2 diviziono tarpušvenčio visų komandų apžvalga

2023-01-02

Tarpušvenčio metu komandos turėjo ilgą laiką pailsėti ir pasiruošti naujoms kovoms. Jau netrukus pirmieji klubai sugrįš į aikšteles. Kol dvikovos neprasidėjo, kviečiame susipažinti su pirmos sezono dalies silpensnio diviziono aktualijomis! 

Bachtacor (6-3)

Koeficientas tapti čempionais: 1,6

Vienais pagrindinių favoritų laimėti čempionatą galime įvardinti - "Bachtacor" kolektyvą. Labai senas ištakas turintis klubas sezoną praėjo per keturis susitikimus iškovodami vos vieną pergalę. Toks ekipos pasirodymas sukėlė didelę emocinę įtampą Lietuvos "Jerry Krause'ui" - Vytautui Petravičiui ir jis savo komandai padėjo atsigauti psichologiškai bei taip grįžti į pergalių kelią. Per likusias penkias dvikovas "Bachtacor" palaužti nepavyko niekam. O pergalių seriją ši ekipa pradėjo įveikdami rimčiausius pretendentus kovoje dėl čempionų titutlo - "Meridianą". Aišku, žaidimo pokyčiui įtakos turėjo ir pripratimas prie namų aikštelės, kuri turėtų išlaikyti nemažą įtaką komandos žaidimui viso sezono metu. Prie jau įprasto lyderių ketvertuko (Erikas Ivanovas, Artūras Daugulis, Kęstutis Garunkštis ir Lukas Kundrotas) prisijungė Justas Venckus, kuris šią akimirką atsižvelgiant į visas aplinkybes gali būti pavadintas net kaip žaidėjas numeris vienas šioje ekipoje. Ne pėsti ir dar du naujokai - Patrick Knapp bei Julius Martušis, kurie taip pat efektyviai išnaudoja savo laiką. Nors tarpsezonio metu stengėmės, kad ši komanda nė trupučio nesustiprėtų, deja, klubas atrado naujų resursų ir vėl yra pagrindiniai favoritai kovoje dėl aukso spalvos apdovanojimų. Gal jau metas žengti į aukštesnį lygmenį?  

Artūras Daugulis - aikštelėje yra "Bachtacor" komandos smegenys

Meridianas (6-2)

Koeficientas tapti čempionais: 1,8

Sezoną komanda pradėjo keturiomis pergalėmis iš eilės. Taip pat šis klubas prieš turnyro startą buvo įvardijamas kaip didžiausi favoritai iškovoti čempionų titulą. Visgi per daug atsipalaidavus žaidėjams teko net du kartus iš eilės pripažinti varžovų pranašumą ir atiduoti vienvaldžių lyderių statusą. Susiėmę žaidėjai į savo sąskaitą įsirašė dar dvi pergales, tačiau po užtikrinto pralaimėjimo lyderių derbyje favoritų statusą teko perleisti "Bachtacor" kolektyvui. Komandą į priekį veda Andrius Stančiauskas, kuris jau spėjo savo pavardę klubo istorijos metraščiuose pagal statistinius rodiklius įsirašyti šalia tokių garsių mėgėjiškame krepšinyje žaidėjų kaip Almantas Stankevičius, Aurimas Špiliauskas, Vytautas Ostrauskas ar Marius Krukonis. Fenomenalu, bet tarp klubo rekordininkų Andrius yra visose įmanomose statistinėse kategorijose. Verta pastebėti, jog naudingumo rekordo grafoje šalia Andriaus puikuojasi ir pagrindinis klubo įžaidėjas - Mindaugas Žilionis. Be šių dviejų žaidėjų dar šį sezoną ryškiau išsiskiria: Rolandas Mečkauskas, Simonas Fergelis, Justas Grubevičius ir Vytautas Kumetaitis. Tiesa, šios komandos viena iš stiprybių yra tolygumas, kadangi bet kuris krepšininkas, vos tik gavęs truputį daugiau laisvės, gali skausmingai bausti varžovus. Taip pat priešininkus į neviltį varo brandus ir drausmingas krepšinis, kurį jaunesnėms komandoms yra labai sunku išlaikyti visų rungtynių metu. 2023 metai parodys, kaip po šalto dušo pavyko atsigauti "Meridiano" vyrukams.

