IV Lyga - pirmosios sezono dalies apžvalga ir prognozės

2019-01-03

Atėjus pirmąjam Naujųjų metų ketvirtadieniui, TOP SPORT - VKL pristato ketvirtos pagal pajėgumą lygos pirmos sezono pusės apžvalgą. Šioje lygoje prieš didžiąsias metų šventes taip pat pasibaigė pirmojo etapo kovos,  o komandos kaip ir III lygoje padalintos į TOP ir BOTTOM divizionus. TOP komandos savo vietą atkrintamosiose jau turi, o BOTTOM divizione kjos kausis dėl 12 kelialapių į atkrintamąsias. Apie pačią sistemą plačiau skaitykite 2018-12-27 dienos apžvalgoje, tuo tarpu šiandien Jus palepiinsime netradicine ir išsamia sezono apžvalga.  Komandos šioje lygoje kovas atnaujina jau  šiandien,  sausio 3 dieną, kuomet vyks viena dvikova TOP divizione, kur į aikštę išbėgs šeimininkai "BC Vilnius" prieš svečius - "Elektrėnų PGT". Kviečiame apsilankyti rungtynėse bei startuojame su lygos pirmos pusės apžvalga.

 

Geriausiai pasirodžiusios komandos

 

Geriausia grupių etapo komanda tik dėl geresnio įmestų praleistų taškų santykio tapo C pogrupio atstovė - "X Komanda". Pastaroji yra viena iš dviejų ekipų grupių etape nepatyrusi pralaimėjimo skonio. Tai nestebina, nes komandoje yra išties daug pajėgių žaidėjų. Jei pernai pagrindiniais komandos vedliais buvo Taumantas Mikašis, Andrius Birulinas ar Aivaras Keršys, tai šiemet komanda pasipildė tokiais žaidėjais, kaip Ugnius Stulginskas bei Mantas Linkevičius, kurie šiuo metu dar žaidžia atitinkamai I+II ir III lygos komandose. Naujame klube kol kas žymiai geriau pritapti sekasi Mantui Linkevičiui, kuris yra antras pagal naudingumą sudėtyje po naudingiausio lygos žaidėjo - Taumanto Mikašio. Ugnius dėl neaiškių aplinkybių komandoje sužaidė tik vieną mačą, kuriame atrodė blankiai, surinkęs vos 3 taškus. Tas pats pasakytina ir apie pernai varžovus į neviltį variusių žaidėją Andrių Biruliną, kuris komandoje žaidė tik viename mače. "Žaidėju X" komandoje vertėtų vadinti pirmą sezoną ekipoje rungtyniaujantį Edviną Žukauską, kuris debiutuoja Vilniaus krepšinio lygoje būdamas trečiu komandos žaidėju pagal naudingumą. "X komandos" ateitis šiame sezone šviesi, nes potencialo klubiečiai turi išties daug. Sudėtyje nuolat atsiranda vis naujas žmogus, kuris gali sužaisti naudingai ir rezultatyviai. Jei antrame  etape į rungtynes atvyks dažniau ir Ugnius Stulginskas bei Andrius Birulinas pasidarys neaišku,  kur šios komandos galimybių riba ir žaidėjai pagrįstai galės galvoti tik apie aukščiausias vietas lygoje.


"Vaikinai" - žaidžiantys gan pajėgioje E grupėje taip pat dar nepatyrė pralaimėjimo ir turi visas galimybes tai tęstį TOP divizione. Prie komandos pergalių daugiausia prisideda du žmonės - tai Tadas Kundrotas ir Vaidas Petrulionis, kurie yra rezultatyviausi savo komandos gretose. Jiems gerai talkina ir Mantas Leišis bei Julius Didžgalvis. Mantas yra geriausias komandos kovotojas dėl atšokusių kamuolių, o 3-4 numeriu turėjęs žaisti Julius pasistūmėjo žaisti įžaidėju ir kol kas su šiomis pareigomis puikiai susitvarko atlikdamas po 5,8 rezultatyvaus perdavimo, kas yra geriausias rezultatas komandoje bei 6-as pasiekimas visoje lygoje. Šio žaidėjo progresas įžaidėjo pozicijoje aiškiai matomas lyginant su ankstesniais metais. Žvelgiant į tolimesnes komandos perspektyvas krenta į akis tai, jog nei vienas komandos žaidėjas neatkovojo daugiau, nei 8 kamuolių po krepšiais. Tai gali tapti komandos problema žvelgiant į tolimesnes kovas, nes naujame pogrupyje susidūrus su tokiais rimtais varžovais, kaip "Senieji Trakai" ar "Žiemgala", turinčiais pajėgius ir aukštus vidurio puolėjus gali tiesiog pritrūkti centimetrų. O tuomet labai realu, jog pergalių serija gali ir nutrūkti. Net 205 cm ūgio "Vaikinų" krepšininkui Eimantui Taurui  tolokai iki minėtų komandos bokštų žaidėjų rezultatų, o 195 cm Valentas Želvys komandos sudėtyje dar nesužaidė nei vieno susitikimo. Realu, kad komandos pergalių serija po Naujųjų metų tikrai nutrūks.


