VI LYGA: Pirmojo etapo apibendrinimas ir antrojo etapo kovos

2019-02-17

Šeštadienio vakarą pasibaigus paskutiniosioms Top Sport - VKL VI-osios lygos reguliaraus sezono rungtynėms, VKL kolektyvas jau ankstų sekmadienio rytą savo ištikimiausiems skaitytojams pateikia kiek netradicinę, tačiau labai įdomią apžvalgą, kuri koncentruosis į tai, kas jau įvyko (t.y. pirmąjį etapą) ir tai - kas dar laukia (antrąjį etapą bei PLAY - OFF). Apžvalgoje galėsite surasti čempionato lyderių išskyrimą, labiausiai nustebinusias bei nuvylusias komandas, taip pat pirmojo etapo simbolinį žaidėjų penketuką ir antrojo etapo sistemą bei tolimesnius pogrupius. Mes tikimės, jog visai tai bus labai informatyvu ir naudinga, todėl nieko nelaukę - pradėkime!

 

Galutinė turnyrinė lentelė

Komanda W L Tšk. Skirtumas
1. Ferratum 12 1 25 766/638 (128)
2. Yatekomo 11 2 24 899/683 (216)
3. VK Don Pedro Užkandinė 8 5 21 803/738 (65)
4. BIL 8 5 21 696/694 (2)
5. M.K.Č. 7 6 20 846/697 (149)
6. VK Big Deal 7 6 20 773/772 (1)
7. Harc Team / Korona 7 6 20 671/711 (-40)
8.  VK Experienced 6 7 19 756/721 (35)
9. UwB 6 7 19 735/703 (32)
10. Egzistenciniai klausimai 6 7 19 727/728 (-1)
11. VK 4 Fun 6 7 19 751/808 (-57)
12. VK Meradog 5 8 18 731/765 (-34)
13. Parazitas 2 11 14 605/783 (-178)
14. Intersurgical Junior 0 13 13 661/979 (-318)

 

VKL ekspertus nutildęs "Ferratum" - geriausias pirmo etapo klubas

Top Sport - VKL ekspertams nelieka nieko kito nei tik nulenkti galvas prieš "Ferratum" komandą, kuri yra tituluojama pirmajame etape kaip pati stipriausia. Mes visi puikiai suprantame, kad pajėgumas VI-oje lygoje yra kaip niekad panašus, tačiau paminėti ir pasijuokti iš savęs VKL nebijo - prieš pirmenybių startą šiam kolektyvui prognozavome vos 12 vietą. Tačiau patyręs vos vieną pralaimėjimą "VK Big Deal" klubui, "Ferratum" pirmą etapą užbaigė septyniomis pergalėmis iš eilės ir ši serija tęsiasi jau nuo gruodžio pradžios. Praėjusį sezoną nesėkmingai VKL Vasaros lygos penktajame divizione debiutavęs klubas šiemet pasinaudojo organizatorių nauju pasiūlymu ir nusileido laipteliu žemiau bei atrado save - kol kas dominuoja prieš ekipas, kurios savo gretose ir turi daugiau individualiai stiprių krepšininkų, tačiau neturi tokios vienybės ir sutarimo kaip "Ferratum". Kolektyvas tarp visų lygos komandų yra penktas pagal pelnomus taškus (vid. 58,9 tšk.), tačiau komandos pagrindinis ginklas yra ne puolimas, o geležinė gynyba - prasileidžiama vos po 49,1 taškus ir tai yra geriausias rezultatas lygoje. Pavyzdžiui antra geriausius gynybos rodiklius fiksuojanti ekipa ("Yatekomo") į savo krepšį praleidžia net 3 taškais daugiau - 52,5. Taigi kuo jau kuo, bet savo ištverme ir juodu darbu gynyboje čempionato lyderis gali didžiuotis. Pirmaisiai smuikais kolektyve griežia trys krepšininkai - tai nedidukas Domas Balčiūnas, pelnantis daugiausiai taškų (15,7) ir atliekantis daugiausiai rezultatyvių perdavimų (3,7) ir du priekinės linijos krepšininkai. Naudingiausiu (vid. 18,6 naud. bal.) ekipos krepšininku yra net po 14,1 kamuolio sugriebiantis Arvydas Šturo, o jam puikiai talkina tik simboliškai efektyvumo balais nusileidžiantis (18,2) Slavomir Janovič. Bus labai įdomu stebėti, kaip svarbiausiose čempionato kovose dar nepatyręs kolektyvas tvarkysis su įtampa, juk dabar jie - pagrindinis kiekvienos komandos taikinys.

