ĮMONIŲ LYGA - PIRMOSIOS SEZONO DALIES APŽVALGA IR PROGNOZĖS

2019-01-07

Ir pagaliau atėjo laikas paskutinės Top Sport - VKL lygos aptarimui - Įmonių čempionatui, kuriame varžosi 8 komandos. Visą praėjusią savaitę savo skaitytojus lepinome pirmosios sezono dalies reziumė, įdomiausiais faktais, pretendentais į individualius apdovanojimus ir itin garsiai nuskambėjusiais savo spėjimais, kaip ekipos finišuos reguliariojo sezono (arba TOP ir BOTTOM grupių) pabaigoje. Ši apžvalga taip pat koncentruosis ties paminėtais dalykais, tad nieko nelaukdami pradėkime!

 

Dviejų klubų išankstinė kova dėl aukso

Turbūt nieko nenustebinsime savo įžvalga, kad dvi ryškiausios ir tuo pačiu geriausios pirmosios sezono pusės įmonės, rungtyniaujančios šioje lygoje yra "Girteka Logistics" bei "Vilma". Komandos savo gretose turi aiškiai išreikštus lyderius, kurie neabejotinai patektų į visų laikų VKL simbolinį penketuką, todėl sustabdyti šias personas yra beveik neįmanoma, o ir aplink save išskirti krepšininkai yra subūrę pajėgų žaidėjų kolektyvą, todėl viskas tampa labai aišku, kad dėl reguliariojo sezono nugalėtojo vardo, o sezono pabaigoje ir dėl aukso medalių greičiausiai kovos būtent "Vilma" ir "Girteka Logistics".

Pradėkime nuo komandos, kuri triumfavo pirmoje šių ekipų akistatoje šiemet - "Girtekos Logistics". Prieš pat gražiausias metų šventes abi lyderiaujančios Įmonių lygos komandos VKL aistruoliams padovanojo įspūdingą reginį, kurį 88:87 laimėjo "Girteka". Komanda gruodžio pradžioje gavo netikėtą antausį nuo "Patrulių rinktinės", tačiau apart šio kluptelėjimo, čempionate žygiavo užtikrintai (likusios keturios pergalės iškovotos dviženkliu taškų skirtumu) ir svarbiausia, pasiekė tikrai dar ne svarbiausią, tačiau daug pasitikėjimo savo jėgomis pridedančią pergalę prieš pagrindinius konkurentus - "Vilma". Pergalė "Girtekai" leido perimti Įmonių lygos sostą ilgesniam laikui ir kol komanda neklups, tol pirmoji vieta čempionate tikrai priklausys jiems. Komanda pirmenybėse demonstruoja antrą geriausią puolimą (vid. 83,3 taškų) bei ketvirtą geriausią gynybą (vid. praleidžia 70,8), tačiau Valdemaro Lodziato vedami visuomet pagirtinai kaunasi po lenta ir atkovoja daugiausiai kamuolių lygoje. Valdemar neabejotinai yra vienas svarbiausių D.Pavlovskio pagalbininkų aikštelėje, daugiausiai dirbantis juodą darbą - cementuojantis gynybą ir renkantis atšokusius kamuolius. Vidurio puolėjas fiksuoja 9,6 taško vidurkį, 11,2 atkovoto kamuolio ir labai solidžius 19 naudingumo balų. Šalia jo išskirti būtinai reikėtų ir Gyti Badašką (vid. 13,5 tšk.) ir Edgarą Matusevičių (18,3 tšk., 21,3 naud. bal.), kuris sužaidė tik trejas rungtynes. Tačiau svarbiausias asmuo aikštėje - tai žinoma Deimantas Pavlovskis, kurį galėtume tituluoti turbūt vienu iš geriausių gynėjų visoje VKL lygoje. Deimantas lygoje užima antrą vietą pagal naudingumo balus (vid. 35,5), trečią vietą pagal pelnytus taškus (vid. 26,8) ir yra neabejotinai pats geriausias kamuolių skirstytojas lygoje (vid. 9,7). Su Deimantu ir be jo komanda turi du visiškai skirtingus veidus, todėl jo indėlis turės milžinišką svarbą atėjus svarbiausioms sezono kovoms. Jei dažniau pasijungs ir E.Matusevičius, "Girteka Logistics" ant popieriaus atrodo kiek solidžiau nei "Vilma" ir būtent jie būtų pagrindiniai pretendentai į Įmonių lygos trofėjų.