"Mad Lamb 2" –  tai dar viena komanda, kuri yra rimta pretendentė į aukščiausias vietas lygoje. Kaip ir pajėgiausioje čempionato lygoje žaidžiantis pagrindinis "Mad Lamb" kolektyvas, taip ir komandos dubleriai kol kas atrodo puikiai: patyrė vos vieną pralaimėjimą ir lemiamoje kovoje dėl pirmos vietos grupėje įveikė kovinguosius "Sudervė Team" atstovus. Komandoje pirmais smuikais griežia sunkusis kraštas Mantvydas Statauskas, kuris per rungtynes renka daugiau, nei po +29  naudingumo balus, kas leidžia šiam žaidėjui būti naudingiausių lygos žaidėjų sąrašo dešimtuke. Tokie skaičiai mažai stebina, nes minėtas žaidėjas nėra statistas ir I+II lygoje atstovaudamas komandai "Ego Forte". Rimtu pagalbininku Manvydui vedant komandą į pergales pretenduoja tapti ir įžaidėjas Šarūnas Putna, dar žaidžiantis III ir I+II lygoje. Šis žaidėjas vienintelėse žaistose savo rungtynėse IV lygoje surinko 29 taškus bei +39 naudingumo balus, tad jei antrame etape ir toliau pratęs tokį savo žaidimą šioje lygoje panašu, kad jo komanda gali žygiuoti labai toli, palankiai susiklosčius aplinkybėms, gal net ir patekti į finalo ketvertą. Beje, "Mad Lamb" turi ir dar 3 žmones, renkančius kiekviename mače po 10 ir daugiau taškų. Tuo pasigirti negali dauguma lygos dalyvių. Verta prisminti šios komandos pergalę net 22 taškų skirtumu prieš beveik pajėgiausios sudėties žaidusius "U.S. Embassy" ir tampa aišku, kad jų galimybės IV divizione tikrai nemenkos. Klausimas, kaip jiems seksis žaisti kitame pogrupyje su galingą priekinę liniją turinčiomis "BC Salininkų" ir "X Komandos" sudėtimis, bei kitoms ekipomis. Pati "Mad Lamb 2" žaidžia greitą, jėgą paremtą krepšinį ir, tikėkimės, mes rimtą iššūkį ir minėtoms varžovėms.


"Draudimas.lt" – šią komanda irgi privalu paminėti, nes nors ir patyrė vieną pralaimėjimą, ji sugebėjo savo grupėje finišuoti pirma. Tai komandos nariai padarė net ir netekus kertinio krepšininko Šarūno Baleišio. Įveikta ir "Thug Life", kuriai prognozuota pirma vieta grupėje, bet pastariesiems teko tenkintis tik ketvirtąja pozicija. Draudikai turi ir trečią rezultatyviausią per visą VKL istoriją žaidėją Arvydą Ūsaitį, kuris ir yra naudingiausias bei rezultatyviausias komandos krepšininkas. Šiemet jis peržengė 5000 pelnytų taškų VKL istorijoje atžymą, o tai tėra padarę vos 3 krepšininkai. Komandoje yra dar 6 žaidėjai, pelnantys po 10 ir daugiau taškų ir tai yra bene geriausias rezultatas visoje lygoje. Solidžiausiai komandos lyderiui iš jų talkina po 18 taškų metantys Rytis Kriūnas ir Edmundas Akstinas. Visi šie skaičiai leidžia komandai būti geriausiai puolančia visoje lygoje. Tiek baudas, tiek tritaškius bei dvitaškius draudikai meta puikiai ir patenka į lygos TOP sąrašus šiose grafose. Naujojo TOP pogrupio varžovams bus išties sunku su šia komanda. "Draudimas.lt" nepaisant visko turėtų likti šios grupės pirmoje dalyje ir gali drąsiai kovoti dėl medalių.

