III LYGA - PIRMOSIOS SEZONO DALIES APŽVALGA IR PROGNOZĖS

2019-01-02

Atėjus pirmajam 2019 metų trečiadieniui, Top Sport - VKL savo skaitytojams dovanoja dar vieną išskirtinę apžvalgą, kuri šįkart koncentruosis į III lygą ir bus skirta pirmai sezono pusei paminėti. Šioje lygoje prieš pat gražiausias metų šventes pasibaigė grupių varžybos, o komandos buvo padalintos į TOP ir BOTTOM divizionus. TOP komandos savo vietą atkrintamosiose jau turi, o BOTTOM divizione ekipos aršiai kausis dėl 12 kelialapių į PLAY - OFF. Apie čempionato sistemą ir naujai sudarytus pogrupius plačiau pasiskaityti galite praeitos savaitės apžvalgoje (12 - 26), o dabar - žvilgsnis į tai, kas vyko iki Naujujų metų bei mūsų prognozės! 

 

Geriausiai pasirodžiusios komandos

 

Geriausia grupių etapo komanda tapo B pogrupio lyderė "Jamam". Kolektyvas jau ne vienoje iš mūsų apžvalgų buvo girtas ne tik už puikius rezultatus beveik kiekvienose varžybose, tačiau ir labai rimtą sudėties komplektaciją. Didžiąją dalį komandos sudaro 1996 metų gimimo vaikinai, kurie turi sukaupę solidžios svarbių rungtynių patirties ne tik Moksleivių krepšinio lygoje, kurioje atstovavo labai stiprias komandas, tačiau ir tiek RKL, tiek ir kitose megėjų lygose. "Jamam" gali pasigirti turbūt vienu solidžiausiu duetu po krepšiu - vidurio puolėju Luku Žarskumi (vid. 10 tšk., 8,6 atk. kam., 16,4 naud. bal.) ir krašto puolėju Audriumi Karveliu (vid. 19,0 tšk.). Komandos puolimo lyderiu yra taikliarankis Laurynas Jasionis, kuris pasiruošęs varžovus bausti už menkiausią gynybos klaidą ties perimetru (vid. 22 tšk., 43% tritaškių), o komandos "varikliukais" aikštėje dirba du gynėjai - Robertas Vainickas (vid. 4,8 rez. perd., 14,2 naud. bal.) ir Dainius Rinkevičius (3,3 rez. perd.). "Jamam" koją pakišti gali kiek per trumpas atsarginių suolelis, nors ir ant jo galima pastebėti moksleivių krepšinio pasaulyje visiems anksčiau žinomas pavardes. Ekipa žaidžia drausmingą krepšinį, o visus krepšinio pagrindus turintys krepšininkai greitai perskaito situacijas ir kiek lėtesnius varžovus spėja pasivyti net ir padarę grubių klaidų. Vienintelis pralaimėjimas nedideliu skirtumu antrose sezono rungtynėse patirtas prieš "Melingos kelius", tačiau juodų dienų būna visiems. Atsispyrę nuo šio taško, ekipa likusias penkias rungtynes laimėjo dviženkliu skirtumu. Potencialo daug - "Jamam" šiuo metu yra vieni iš kandidatų patekti į finalinį ketvertą, tačiau kelyje link tikslo dar turės susidurti su ne viena rimta kliūtimi.

 

Kitą komandą, kurią norime apžvelgti, svarstėme įdėti ir prie "Labiausiai nustebinusių ekipų", tačiau nepaminėti jos prie geriausiųjų, būtų nuodėmė - tai "Antra komanda", kuri galutinėje 40-ties komandų rikiuotėje po grupių etapo buvo antroje vietoje. Tik šį sezoną susibūręs jaunas, 1998 metų gimimo kolektyvas jau nuo pat pirmųjų rungtynių pademonstravo, kad į šią lygą atėjo su didžiuliais lūkesčiais. Nors megėjų krepšinyje "Antrai komandai" kaip vienai ekipai tai debiutas, tačiau šie vaikinai metus iš metų plušo treniruotesė Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje, vėliau dalis iš jų atsiskyrė ir perėjo į Sostinės krepšinio mokyklą. Žaidėjai žino kiekvieno komandos nario stipriąsias puses bei puikiai išnaudoja didelę rotaciją. Komandos lyderiais galime įvardinti NKL patirties turintį įžaidėją Igną Repčį (vid. 13,7 tšk., 4,1 rez. perd.) bei aukštaūgius Mykolą Radionovą (vid. 10,6 tšk., 8,7 atk. kam., 16,0 naud. bal.) ir Mantą Micikevičių (15,2 naud. bal.), tačiau gili komandos rotacija pridaro problemų beveik kiekviename mače, kuomet iššauna vis kitas komandos žaidėjas. "Antra komanda" galėjo tapti vieninteliu kolektyvu, grupės etape taip ir nepralaimėjusiu, bet paskutinėse rungtynėse leido sau atsipalaiduoti ir gauti antausį nuo "SK Centauras" krepšininkų. Svarbiausiose sezono kovose komandai koją kišti gali patirties ir fiziškumo stoka prieš galingus VKL veteranus, tačiau turėdama būrį jaunų, krepšinio ištroškusių jaunuolių, kurie propaguoja greitomis atakomis paremtą žaidimą, šią komandą iš vidutiniokės statuso privalome perkelti į kandidatę prasibrauti tarp keturių stipriausių lygos komandų. Bus įdomu stebėti, kaip "Antrai komandai" seksis varžytis jau su pajegesnėmis TOP diviziono komandomis.