Deimanto Pavlovskio vedama "Girteka Logistics" vis dar įvardijama kaip pagrindinė pretendentė į Įmonių lygos trofėjų 

"Vilma" - antroji, ir tikriausiai vienintelė iš likusių ekipų, galinti iškovoti aukso medalius. Nepaisant pralaimėjo "Girtekai" ("Vilma" galėjo išplėšti pergalę, tačiau paskutinė ataka buvo labai nesėkminga), ši ekipa pirmoje sezono dalyje atrodė retkarčiais netgi kiek užtikrinčiau. Labai svarbus faktas, jog ekipa dvejose rungtynėse sugebėjo susitvarkyti ir be Dainiaus Novicko pagalbos, o tai rodo stiprų komandos narių pasitikėjimą vieni kitais ir tvirtą psichologiją. "Vilma" yra geriausiai lygoje puolanti komanda, taip pat demonstruojanti ir antrą efektyviausią gynybą (pirma vieta ir pagal perimtus kamuolius). Ekipa turėjo vargo tiek su "Western Union", tiek su "Tirola" komandomis, tačiau šiuos barjerus galiausiai įveikė ir dabar, pilnai prisijungus Dainiui Novickui taikosi tapti geriausia Įmonių lygos komanda. Nemažiau nei "Girtekai", "Vilmai" yra svarbus kitų žaidėjų indėlis - tik trejose rungtynėse dalyvavęs Deividas Aukštuolis renka po 18 taškų, 14 prideda Ramūnas Viščinis, 12,5 - Vidas Braziulis, o kiek daugiau nei 10tšk. ir 7 atkovotus kamuolius - Tomas Jasiulis. Ir štai didžiausia ne tik komandos, bet ir visos VKL lygos žvaigždė - megėjų krepšinio asas Dainius Novickas. Puolėjas žaidžia beveik be keitimų, tačiau renka po 39,3 taško, 12,3 atkovoto kamuolio, 6,3 rezultatyvaus perdavimo, taip pat iš varžovų nugvelbia po daugiau nei 3 kamuolius. Visa tai susumavus - didesnis nei 50 naudingumo balų vidurkis! Sakykite, ką norite, bet tokie skaičiai - fenomenalūs, todėl mes savo akimis matome tikrą legendą. Norint įkasti "Girtekai" prireiks dar keletos D.Novicko stebuklų, tačiau padedamas pajėgių bendraklubių, Dainius kartus su visa "Vilma" yra tikrai pajėgūs įveikti pagrindinius konkurentus.

 

Penkių komandų "mėsmalė"

Trumpai apžvelgsime ir penkias komandas, kurios visos turi realias galimybes sezono eigoje užsikabinti bronzos medalius. Trečią ir septintą vietas skiria vos viena pergalė, o komandų pajėgumas yra tikrai panašus, todėl kova dėl geresnių pozicijų gali būti ne mažiau įdomi nei "Girtekos Logistics" ir "Vilmos" mūšis.