 

Labiausiai nuvylusios komandos

 

"Vilniaus Olimpas" – komanda, kuriai buvo prognozuota 5 vieta savo grupėje, kiek netikėtai nesugebėjo iškovoti nei vienos pergalės ir turi paskutinį 40-ą reitingą lygoje prieš antro etapo kovas. Ekipai nepadėjo nei trenerio Raimundo Kalesnyko patarimai, nei nauji, atrodytų, gan pajėgūs tarpsezonio pirkiniai.  Komanda šiuo metu dėl pirmosios pergalės ir dėl nedidelio šanso patekti į atkrintąmasias kovos jau antrame etape BOTTOM grupėje. Panašu, kad šis sezonas gali tapti dideliu nusivylimu ekipai, kuri pernai buvo patekusi tarp 32 stipriausių lygos komandų. Artimiausiu metu nepagerinus žaidimo ir nepradėjus skinti pergalių gresia tokia pati, ar net liūdnesnė sezono pabaiga. Galbūt situaciją kiek pagerins trenerio Raimundo Kalesnyko bei Donato Kilikevičiaus, kaip naujų žaidėjų, registracija. Kaip teigė vienas iš komandos narių "komanda yra tiesiog nepasirengusi žaisti šioje lygoje, nes formavo sudėtį žaidimui 5 ar net 6 lygoje, o esamas barjeras tiesiog yra per aukštas". Pagrindinės "Vilniaus Olimpo" problemos yra šios: prastas daugumos žaidėjų rungtynių lankomumas, ryškesnio žaidėjo, kuris galėtų patempti paskui save komandą, nebuvimas, puolimo spragos, nes ekipa tik du mačus sužaidė įmesdama daugiau nei 60 taškų. Vos 3 mačus jos sudėtyje žaidė įžaidėjas Svajūnas Sinkevičius, o ir žaisdamas atrodė žymiai prasčiau nei moka ir gali, todėl komandos žaidimas ypač puolant strigo.


"U.S. Embassy" – žiūrint iš šalies, tai pakankamai pajėgus klubas, savo sudėtyje užsregistravęs du profesionalaus krepšinio patirties Lietuvoje ir užsienyje turinčius žaidėjus Darių Čiūtą bei Žydrūną Stankų. Taip pat komandos vedliais turėjo būti Edgaras Tkačenka bei Egidijus Žemaitis. Deja, į rungtynes pirmame etape dažniau rinkosi jaunieji ir mažiau patyrę komandos žaidėjai, todėl komanda įstengė net nepatekti į TOP divizioną ir turės kelialapį į atkrintamąsiais išsikovoti  BOTTOM grupėje. Kol kas komandoje naudingiausiai žaidė ir lygos naudingiausių žaidėjų dešimtuką pravėrė komandos įžaidėjas Darius Čiūta. Jam geriausiai puolant talkina rezultatyviausias komandos žaidėjas Žydrūnas Stankus, kuris su 27 taškų vidurkiu yra penktoje rezultatyviausių lygos žaidėjų vietoje. Deja, abu šie žaidėjai kol kas atvyko tik į 3 komandos mačus pirmajame etape, todėl nieko keisto, jog komanda turėjo tenkintis tik 5 vieta savo grupėje. Už šiuos du žaidėjus beveik 11 metų jaunesnis Edgaras Žemaitis dažnai tempė komandą į priekį, tačiau to nepakako. Reziumė - antrame etape komandoje turi būti kiekviename mače po 2-3 žaidėjus, o dar geriau, visi 4 komandos lyderiai, kitaip komanda gali likti net ir be atkrintamųjų. To šis kolektyvas tikriausiai nenori, nes turint dabartinę sudėtį galima galvoti net ir apie lygos finalinį ketvertą.

Gerokai sudėtį pakeitusi "Vaikinų" komanda šiemet nusitaikė į VKL - Top Sport IV-osios lygos medalius

 