"Meridianas" savo sąskaitoje jau turi trečios vietos laimėjimą pernai metais

Good Boys (6-2)

Koeficientas tapti čempionais: 3,6

Kaip ir praėjusį sezoną "Good Boys" žaidimas kol kas žada daug gero. Visgi praeitis parodė, jog ši ekipa gali žaisti išties brandų krepšinį gana ilgą laiką, tačiau likus labai nedaug iki medalių ima ir skaudžiai suklumpa. Peržvelgę visas jau sužaistas klubo rungtynes galime drąsiai išskirti startinį penketuką, kurį sudarytų: Oskaras Balčiūnas, Eimantas Čiučelis, Eugenijus Gamperis, Andrius Aleksejevas ir Vygantas Keblys. Šie krepšininkai rungtyniauja naudingai, o jiems esant aikštelėje komanda žaidžia gerai. Kol kas "Good Boys" per 8 žaistas rungtynes nusileido tik principiniam varžovui "Meridianui" ir "Aktyvi Veikla" komandai. Visi likę varžovai turėjo pripažinti tarp turnyrinės lentelės lyderių įsitaisiusios ekipos pranašumą. Artėjant atkrintamosioms galime pamatyti, jog šios komandos gretose dar yra ir neišnaudotų rezervų. Antras praėjusio sezono naudingiausias krepšininkas Paulius Aleksejevas kol kas yra visomis prasmėmis tik savo šešėlis. Labai blankiai rungtyniauja ir svarbus ekipai įžaidėjas - Martynas Kulys. Nors Martynui esant aikštelėje komanda atrodo tikrai neblogai, tačiau pats Martynas nėra efektyvus. Jau praėjusio sezono pabaigoje jo sportinė forma pradėjo ristis žemyn ir susigrąžinti į vietą jos dar taip ir nepavyko. Jeigu esami lyderiai išlaikys savo sportinę formą, "turimi rezervai iššaus",  o visa komanda nepalūš psichologiškai - turėsime šiam sezonui rimtą paraišką kovoje dėl medalių.

"Good Boys" pernai demonstravo labai gerą krepšinį bet iki apdovanojimų pakylos jiems vistiek šiek tiek pritrūkdavo

Moody's (5-3)

Koeficientas tapti čempionais: 5,0

Prieš sezoną buvo sunku kažką pasakyti apie "Moody's" kolektyvą ir bandėme iš labai abstrakčios informacijos nuspėti ateitį. Dabar komanda jau atskleidė savo veidą ir galima apžvelgti detaliau. Klubo žaidėjai yra pasidalinę į tris hierarchijas. Vytautas Kukulskis ir Ąžuolas Puronas yra absoliutūs ekipos lyderiai, kurie veda savo klubą į priekį. Jie daugiausiai kontroliuoja kamuolį, daugiausiai imasi iniciatyvos ir turi pačius geriausius statistinius rodiklius. Fenomenalu, tačiau abu ekipos vedliai itin skurdžiai atakuoja tiek iš trijų taškų zonos, tiek nuo baudų metimo linijos, nors tai daro pakankamai dažnai. Komandos lyderiams pasinaudodami atsiradusia laisve daugiausiai padeda Darius Daugvila, Filippo Cervetto ir Lukas Paliulis. Toks penketas šioje ekipoje yra pats grėsmingiausias. Likusių žaidėjų užduotis atiduoti visas jėgas gynyboje ir atsiradus progai vieną kitą tašką pridėti. Tiesa komanda įrodė, jog siekti pergalių gali ir nepilnos sudėties. Dėl diskvalifikacijos dviems susitikimams iškritus Vytautui Kukulskiui "Moody's" nepalūžo ir vis tiek šventė pergalę abiejose rungtynėse. Šios dvi laimėtos dvikovos buvo kertinės, kurios prieš 2023 metus įtvirtino "Moody's" lyderių gretose. Pralaimėjimų atveju Naujus metus galėjo tekti pasitkti nukritus į lentelės dugną. 

Ąžuolas Puronas daug sportuoja ir tai jam padeda būti tikru "Moody's" komandos lyderiu

Aktyvi veikla - 2 (5-3)