 

Trečioji komanda, neabejotinai turi būti įvardijama taip pat kaip viena iš favoričių užsikabinti III-osios lygos medalius - tai "Aktyvi veikla", C pogrupyje užėmusi pirmą vietą ir patyrusi taip pat tik vieną nesėkmę. Tiesa, skirtingai nei aukščiau minėtų komandų, "Aktyvios veiklos" kelias link C grupės viršūnės buvo labai sunkus - tik paskutinėse pogrupio rungtynėse prieš "Kumštį" buvo laimėta dviženkle persvara, visos likusios penkios pergalės - vidutiniškai kiek didesniu nei 4 taškų skirtumu. Apie šią komandą kalbėti daug nereikia, nes tikriausiai daugiau nei pusė jos sudaro naudingiausias visų laikų VKL krepšininkas Povilas Kaminskas. Aukštaūgis nerenka daug taškų (vid. po 14), tačiau dirba abiejose aikštės pusėse ir kol kas yra naudingiausias III-osios lygos žaidėjas (vid. 10,4 atk. kam., 5,2 rez. perd., 31 naud. bal.). Dar keturi jo bendraklubiai renka nuo 11 iki 12 naudingumo balų, tačiau žaidėjų meistriškumas kelia abejonės, jei ekipa nori kovoti dėl aukščiausių vietų čempionate. Mes vis dar neabejojame, kad Povilas savo komandą turėtų tempti toli, tačiau ar pavyks nuversti kalnus? Kol kas įtemptos rungtynės su vidutinio pajėgumo komandomis rodo, kad komandai reikia permainų. 

 

Ketvirtoji komanda, grupių etapą baigusi tik su vienu pralaimėjimu - A pogrupio lyderiai "Vedejasrenginiui.lt". Trenerio Manto Finažonkovo tikslai visuomet aukščiausi, o griežta trenerio politika visuomet duoda vaisių. Mūsų manymu, būtent "Vedejasrenginiui.lt" vis dar yra komanda Nr.1 kovoje dėl III-osios lygos titulo. Kolektyvui vadovauja patyręs ir reiklus strategas, o sudėtis - iš ties gąsdinanti. Komanda labai subalansuota - yra tiek talentingo jaunimo, tiek labiau VKL patyrusių žaidėjų. Vienu iš komandos lyderių ir toliau turėtų likti gynėjas Kristijonas Simsonas, turintis labai smagią rankelę (vid. 12,3 taško, 48% tritaškių, 15,3 naud. bal.), savo indėlį puolime neabejotinai įneš ir Povilas Vilkas (vid. 11 tšk.). Varžovams karaliauti baudos aikštelėje bus beveik neįmanoma - "Vedejasrenginiui.lt" turi puikių sudėjimų aukštaūgius Šarūną Prušinską bei Lauryną Patašių. Treneris kol kas puikiai paskirsto laiką žaidėjams, palaiko didelį rungtynių tempą, todėl tai gali tapti vienu pagrindinių ginklų prieš mažą rotaciją naudojančias komandas. 

