvertą  - taip galima būtų apibendrinti pirmąjį šio klubo "blyną" šią akimirką.

Valdas Skarbalius sezoną pabaigė būdamas diviziono blokų karaliumi

"Ozas" - 1 vieta

Jau prieš pat turnyrą didžiulis klausimas buvo ar "Ozas" nėra per stiprūs šiam divizionui ir ar jų vieta nebūtų  tarp "BOTTOM" ekipų. Nors ši komanda ir laimėjo reguliaraus sezono laimėtojų vardą, tačiau tikrai lengvu pasivaikščiojimu galima būtų pavadinti tik rungtynes prieš būsimus varžovus pusfinalyje - "Liūtus". Komandoje ryškiai išsiskiria penki krepšininkai, kurie daugiausiai palaiko ekipos puolimą - Simonas Survila, Rokas Kaminskas, Rokas Sirtautas, Gytis Kėrinas ir Andrius Pupkovas. Joną Kaminską taip pat galima būtų išskirti ir kaip daugiausiai kamuolių atkovojantį viso diviziono žaidėją bei jau visos šios ne pirmą sezoną gyvuojančios ekipos per vienerias rungtynes atkovotų kamuolių rekordininką (19). Ką tik paminėtam penketukui deramai susirinkus, komanda išties sunkiai įveikiama bet kuriam varžovui. Komanda ne itin mėgsta agresyviai pulti ir dažniau renkasi metimus iš toli, kurių išmeta vidutiniškai net trisdešimt per rungtynes ir kas ketvirtas pasiekia tikslą. O pati "Ozo" ekipa mėgsta gintis zonine gynyba ir provokuoti varžovus dažniau atakuoti iš trijų taškų vertės distancijos. Rezultatai rodo, jog ši taktika visai neblogai pasiteisina ir kol kas klubas užtikrintai žygiuoja medalių link. Tiesa, ne visi krepšininkai mėgsta atakuoti iš toli. Du naudingiausi klubo žaidėjai Simonas Survila ir Jonas Kaminskas beveik visus savo taškus susirenka iš baudos aikštelės. Ką tik jubiliejines 50-tas rungtynes šioje ekipoje sužaidęs klubo kapitonas Andrius Pupkovas gali džiaugtis, paskutiniu metu krepšinio aikštelėje vykstančiais įvykiais. 

Idėjinis "Ozo" komandos vadas Andrius Pupkovas švenčia sėkmingą reguliaraus sezono pabaigą

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009