Koeficientas tapti čempionais: 3,2

Nors turnyrinėje lentelėje "Aktyvi veikla - 2" komanda įsitaisė viduryje, jos galimybės kautis dėl medalių išlieka tikrai nemenkos. Savo rimtus ketinimus šis klubas pademonstravo metų pabaigoje parblokšdami ant bangos buvusius "Good Boys" vyrukus. Tiesa, abiems favoritams "įkąsti" nepavyko. Į lyderių gretas iš karto įsiliejo vienas fiziškai stipriausių viso turnyro žaidėjų - Mateusz Karpinski, kuris sezoną pradėjo pamažu, tačiau metus pabaigė įspūdingu 45 naudingumo balų pasirodymu prieš nesilpną priekinę liniją turintį "Liejam" kolektyvą. Prie Mateusz'o puikiai dera kiti du itin svarbūs ekipai aukštaūgiai - Kęstutis Vanagas ir Žilvaras Zinkevičius. Visiems šiems trims žaidėjams atvykus į rungtynes nei vienam varžovui lengva nebūna. Ekipos puolime akivaizdus lyderis yra atakuojančio gynėjo ar krašto puolėjo pozicijose galintis žaisti Mantas Meškevičius.  Jam talkinti bando įžaidėjas - Andrius Radzevičius. Tiesa abu šie vyrukai dar turi labai daug rezervo savo puolime, kadagi jų taiklumas, ypač iš trijų taškų zonos ir nuo baudų metimų linijos, kol kas nėra itin geras. Nederėtų pamiršti ir tokių krepšininkų kaip Rokas Valickas ar Paulius Zaleckis, kurie statistikos lentelėje atrodo gana silpnai, tačiau gali bet kada skaudžiai nubausti varžovus.  Kaip kovoti dėl medalių šios komandos branduolys žino. Dabar svarbiausia turnyrinėje lentelėje išlaikyti kuo patogesnę vietą, o tikros kovos dėl medalių prasidės kaip ir NBA - jau nuo atkrintamųjų.

Andrius Radzevičius yra labai svarbus "Aktyvi Veikla - 2" komandos žaidėjas, tačiau dar turi labai daug vietos, kur galėtų pasitempti

Liejam (4-5)

Koeficientas tapti čempionais: 6,5

Gana netikėtai Naujuosius metus pasitinka "Liejam" kolektyvas. Pilnai formavimosi procesą į savo rankas perėmęs klubas turėjo griežtus kriterijus besirenkant žaidėjus ir atrodė, kad galima bus šią ekipą priskirti prie favoritų. Visgi kol kas ši ekipa turi per devynerias žaistas rungtynes iškovojusi 4 pergales ir dvi iš jų prieš dar pergalės džiaugsmo nepatyrusį "New Generation" klubą. Tiesa, kažkiek pozityvumo įneša net 24 taškų persvara iškovota pergalė prieš žemiau esantį itin galingą "Antakių" klubą bei du susitikimai pralaimėti tik pačiomis paskutinėmis rungtynių akimirkomis. Laimėjimas prieš "Antakius" suteiks nemažai naudos kovoje dėl patogesnės vietos turnyrinėje lentelėje, o apmaudūs pralaimėjimai, parodo, jog potencialo klubas dar turi nemažai. Išskyrus Deividą Skiparį, visi krepšininkai šioje ekipoje kol kas rungtyniauja pakankamai naudingai ir varžovams neleidžia koncentruotis į kurį nors vieną iš lyderių. Tiesa, sunkiausiai priešininkams kol kas sekasi stabdyti etatinį MVP Luką Petkevičių, kuriam puikiai talkina Simone Panin. Visgi Simone kol kas nėra dažnas svečias aikštelėje, o tai galima įvardinti ir kaip galimą rezervą ateičiai. Kaip rezervą galima išskirti ir bendrą lankomumą.  Iš 9 žaidėjų kol kas penki krepšininkai rungtynėse lankosi nepriekaištingai, tačiau jiems antroje sezono pusėje reikėtų palaikymo iš likusių keturių žaidėjų, kadangi viso turint vos 9 narius reikalingas visų indėlis, kad išnaudoti rotacijos privalumus.

Kol kas galima teigti, kad "Liejam" rungtyniauja žemiau savo galimybių ribos, tačiau sezonas dar bus ilgas

VK Antakiai (3-6)

Koeficientas tapti čempionais: 3,8

Sezono pradžioje ši komanda buvo priskiriama prie favoritų. Visgi komandos žvaigždė Ignas Vilkelis prieš pat turnyro startą susirado antrąją pusę ir tai galimai įtakojo klubo žaidimą. Komanda per pirmas 4 rungtynes sugebėjo iškovoti net 3 pergales ir atrodė, kad "Antakiai" po truputį tvirtinasi tarp turnyro lyderių. Apie aukštus komandos tikslus signalizavo ir sezono atidarymo dvikovoje ant menčių paguldyti galingi varžovai pavadinimu "Bachtacor". Visgi pasaka baigėsi ir po puikaus starto sekė net penkių pralaimėjimų serija, su kuria komanda ir pabaigė 2022 metus. Panašiai klostėsi ir asmeninis Igno žaidimas. Iš pirmų keturių komandos rungtynių Ignas pasirodė visose trejose laimėtose ir rinko vidutiniškai 22,3 naudingumo balo. Likusiuose keturiuose pralaimėtuose susitikimuose Igno naudingumas jau tesiekė vos 11 naudingumo balų ir tai šį rodiklį labai iškėlė prieš "Good Boys" klubą surinktas 26 efektyvumo taškų koeficientas. Kaip komanda pradėjo turnyrą didingai įveikdami "Bachtacor", taip pat apgailėtinai pabaigė 2022 metus būdami sutriuškinti tų pačių "Bachtacor". Komandos negelbėjo net ir didysis Igno talkininkas Arnoldas Vabalas bei iš atsargos pakviestas Kornelijus Kriukelis. Žvelgdami į komandos istoriją ir didingus laimėjimus apžvalgininkai dar paliko šiai ekipai labai aukštą koeficientą, tačiau kuo toliau, jis pradeda kristi vis daugiau. O optimizmo neprideda ir esant 7 ar 8 vietoje galimai gauti itin pajėgūs varžovai. 