Norėtume pradėti nuo karščiausių lygos naujienų, susijusių su "VRM - Vidaus reikalų ministerijos" kolektyvu. VKL žiniomis, ekipa iš savo sudėties galiausiai išbraukė dvi, praeityje komandą į priekį vedusias VKL žvaigždes - ilgametį "Vilniaus Sakalų" lyderį Rolandą Matulį bei Lauryną Jacevičių. Žaidėjai šį sezoną taip ir neapsivilko "VRM" marškinėlių, o galiausiai komanda nusprendė imtis permainų ir įregistruoti naujus krepšininkus - gynėją Mindaugą Paulavičių ir vidurio puolėją Kęstutiį Garunkštį. Praradus du kertinius krepšininkus, "VRM" šansai iškovoti bronzos medalius iš karto apmažėja, o maža to, ekipa ir toliau turi rimtų problemų prisikviečiant žaidėjus atvykti į rungtynes. Visa našta tenka Artūrui Dauguliui (vid. 19,5 naud. bal.), Andriui Filipovui (dvigubas dublis, 19,8 naud. bal.) ir Arvydui Dakinevičiui (vid. dvigubas dublis, 18,4 naud. bal.). "VRM" pavyko išsaugoti Otą Majerą, kuris debiutinėse sezono rungtynėse iš karto įsūdė 8 tritaškius ir pelnė 28 taškus. Visgi kol kas matome, kad "VRM" vargsta - iškovotos trys pergalės iš šešių. Veteranų jėgos nebegalinės, tačiau sukaupta patirtis ir tinkamai paskirstytos jėgos (jei susirinks pakankamai žaidėjų) gali tapti svarbiu faktoriu kovojant su tiesioginiais oponentais. Mūsų manymu, "VRM" nors ir nedideliu žingsniu, tačiau išlieka priekyje lyginant su kitomis ekipomis.

Ketvirtoji pagal pajėgumą lygos komanda, VKL ekspertų nuomone, yra "Tirola Basketball", šiuo metu savo sąskaitoje turinti tris pergales ir keturis pralaimėjimus. "Tirolos" pranašumas - daug šilto bei šalto matę VKL žaidėjai, kurie palyginus su "VRM", yra jaunesni ir propaguoja kiek greitesnį, laisvesnį žaidimo stilių (3 vieta pagal pelnomus taškus, tačiau tik penkta gynyba). Prieš pat Kalėdas "Tirola" svečiuose nugalėjo "VRM", tačiau sezono pradžioje buvo įkritę į nemenką duobelę, kurios metu pralaimėjo tiek "Western Union", tiek "SEB" kolektyvams. Kartu su bendraklubiais sezono pirmuose mėnesiuose bangavęs snaiperis Modestas Gilys su laiku kaip reikiant įsivažiavo - per paskutines ketverias rungtynes pelno po 25,75 taško, nors per pirmus du susitikimus bendrai buvo pelnęs vos 21-ą. Modestas per rungtynes išsimeta daugiau nei 10 tritaškių, tačiau išmetant tiek metimų iš tolimų distancijų, procentas yra tikrai padorus - 35. Pakėlęs savo žaidimą į aukštesnį lygį, 2 metrų ūgio puolėjas pradėjo nuostabiai skirstyti kamuolį - per paskutines trejas rungtynes atlieka po 6,3 rezultatyvaus perdavimo. Šalia jo ekipoje labai naudingai pasirodo ir dvigubą dublį fiksuojantis Julius Kubertavičius, ekipos varikliukas Karolis Murauskas bei VKL naujokas Deividas Dragūnas. "Tirola" yra neabejotina TOP 4 komanda, galinti ir privalanti pretenduoti į bronzos medalius. Visgi antroji sezono dalis parodys, ar komanda į savo žaidimą įves daugiau rimties bei didesnio susikaupimo gynyboje. 