 

Nors grupėje liko antri, šioje rubrikoje privalome paminėti ir titulą ginantį "Telšių" kolektyvą, kuris taip pat laimėjo šešerias rungtynes iš septynių. Žemaičiai kiek netikėtai krito nuo "Aktyvios veiklos" vyrukų, tačiau skirtingai nei pastarieji, kitose grupės rungtynėse šluojo savo varžovus iš kelio. "Telšiai" ir vėl demonstruoja geležinę gynybą - yra trečia komanda pagal mažiausiai praleistus taškus (vid. 58,6 tšk.). Metus iš metų su beveik identiška sudėtimi žaidžiantis komandos vairininkas Simas Pociūnas gali būti patenkintas - "Telšiai" galingai atrodo tiek II-oje, tiek ir III-oje lygoje. Komandos lyderiai yra du priekinės linijos krepšininkai - Antanas Mikūta (vid. 10,3 atk. kam., 16,8 naud. bal.) ir Vytautas Ubartas (vid. 10,3 atk. kam., 14,4 naud. bal.), tačiau prie tritaškio nė akimirkai palikti negalima vieno geriausių lygos snaiperių - Žilvino Bendoraičio (vid. 13,6 taško ir 40% tritaškių taiklumas). Žemaičiai ir vėl dirbą savo darbą bei nepastebimai, žingsnis po žingsnio artėja prie finalinio ketverto.

 

Labiausiai nustebinusios komandos

 

Į šią rubriką pirmu taikymu turėtų pakliūti jau paminėti - "Antra komanda" ir "Jamam" klubai, kuriems VKL ekspertai prieš grupių etapus savuose pogrupiuose spėjo tik penktąsias vietas. Antrą kartą apie juos neberašysime, tačiau būtent šios komandos yra didžiausi VKL III-osios lygos netikėtumai. Toliau privalome aptarti ir dar vieną komandą, kuriai nebuvo prognozuota vieta TOP 20 divizione, tačiau ji nutildė kritikus ir D pogrupyje užėmė antrą vietą - "SK Skaidiškės". Ekipa tarpsezonyje gavo labai rimtą papildymą - krašto puolėją Simoną Rimkų, kuris komandoje pritapti neužtruko (vid. 14 tšk., 16,7 naud. bal.). Ekipos pagrindine opcija puolime išlieka kitas priekinės linijos atstovas Darius Jucius, kurio akiratyje neabejotinai yra ir sezono MVP titulas. Darius vidutiniškai renka po 16,1 taško, atkovoja net po 13,1 kamuolio (4 vieta lygoje) ir renka po 28 naudingumo balus (7 vieta lygoje). "SK Skaidiškės" tikriausiai yra viena iš nedaugelio komandų, galinti pasigirti bent jau panašiais žiūrovų lankokumo skaičiais, kokius fiksavo "Marijampolis". Ekipos rungtynės visąlaik pritraukia gausybę gyventojų iš Skaidiškių ir Rudaminos miestelių, o namų faktorius gali tapti labai svarbiu veiksniu ir PLAY - OFF etape. 

Darius Jucius kartu su visa "SK Skaidiškės" komanda tapo labai maloniu III-os lygos netikėtumu

Kitas kolektyvas, nustebinęs VKL ekspertus grupės etape, taip pat žaidė D pogrupyje - tai "Western Union" komanda, kuriai buvo prognozuota tik 4 vieta grupėje, tačiau iškovoję penkias pergales iš septynių bei nugalėję "SK Skaidiškes" jie savo pogrupyje finišavo pirmi. "Western Union", savo gretose turėdama 205 cm ūgio milžiną Aurimą Dalių Butkų (vid. 9,7 atk. kam., 1,4 blk., 19,3 naud. bal.) gali būti ramūs dėl savo aikštelės saugumo, o kol varžovai ir toliau prieš šią ekipą nesugebės įmesti tolimų tritaškių, "Western Union" kolektyvas ir toliau išliks viena geriausiai besiginančių komandų lygoje (vid. po 60,1 praleisto taško - 4 vieta). Puolime prie Aurimo kol kas labai puikiai atrodo kitas ekipos lyderis Justas Urmanavičius, pelnantis po 14,7 taško ir renkantis po 16 naudingumo balų. Dviženklius rezultatyvumo skaičius fiksuoja ir Darius Rindinas, Arvydas Serapinas bei Tautvydas Misevičius. Ekipa neturi jokių bedų su žaidėju atvykimu į rungtynes, o tai labai palengvina darbą lyderiams, kurie gauna ir taip reikiamo poilsio. Didžiausia "Western Union" spraga ir toliau išlieka įžaidėjo pozicija. Laikinai pagrindinio atakų dirigento pareigas kol kas užima legionierius Adria Hernandez Romero (vid. 4,3 rez. perd.), tačiau pažvelgę į komandos išplėstinį žaidėjų sąrašą, atrandame įžaidėją, kuris būtų tikriausiai pats geriausias variantas komandai, kuri taikosi į aukštus rezultatus - tai Rokas Balbierius. Visgi Rokas III-oje lygoje šiame sezone taip ir nedebiutavo ir bus labai įdomu, ar atėjus lemiamoms kovoms nedidukas, tačiau labai vikrus gynėjas prisijungs prie "Western Union" kolektyvo.