Ignai Vilkeli, ar grįši į savo senąją sportinę formą dar kada nors? 

The Score (3-5)

Koeficientas tapti čempionais: 18,0

Kaip jūra pirmoje turnyro pusėje subangavo "The Score" kolektyvas. Komanda savo pasirodymą pradėjo dviem pralaimėjimais, tačiau po jų iš karto šovė į viršų, iškovodami tris pergales. Visgi po pergalingos serijos sekė dar trys pralaimėjimai ir "The Score" įklimpo į aštuntą vietą. Komandos žaidimą galima pavadinti fenomenaliu, kadangi kol kas klubas sugebėjo po vieną kartą įveikti tik pergalės džiaugsmo dar neragavusius "New Generation" bei viso turnyro favoritus - "Meridianą" ir "Bachtacor". Kaip nebūtų keista, "The Score" vienintelis klubas, kuris sugebėjo ant menčių paguldyti abi favorites. Neįtikėtinai skamba ir tai, kad komandos rezultatyviausias krepšininkas Karolis Dilys per vienerias rungtynes iš žaidimo sugeba išmesti vidutiniškai net 23,5 metimo ir tik mažiau nei trečdalis jų pasiekia tikslą. Visgi, dėka tvirtos gynybos, tai dažniausiai nesutrukdo laimėti ar bent jau garbingai priešintis varžovams iki pat rungtynių pabaigos. Didžiausi Karolio talkininkai puolime - Žygimantas Šavelis ir Artur Kulbackij. Likusi komandos dalis stipriai orientuota į gynybą. Net ir dabar šis klubas įrodo, jog gali drąsiai žengti į atkrintamąsias ir ten net patriukšmauti. Visgi ekipoje atsiradus dar vienam puikų puolimo arsenalą turinčiam ir gerai besiginančiam krepšininkui, "The Score" galimybės kautis dėl medalių gerokai išaugtų. Gal metas į ekipą sugrįžti Karoliui Žilevičiui?

2023 metais visi tikisi ženkliai geresnės Luko Varno sportinės formos

New Generation (0-9)

Koeficientas tapti čempionais: 200,0

Kol kas ne itin gerai sezonas klostosi "New Generation" klubui. Komanda pralaimėjo visas devynerias žaistas rungtynes ir gerokai susikomplikavo savo galimybes prasibrauti į kitą etapą, kadangi nuo artimiausių varžovų jau atsilieka trimis laimėtais susitikimais, o ir patys tarpusavio dvikovas dažniausiai pralaimėjo labai dideliais skirtumais. Paskutinę akimirką prie komandos prisijungęs Tomas Antul įnešė šiek tiek optimizmo. Tomo žaidimas buvo labai brandus, o komanda iki pat ketvirtojo kėlinio savo rankose laikė iniciatyvą prieš grėsmingąjį "Liejam" klubą, visgi žygiui į atkrintamąsias, to, greičiausiai, yra per mažai. Vilties buvo  suteikęs ir kito naujoko, Aivaro Toleikio, žaidimas. Visgi Aivarui jo užimtumas trukdo pilnavertiškai įsilieti į komandos žaidimą. Indvidualiai gražu žiūrėti į Jerome Decarnin žaidimą. 43 metų veteranas puikiai įrodo, jog amžius nėra kliūtis žaisti efektyviai. Deja, komandinių pasiekimų tai irgi stipriai neįtakoja. Gal kaip prie nesėkmių nemenkai prisideda ir lankomumas. Komandoje registruota šią akimirką net 16 žaidėjų, tačiau dėl įvairiausių priežasčių, net 11 krepšininkų iš komandos žaistų devynių susitikimų pasirodė 5 ar mažiau kartų. Kol kas mintis apie patekimą į atkrintamąsias ši komanda turėtų atidėti į šoną. Metas susikoncentruoti į tikslą, kaip pagaliau iškovoti pirmąją pergalę.

Vidmantas Narbutas, kai atvyksta į rungtynes, sėkmingai saugo savo komandos baudos aikštelę, tačiau to pirmai pergalei iškovoti vis dar neužtenka

2 diviziono tarpušvenčio visų komandų apžvalga

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009