Domas Balčiūnas užtikrintu vadovavimu "Ferratum" kolektyvui nusipelnė vietos simboliniame penketuke

 

Kova dėl aukso - vis dar labai atvira

Nors pirmenybėse solidų ir tikrai užtikrintą krepšinį žaidžia kol kas du kolektyvai (jau minėtas "Ferratum" ir "Yatekomo"), tačiau nenuspėjamoje VI-oje lygoje galiausiai su aukso medaliais išeiti gali tikriausiai bet kas. VKL apžvalgininkai nusprendė išskirti potencialius kandidatus į aukščiausias lygos vietas.

"Yatekomo". Vėlgi klubas, kuriam prieš sezoną buvo prognozuota tik šeštoji vieta, tačiau reguliarųjį sezoną užbaigęs tvirtai ant antrojo laiptelio. Vieną didžiausių rotacijų lygoje turintis klubas sezono pradžioje buksavo - patyrė pralaimėjus "Ferratum" ir "VK Don Pedro užkandinei", o nors vėliau varžovai ir nebuvo tokie pajėgūs, tačiau "Yatekomo" tapo nesustabdoma jėga, o kiekviena pergalė tik užaugindavo vis didesnius sparnus kiekvienam ekipos krepšininkui. Reguliarųjį sezoną klubas baigė kaip karščiausia pirmenybių komanda, iškovojusi net devynias pergales iš eilės. Jau minėjome, kad "Yatekomo" gerai ginasi (antra vieta lygoje pagal praleistus taškus), tačiau jų stiprybė - puolimas. Pagal pelnytus taškus kolektyvas gana daug lenkia artimiausius varžovus (vid. 69,2 pelnyto taško, kai antroje vietoje - 65,1), o savo gretose turint tokius puolime apdovanotus krepšininkus kaip Linas Petreikis ar Šarūnas Misiūnas, įmesti kamuolį į skylę darosi labai nesunku. Komanda turi daugiau patirties, kadangi visą praėjusį sezoną kovėsi V-osios lygos čempionate, ir nors kalnų nenuvertė (7 pergalės ir 13 pralaimėjimų), mes šią ekipą matome kaip rimtą pretendentę užsikabinti aukščiausios prabos medalius. 

Rezultatyviausias ekipos krepšininkas - Linas Petreikis, vidutiniškai renkantis po 15,6 taško. Naudingiausias - aukštaūgis Šarūnas Misiūnas, vidutiniškai renkantis dvigubą dublį - 14,6 taško ir 11,1 atkovoto kamuolio (18,6 naud. bal.). Labai svarbi komandos dalis yra ir Mantas Grigaitis (11,5 tšk., 7 atk. kam., 3,5 rez. perd., 17,6 naud. bal.)

 

"M.K.Č.". Komanda, kuriai buvo pranašauta pirmoji vieta prieš sezoną negali likti pamiršta ir šioje sezono stadijoje. Vėlgi kiek silpnokai startavęs kolektyvas (3 pergalės ir 4 pralaimėjimai) galiausiai pajuto žaidybinį ritmą ir sezono eigoje demonstravo vis geresnį ir kokybiškesnį žaidimą, kas leido finišuoti pirmajame lygos ketverte. Žemynos gimnazijos krepšininkai yra daugiau patyrę nei oponentai - VKL Eko lygoje 2015/2016 metų sezone užėmė penktą vietą. Maža to, ekipa turi ir daug šilto bei šalto mačiusį žaidžiantįjį trenerį Giedrių Vidzbelį, kuris kartu su broliu Vytautu yra svarbios "M.K.Č." žaidimo dalys. Komandos stiprybė - galinga priekinė linija ir jos dominavimas baudos aikštelėje. "M.K.Č." rikiuojasi trečioje vietoje pagal atkovotus kamuolius (į priekį praleidžia tik aukščiau paminėtus stipriausius lygos kolektyvus) - nusiima vidutiniškai beveik po 45 kamuolius. Kolektyvas taip pat yra viena iš pirmaujančių komandų pagal taškus greitose atakose, o pagal perimtus kamuolius yra vienvaldžiai čempionato lyderiai (vid. po 11,6). Neabejotinas komandos lyderis - Mantas Pelakauskas. Krašto puolėjui iki dvigubo dublio vidurkio trūksta visai nedaug - 14,3 taško ir 9,1 atkovoto kamuolio bei 15,3 naudingumo balų. Po lenta savo darbą puikiai atidirba ir po daugiau nei 7,5 kamuolio sugriebiantys Domas Kurklietis bei Justas Rinkevičius. Prasidėjus svarbiausioms kovoms neabejotinai prie kolektyvo prisijungs ir Evaldas Žigutis. Jis per keturias sužaistas rungtynes pelnė po 14,3 taško, atkovojo po 11,5 kamuolio ir rinko po daugiau nei 20 naudingumo balų. Monstriška priekinė linija gali tapti raktu į VI-osios lygos medalius.