 

Juodieji čempionato arkliukai

Komandos, kurios kol kas neišsiskiria įspūdingais pasirodymais, tačiau galinčios kaip reikiant patampyti nervus stipriausioms lygoms komandoms, o mūsų manymu - ir kandidatės patekti ne tik į ketvirtfinalį, bet galbūt ir į finalinį III-os lygos ketvertą. Pirmoji komanda - Rolando Peniko vadovaujama "VKM 2001" ekipa. Tai komanda, turinti tikriausiai didžiausią potencialą iš visų III-osios lygos komandų. Tačiau tai normalu, juk jauniesiems krepšininkams dar tik po 17 metų, o jie vis dar sportuoja Vilniaus krepšinio mokykloje. Praėjusiame sezone kolektyvas nustebino visą VKL bendruomenę, kuomet Pavasario čempionate nužygiavo iki pat finalo, tačiau tai tik įrodo, kokia kieta ir nepalaužiama yra jaunųjų Vilniaus krepšinio mylėtojų komanda. Čia viskas vyksta pagal trenerio Rolando Peniko schemas, kurios jam tarnauja jau metai iš metų. Ekipos lyderiai - du 203 cm ūgio krepšininkai. Tai lengvasis kraštas Julius Vainius (12 tšk., 8,6 atk. kam., 18,9 naud. bal.) bei krašto puolėjas Augustinas Mikštas (11 naud. bal.). Komandos puolimą ties perimetru reguliuoja Nojus Vytautas Bieliauskas, žaidžiantis labai universaliai (12,8 tšk., 4,2 rez. perd.). Žaidėjai yra įpareigoti lankytis kiekvienose rungtynėse, o per savaitę pluša 4-5 treniruotėse. Kitiems, labiau patyrusiems VKL veteranams tai atrodytų kaip košmaras, tačiau jaunieji VKM krepšininkai tik dedasi tvirtesnius pamatus savo karjerose jiems toks krūvis - įprastas. 

Rolando Peniko vadovaujama "VKM 2001" čempionate kol kas žygiuoja užtikrintai

Negalime pamiršti ir "BC United Transline" komandos. Ji sukomplektuota iš vyrukų, baigusių krepšinio mokyklą pačioje Žemaitijoje - Tauragėje. Šie 1997 metų gimimo vyrukai puikiai atrodė ir Moksleivių krepšinio lygoje, kurioje kaip lygūs su lygiais kaudavosi prieš galingas Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos krepšinio mokyklas, o visą savo sukauptą patirtį moksleivių lygyje persinešė į Vilniaus krepšinio lygą, kurioje kartu žaidžia jau antrą sezoną. "BC United Transline" pateko į turbūt stipriausią - B pogrupį, kuriame sugebėjo finišuoti antri ir užnugaryje palikti solidžias "Pasvalio", "Melingos kelių" ar "KK Sinano Kebabų" komandas. Neabejotinu komandos lyderiu yra ir vienas iš lygos MVP kandidatų Dilanas Švaistys - gynėjas renka po 27,7 (2 vieta lygoje) taško, atkovoja po 7,4 kamuolio ir gali mėgautis 30,1 (4 vieta lygoje) naudingumo balu. Antrąja ekipos opcija neabejotinai yra už savo daugelį bendraklubių šešiais metais vyresnis Tomas Krivonosovas, puikiai išnaudojantis savo patirtį. Tomas pelno po 17,7 taško ir fiksavo po 18,7 naudingumo balo. Vilius Gedminas prideda po 15 naudingumo balų. Didžiausias "BC United Transline" minusas - žaidėjų nesirinkimas į rungtynes. Dažniausiai visa našta nukrenta ant Dilano ir Tomo pečių, o likę komandos draugai arba rungtynėse nepasirodo, arba yra tik statistai. Kolektyvas turi saują gerų žaidėjų ir ant suoliuko, o jų indėlis yra privalomas norint kautis dėl medalių.

 

Favoritės statuso nepateisinimas

 

PASVALYS - nusivylimu komandos vadinti tikrai negalime, tačiau B grupėje šiam kolektyvui buvo prognozuota pirmoji vieta. Kovingumu garsėjanti ekipa aikštelėje kol kas palieka gan vangios, per daug kovoti nenusiteikusios komandos įvaizdį. Tik Justiną Poviliauską ir Audrių Trybę po krepšiu turintis "Pasvalys" kol kas yra trypiamas po krepšiais. Visgi ši problema išsprendžiama - panaši situacija vyravo ir ankstesniais sezonais, tačiau ten kovingieji pasvaliečiai viską užglaistydavo kovingumu. Pirmasis uždavinys šiaip ne taip įvykdytas - komanda pateko į TOP 20 etapą, tačiau čia reikės labai pasistiebti, norint užsitikrinti kuo geresnį reitingą atkrintamosiose varžybose.