Modestas Gilys ("Tirola Basketball") šiuo metu yra pagavęs puikų žaidybinį ritmą

Galingą sudėtį šiemet surinko ir "Patrulių rinktinė - Imperialstone.com". Tiesa, sužaidusi penkis susitikimus, gerais rezultatais ekipa džiūgauti negali - pasiektos dvi pergalės iš penkių galimų. Komandoje žiba du priekinės linijos atstovai - trečias pagal naudingumą lygos žaidėjas Mantas Kazlauskas (22 tšk., 25,5 naud. bal.) bei Žygimantas Kulda (19,8 tšk.). Prie jų prijungus ne visuomet rungtynėse pasirodančius Karolį Griziuną, ar labai puolime talentingą krepšininką Mindaugą Pukelevičių gauname labai konkurencingą klubą. Tačiau ta iš pirmo žvilgsnio atrodanti menka, tačiau rungtynes iš rungtynių besikartojanti problema - nesusirinkimas į mačus ilgame laikotarpyje atsiliepia stipriai. Ekipai trūksta ir Artūro Malichino, Dariaus Dziko paslaugų, todėl rimtesnių išvadų apie dabartinį "Patrulių" pasirodymą čempionate dar daryti negalime.

Gan maloniai Įmonių lygos pirmenybėse šiemet nustebino "SEB" (3-4) ir "Western Union" (3-3) kolektyvai. Pačių aukščiausių rezultatų iš šių ekipų tokioje konkurencingoje lygoje daugelis ir nesitikėjo, tačiau pirmoje sezono pusėje abi įmonės konkurentams kartelę iškėlė aukštai. "SEB" ekipa su Dovydu Petrausku, Vytautu Dzinduliu ir Andriumi Putna priešakyje turi milžinišką potencialą puolime (ketvirta komanda lygoje), tačiau "bankininkai" privalo gerinti gynybą, kuri yra blogiausia lygoje - praleidžiama po 83 taškus, kai tuo tarpu nė viena kita ekipa nepraleidžia daugiau 78-ų. "Western Union" šansai vertinami kiek skeptiškiau, nes VKL sužinojo, kad visai neseniai šią įmonę paliko Rokas Balbierius, turėjęs tapti ryškiausiu komandos žmogumi. Dabar geriausią gynybą lygoje demonstruojančiam kolektyvui visas viltis teks sudėti į 205 cm ūgio bokštą Aurimą Dalių Butkų, kuris tikriausiai yra vienas geriausių centrų visame čempionate (vid. 19,3 naudingumo balo).

 

VKL prognozės

Kad būtų įdomiau tiek pačioms VKL VI lygos komandoms paneigti VKL ekspertų prognozes, tiek ir mums pasitikrinti savo žinias, pateikiame savo variantą, kaip komandos išsidėstys turnyrinėje lentelėje po reguliaraus sezono.

 
Vieta Komanda
1 Girteka Logistics
2 Vilma
3 VRM - Vidaus reikalų ministerija
4 Tirola Basketball
5 Patrulių rinktinė - Imperialstone.com
6 SEB
7 Western Union
8 Press'as

 

MVP - Dainius Novickas

Dainius Novickas per rungtynes fiksuoja didesnį nei 50-ies naudingumo balų vidurkį

 

Pirmosios sezono dalies simbolinis penketas

 

Deimantas Pavlovskis

26,8 taško (9,7 atk. kam., 3,5 per. kam., +35,5 naud. bal.)

Deividas Dragūnas

17,5 taško (5,5 rez. perd., +21,3 naud. bal.)

Modestas Gilys

20,7 taško (+21,7 naud. bal.)

Mantas Kazlauskas

22 taškai (73% dvitaškių, 3,3 per. kam., +25,5 naud. bal.)

Aurimas Dalius Butkus

14,7 taško (9,8 atk. kam., 1,3 blk., +23,3 naud. bal.)

PG SG SF PF C

 

Verti paminėjimo: Edgaras Matusevičius ("Girteka Logistics"), Justas Urmanavičius ("Western Union"), Dovydas Petrauskas ("SEB"), Žygimantas Kulda ("Patrulių rinktinė"), Artūras Daugulis ("VRM"), Andrius Filipovas ("VRM"). 

ĮMONIŲ LYGA - PIRMOSIOS SEZONO DALIES APŽVALGA IR PROGNOZĖS

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009