 

"VK Don Pedro užkandinė". Paskutinys kolektyvas, kurį VKL komanda išskiria kaip realų pretendentą užsikabinti aukso medalius. Prieš sezoną prognozuota tik aštuntoji vieta, tačiau tai dar viena komanda, patvirtinusi labai prastą VKL ekspertų kaip orakulų darbą (dar yra kur pasitempti!). Skirtingai nei aukščiau paminėtos komandos, "VK Don Pedro užkandinė" nesugebėjo finišuoti gerai - pralaimėjo paskutinius tris susitikimus iš penkių, o neabejotinai skaudžiausiu antausiu tapo pralaimėjimas vienam iš lygos autsaiderių - "Parazitui". Šiems krepšininkams iš visų jau aptartų komandų procentaliai skiriame mažiausiai šansų laimėti pirmenybes, kadangi mūsų manymu, kitos ekipos dar turi užslėptų kozirių, kuomet "Don Pedro" krepšininkai visas savo kortas jau atskleidė. Komanda yra žiauriai pažeidžiama aikštėje nesant dominuojančiam vidurio puolėjui Šarūnui Tuskeniui, o lyderio vaidmens nesant Šarui imtis tikriausiai dar gali vienintelis Mindaugas Kalinauskas. "VK Don Pedro užkandinė" žaidžia gražų puolamąjį krepšinį (trečia vieta lygoje pagal pelnomus taškus), tačiau prieš prasidedant svarbiausioms kovoms privalo užkamšyti skyles gynyboje (vos 9 vieta pagal praleistus taškus). Tai padaręs ir savo gretose turėdamas visus svarbiausius žaidėjus, kolektyvas gali nustebinti ir iškovoti aukso medalius, tačiau realistiškesnis mūsų spėjimas - kova dėl bronzos medalių.

Rezultatyviausias, naudingiausias ir daugiausiai kamuolių atkovojantis klubo žaidėjas - Šarūnas Tuskenis (vid. 16,0 tšk., 10,8 atk. kam., 22,8 naud. bal.). Kiti pagrindiniai krepšininkai - puolėjas Mindaugas Kalinauskas (vid. 10,5 tšk. ir 6,1 atk. kam.) bei Andrius Radzevičius (vid. 12,4 taško).

Andrius Radzevičius yra antras "VK Don Pedro užkandinės" krepšininkas pagal rezultatyvumą

 

Labiausiai nuvylęs kolektyvas - Egzistenciniai klausimai

Ilgą laiką 12-oje turnyrinės lentelės vietoje tūnojęs kolektyvas sugebėjo reguliarųjį sezoną užbaigti paskutinėje pirmojo dešimtuko vietoje, tačiau bet kokiu atveju, tai labai prastas ir komandos vadovų visu 100 procentų netenkinantis rezultatas. Mes šiuo kolektyvu pasitikėjome ir prieš sezono startą jiems prognozavome beveik pačią aukščiausią - antrąją vietą, tačiau šiuo metu turime tai, ką turime. "Egzistencinių klausimų" vyrukų nurašyti tikrai neskubame, nes galimybių pasireikšti ir užimti aukščiausias vietas lygoje dar bus, tačiau išvados turi būti pradėtos daryti jau dabar, nes laikas senka. Komandos trofėjų lentynoje yra ir vienas sidabrinės spalvos apdovanojimas, tad receptų kaip laimėti ilgalaikius turnyrus komanda tikrai turi. Visgi žaidimas daugiau yra paremtas tolimais metimais, kurie pirmoje sezono dalyje fatališkai nekrito. Komanda pagal tritaškių metimų pataikymo procentą net nesirikiuoja pirmajame komandų dešimtuke, o su tokiu rezultatu užimti aukštesnės vietos nei dabartinė neįmanoma. Ekipai trūksta ir pastovesnio svarbių žaidėjų, ypač tokių kaip Žalgirio TV veidas Rytis Kazlauskas, atėjimo į varžybas. Lyderio vaidmenį šiuo metu iš Ryčio perėmė nedidukas įžaidėjas Mindaugas Bundza, tiesiog nuostabiai skirstantis kamuolį (vid. po 6,9 rez. perd.) bei esantis naudingiausiu ekipos krepšininku (12,9 naud. bal.).