"BC Bokalaurai" -  turi tikrai pajėgią sudėti, bet kol kas viso labo iškovojo tik dvi pergales ir į PLAY-OFF etapą turės irtis per BOTTOM divizioną. Komandos problema yra nemokėjimas tvarkingai sužaisti pabaigų ir per didelis pasitikėjimas vien tik Pauliaus Jasukaičio puolimo arsenalu. Tokiais pat pilnaverčiais ir naudingais ekipoje pilnai gali būti tiek V lygoje dominuojantis ir begalę žaidimo IV lygoje patirties turintis Ignas Vilkelis,  kovingasis Edgar Moroz ar po 5 metų petraukos į lygą grįžes gynėjas Ignas Pudžiuvėlis. Kol kas nei vienas iš trijų paminėtų vyrukų nerodo tokios formos, kokios iš jų tikimasi, o puolime nei vieno žaidėjo vidurkis nesiekia net 10-ies taškų. Kol kiti snaudė, komandos lyderiu tapo "Kupiškio" komandai taip pat atstovaujantis galingo stoto vidurio puolėjas Donaldas Kručas, kuris kiekvienose rungtynėse atlieka dvigubą dublį (16 tšk., 11,7 atk. kam.) bei komandą tik gruodžio mėnėsį papildęs Marius Graičiūnas, kuris per 3 sužaistus mačus įmetė vidutiniškai 23,7 taško, būdamas ne pačio aukščiausio ūgio atkovojo po 7,3 kamuolio bei rinko +25 naudingumo balus. Beje, šis krepšininkas dvitaškius metė aukštu 68-ių, o tritaškius - 40 procentų taiklumu, kas leidžia jam įšokti į geriausių lygos žaidėjų dešimtuką šiose grafose. Krepšininkas gali tapti tamsiuoju lygos arkliuku ir geriausiu sezono pasistiprinimu, kuris galbūt padės savo komandai kovoti dėl aukščiausių vietų lygoje. Komandos potencialas didelis, nes kiekvienoje pozicijoje ji turi bent po vieną stiprų žaidėją, tačiau galimybės dar toli gražu neišnaudojamos tiek maksimaliai, kiek galėtų būti.

"LabasPasauli.lt II" (buv. "Geležinis Vilkas II) - tai komanda, kuriai buvo prognozuota pirma vieta savo grupeje, bet iškovojus tik 2 pergales atkrintamųjų reiks siekti per BOTTOM divizioną. Sezonas pastariesiems vaikinams kol kas nesiklosto taip sėkmingai, kaip "Mad Lamb" dubleriams. Nors pavadinimą pakeitę "vilkai" dalyje rungtynių ir remėsi pagrindinės komandos žaidėjų, tokių, kaip Šarūnas Belevičius, Julius Kubertavičius, Juozas Rimavičius ar Lukas Pabrinkis pagalba, to buvo maža, kad būtų iškvotas kelialapis į TOP divizioną. Ekipos bėdos - daugumoje rungtynių nesėkmingai sužaistos pabaigos, nes beveik visos rungtynės pralaimėtos vienženkliais skirtumais - daugiausia iki penkių taškų. Taip pat nei vienose rungtynėse visi minėti komandos lyderiai neatvyko į rungtynes susirinkę kartu, kas tikriausiai leistų komandai turėti didesnį pergalių kraitį. Nepaisant visko, klubo potencialas didelis ir komanda visgi turėtų patekti į atkrintamąsias bei ten mesti iššūkį bet kuriam varžovui. "LabasPasauli.lt II" yra viena labiausia mėgstančių ,,vogti” kamuolius iš varžovų ir išprovokuoja daugiausia pražangų lygoje, taip kompensuodama savo komandos ūgio trūkumą ir prastesnę kovą dėl atšokusių kamuolių.

 

Juodieji čempionato arkliukai

 

Šioje rubrikoje vietos pirmiausia vertos "BC Salininkų" ir ,,Avedus” komandos. Abiems joms buvo prognozuojamos atitinkamai 7 ir 8 vietos savo pogrupiuose, bet abi ekipos nutildė skeptikus ir užėmė antrąją bei trečiąją vietas. "BC Salininkų" lyderis, kaip ir buvo galima tikėtis, buvo vidurio puolėjas Andrej Kovalevskij, kuris per kievienas rungtynes pelnė po 23,3 taško, atkovojo po 15,3 kamuolio bei rinko po +29,2 naudingumo balo, taip tapdamas vienu geriausių lygos žaidėjų, patekdamas į efektyviausių lygos žaidėjų dešimtuką. Iš šalies atrodo, kad komanda kitose pozicijose nėra kažkuo išskirtinė, bet nepasaint to salininkiečiai sugebėjo pasiekti 5 pergales iš 7-ių galimų ir užimti antrąją vietą grupėje. Krepšininkams tikriausiai padėjo ir ilgametė žaidimo lygoje patirtis bei kietas žaidimas po krepšiais. Dviženklį taškų skaičių be jau minėto vidurio puolėjo ekipoje dar rinko Jonas Baranauskas bei Linas Petreikis. Jonas kiekvienose rugntynėse būdamas 200 cm ūgio renka dvigubą dublį, vidutiniškai virš 10 taškų bei atkovotų kamuolių, o Linui būti dar geresniu žaidėju trukdo retas žiūrėjimas į krepšį nuo tritaškio linijos. Kaip 3 pozicijos žaidėjui tai galėtų tapti stipriu žaidėjo ginklu. Deja, Linas išmetė tik 7 tritaškius, iš kurių nepataikė nei vieno. Būtent tritaškių pataikymas gali tapti didele problema visai komandai kitame etape, nes jie metami tik 24 procentų taiklumu. Trukdyti klubui gali ir dažnos pražangos.. 