ELEKTRĖNŲ SC - jeigu "Pasvalys net ir žaisdamas ne patį kokybiškiausią žaidimą tikslą minimum įgyvendinti sugebėjo, tai Elektrėnus atstovaujantis klubas ne tik nepateisino savo kaip favorito statuso, tačiau po grupės etapo neturi vietos atkrintamosiose - komanda grupėje finišavo penkta ir dabar turės kautis BOTTOM 20 divizione.

GREEN MAZDA RANGERS - dar viena komanda, kuriai grupės etapas susiklostė, nepabijokime žodžio, katastrofiškai. VKL ekspertai drąsiai šiam kolektyvui, su broliais Putnomis priešakyje, prognozavo vietą TOP 20 etape, tačiau visiškai savojo žaidimo nesuradusi komanda per septynerias rungtynes iškovojo vos vieną pergalę ir dabar turės sužaisti beveik tobulą etapą BOTTOM 20 divizione.

VERSLO SPAUDOS CENTRAS - R2P SPORT - štai iki kur nusirito praeitų metų absoliutus III lygos reguliaraus sezono nugalėtojas. Šiemet "R2P Sport" buksavo jau nuo pat sezono pradžios, o į priekį užleidusi tikrai ne tokias pajėgias komandas kaip "Transcom" ar "BC Krienai" neturi vietos ir atkrintamosiose. Lyderiui Linui Stripiniui teks kaip reikiant užvesti savo bendraklubius, kurie ne tik nerodo geriausio savo žaidimo, tačiau ir nesirenka į rungtynes. 

 

VKL prognozės

 

Kaip ir prieš sezono pradžią, taip ir dabar, atsižvelgdama į grupių rezultatus, VKL pabandys nuspėti, kaip ekipos išsidėstys dviejuose TOP bei dviejuose BOTTOM pogrupiuose.

TOP-1
Vieta Komanda
1 Vedejasrenginiui.lt
2 Jamam
3 BC United Transline
4 Western Union
5 SK Skaidiškės
6 Krituliai
7 Melingos keliai
8 Agmeka
9 BC Versus
10 Litcargus

 

TOP-2
Vieta Komanda
1 Telšiai
2 Antra komanda
3 Aktyvi veikla
4 BC Irsana
5 VKM 2001
6 Pasvalys
7 Dagos
8 Transcom
9 Kumštis
10 BC Krienai

 

BOTTOM-1
Vieta Komanda
1 Verslo ir spaudos centras / R2P Sport
2 KK Sinano kebabai
3 Elektrėnų SC
4 VKK Masonai
5 CItco BC
6 KK Kuršėnai
7 Marijampolis
8 BC Alfa
9 BC Kibirai
10 Komfakas

 

BOTTOM-2
Vieta Komanda
1 BC Šalčininkai
2 United Sharks
3 Green Mazda Rangers
4 SK Centauras
5 Joniškio baldai
6 Bebrusai
7 Naujininkų kiemas
8 Penktukas
9 Unohub
10 VK Naudingi

 

Pirmosios sezono dalies MVP - Povilas Kaminskas

Povilas Kaminskas ("Aktyvi veikla"): vid. 14,8 taško, 10,4 atkovoto kamuolio, 5,2 rezultatyvaus perdavimo ir 31 naudingumo balo.

 

Simbolinis penketukas

Modestas Mackevičius

23,2 taško (9,2 atk. kam., 5,2 rez. perd., 25,2 naud. bal.)

Dilanas Švaistys

27,7 taško (7,4 atk. kam., 30,1 naud. bal.)

Vytautas Saulevičius

22,5 taško (9,5 atk. kam, 26 naud. bal.)

Darius Jucius 

16,1 taško (13,1 atk.kam., 28 naud. bal.)

Paulius Rimavičius

14,6 taško (13,6 atk. kam., 4 blk, 30 naud. bal.)

PG SG SF PF C

 

Verti paminėjimo: Vitalis Pancerevas ("Komfakas"), Linas Stripinis ("Verslo spaudos centras - R2P Sport"), Giedrius Mikaila ("Kumštis"), Mindaugas Lastauskas ("BC Versus"), Juozas Rimavičius ("BC Alfa"), Mindaugas Kraujalis ("Bebrusai").

III LYGA - PIRMOSIOS SEZONO DALIES APŽVALGA IR PROGNOZĖS

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009