Mindaugas Bundza ("Egzistenciniai klausimai") yra daugiausiai rezultatyvių perdavimų lygoje atliekantis krepšininkas 

 

Naudingiausias pirmojo etapo krepšininkas - Artūras Giedraitis 

Artūras Giedraitis ("VK Big Deal") kolektyvui renka po 12 taškų, atkovoja net po 12,3 kamuolio, būdamas vidurio puolėju atlieka net po 5,4 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuoja 24 naudingumo balų vidurkį. Su juo ekipa iškovojo penkias pergales ir patyrė du pralaimėjimus, be jo - laimėjo tik dukart ir keturis kartus suklupo. Artūras Vilniaus krepšinio lygoje yra sužaidęs net 217 susitikimų, o lygoje debiutavo dar 2011-2012 metų sezone.

 

Simbolinis pirmojo etapo penketukas

Tomas Urbonas

Domas Balčiūnas 

15,7 taško  

(3,7 rez. perd., 15,8 naud. bal.)

Tomas Urbonas

20,1 taško (3,1 rez. perd.)

Vitalij Viduto

14,2 taško (12,7 atk. kam., 2,4 per. kam., 19,5 naud. bal.)

Šarūnas Tuskenis

16 taškų (10,8 atk. kam., 22,8 naud. bal.)

Artūras Giedraitis

12 taškų 

(12,3 atk.kam., 5,4 rez. perd., 24 naud. bal.)

PG SG SF PF C

 

Verti paminėjimo: Erikas Ivanovas ("VK 4 Fun"), Mantas Giedraitis ("Parazitas"), Mantas Venckus ("VK Experienced"), Arvydas Šturo ("Ferratum"), Šarūnas Misiūnas ("Yatekomo"), Linas Petreikis ("Yatekomo").

 

Antrasis etapas - kas laukia toliau?

O toliau ekipos yra padalijamos į TOP ir BOTTOM divizionus. TOP pogrupį sudarys pirmieji keturi čempionato kolektyvai, surinkę daugiausiai taškų, o BOTTOM bus atskirti į dar du pogrupius po 5 komandas. Tolimesnė sistema - po grupės lentele.

TOP pogrupis
Ferratum
Yatekomo
VK Don Pedro užkandinė
BIL

 

Žaidžiama vieno rato sistema. Taškai (taip pat pergalės ir pralaimėjimai), surinkti pirmajame etape, anuliuojasi. Ekipos pasiskirsto 1-4 reitingus prieš PLAY - OFF etapą, kuriame vietos šiems klubams jau garantuotos.

 

BOTTOM-1 pogrupis
5. M.K.Č.
8. VK 4 Fun
9. VK Experienced
10. VK Meradog
14. Intersurgical Junior

 

Žaidžiama vieno rato sistema. Taškai (taip pat pergalės ir pralaimėjimai), surinkti pirmajame etape, anuliuojasi. Dvi stipriausios grupės komandos patenka į PLAY - OFF etapą.

 

BOTTOM-2 pogrupis
6. Harc-Team Korona
7. VK Big Deal
10. Egzistenciniai klausimai
11. UwB
13. Parazitas

 

Žaidžiama vieno rato sistema. Taškai (taip pat pergalės ir pralaimėjimai), surinkti pirmajame etape, anuliuojasi. Dvi stipriausios grupės komandos patenka į PLAY - OFF etapą.
 

 

 
 
VI LYGA: Pirmojo etapo apibendrinimas ir antrojo etapo kovos

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009