"Avedus" (tamsi apranga) akcijos pirmame čempionato etape šiemet gerokai šoktelėjo į viršų

 

Tuo tarpu ,,Avedus” kolektyvas jau kelintus metus išlaikantis panašią sudėtį rodo vis gerėjantį žaidimą ir to rezultatus matome jau šiemet. Komanda turi pajėgių žaidėjų visose pozicijose bei gan reiklų trenerį. Rezultatas galėjo būti ir dar aukštesnis, nei trečia savo grupės vieta, bet  kai kuriose rungtynėse pritrūko šalto proto ir pozicija yra tokia, kokia yra. Komandos lyderiais visuose mačuose, metantys po dviženklį taškų skaičių, išlieka tie patys žaidėjai, kaip ir praeitame sezone: tai Remigijus Guiga, Elijus Majauskas ir Žydrūnas Bautronis. Silpniau šiame sezone atrodo tik 1-2 pozicijos žaidėjas Tadas Mickus, kurio rezultatyvumas smukęs perpus. Beje, žaidėjas išmetė tik 1 tritaškį, o ir to nepataikė. Naujaisiais metais pagerinus šį kompentą Tadas ir vėl gali tapti labai pavojingu bei pridaryti daug rūpesčių varžovams. Antrame etape komandos lauks dar rimtesni varžovai, tačiau kodėl nepabandžius turėti dar geresnio reitingo prieš atkrintamąsias?

 

VKL prognozės

 

VKL IV ir V lygos apžvalgininkas Audrius Švelnikas pabandys nuspėti, kaip ekipos išsidėstys dviejuose TOP bei dviejuose BOTTOM pogrupiuose.

TOP-1
Vieta Komanda
1 Draudimas.lt
2 Vaikinai
3 Elektrėnų PGT
4 Senieji Trakai
5 Žiemgala
6 BC Bedugnė
7 Sudervė Team
8 Avedus
9 BC Vilnius
10 BC Pilaitė

 

TOP-2
Vieta Komanda
1 X Komanda
2 Mad Lamb II
3 Marijampolis II
4 BC Spartakas
5 VK Zulu Team
6 BC Salininkai
7 Thug Life
8 BC Burokėliai
9 Bekupė
10 Atea / Bitdefender

 

BOTTOM-1
Vieta Komanda
1 BC Bokalaurai
2 U.S. Embassy
3 SK Meškos
4 VK www.vilnews.lt
5 MKK
6 VK Peace II
7 KK Juoda Balta
8 Vilniaus Olimpas
9 Nepakeliui
10 FNX

 

BOTTOM-2
Vieta Komanda
1 LabasPasauli.lt II
2 Lentvaris
3 Brasa / 4x4express.eu
4 Litresta
5 Baltic Ground Services
6 Žalgiris 1410
7 ESO
8 VK JKK Kelelis
9 FL Technics
10 Venomas

 

Pirmosios sezono dalies MVP - TAUMANTAS MIKAŠIS

Taumantas Mikašis (dešinėje, "X komanda"): vid. 29 tšk., 20.3 atk. k., 2.8 bloko ir +38.5 naudingumo balo

 

Simbolinis penketukas

Artur Tyševič

22 taškai (9,3 atk. kam., 3,8 per.k., +29.8 naud. bal.)

Paulius Jasukaitis

34,6 taško (4,7 rez.p., +32,1 naud. bal.)

Marius Graičiūnas

23,7 taško (7,3 atk. kam, +25 naud. bal.)

Karolis Griziūnas

16 taškų (13,2 atk.kam., +29.2 naud. bal.)

Andrej Kovalevskij

13 taškų (12,7 atk. kam., +18,3 naud. bal.)

PG SG SF PF C

 

Verti paminėjimo: Airidas Neifaltas ("Senieji Trakai"), Manvydas Statauskas ("Mad Lamb II"), Vitalij Podgaiskij ("Senieji Trakai"), Darius Čiūta ("U.S. Embassy"), Povilas Kirdeika ("BC Bedugnė"), Šarūnas Belevičius ("LabasPasauli.lt II").

IV Lyga - pirmosios sezono dalies apžvalga ir prognozės

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009