I + II LYGA - PIRMOSIOS SEZONO DALIES APŽVALGA IR PROGNOZĖS

2019-01-01

Štai ir išaušo pirmoji 2019 metų diena, kuri vieniems reiškia galbūt naują pradžią ar naujus gyvenimo uždavinius, na o mums, Top Sport - VKL lygai - antrą sezono pusę, kuri, savaime aišku, būna įdomesnė už pirmą. Kiekvienos rungtynės darosi vis reikšmingesnės ir įdomesnės, artėja atkrintamosios, o galiausiai - ir finalai, kuriuose paaiškėja stipriausios VKL lygų komandos. Tačiau apie viską iš eilės. Šią savaitę VKL kolektyvas savo ištikimiausiems skaitytojams padovanos apžvalgas, kuriose galėsite išvysti pirmos sezono dalies reziumė: geriausiai atrodžiusias komandas bei individualius žaidėjus, o VKL ekspertai pabandys nuspėti, kokia bus komandų eilės tvarka reguliaraus sezono (kitose lygose - TOP ir BOTTOM divizionuose) pabaigoje. Taigi nieko nelaukdami pradėkime nuo jungtinės I+II lygos apžvalgos!

 

Geriausiai pasirodžiusios komandos

 

Turnyrinėje lentelė, kaip ir buvo prognozuota, kol kas dominuoja dvi ekipos iš I lygos - "KK Losrita" bei "BC Kolegos / Imperialstone.com". Tikriausiai niekas nenustebtų, jei šios komandos ir susitiktų didžiajame I lygos finale. Pradėkime nuo kol kas daugiausiai pergalių (7) čempionate turinčios "BC Kolegų" komandos. Sunki sezono pradžia komandai tokio pergalių skaičiaus prieš Naujuosius metus tikrai nežadėjo - vienženkliais skirtumais buvo nugalėtos "Taurus" bei "Aardvark" komandos. Tačiau laikui bėgant, vis darniau pradėjo žaisti visi komandos nariai, o su kiekvienomis rungtynėmis geresnius skaičius puolime pradėjo demonstuoti taikliarankis Modestas Gilys. 2 metrų ūgio puolėjas kol kas neabejotinai yra vienas ryškiausių žaidėjų I+II lygoje - vidutiniškai renka po 27,3 taško (2 vieta lygoje) ir 31 naudingumo balą (4 vieta lygoje). Šalia Modesto baudos aikštelėje visus komandos reikalus tvarko du bokštai - Mantas Kazlauskas (vid. 14,4 taško ir 8,1 atk. kam.) bei Žygimantas Kulda (vid. 12,7 taško ir 8,2 atk. kam.), o paminėti privalome ir "BC Kolegų" aikštės dirigentą Karolį Murauską, vidutiniškai atliekantį po 6 rezultatyvius perdavimus. Didelis ekipos privalumas yra tas, kad kolektyve yra ne vien paminėti krepšininkai, jau sudarantys labai pavojingos komandos paveikslą. Kol kas tik keletą susitikimų yra sužaidę Darius Dzikas bei Artūras Malichinas, o svarbiausioms čempionato kovoms ekipa neabejotinai pasikvies ir dar du labai aukšto lygio krepšininkus - Tadą Lukšą ir Justiną Gečą. Su tokia sudėtimi "BC Kolegų / Imperialstone.com" lubos yra pernelyg aukštai kitoms komandoms.

Tęskime kalbą apie dar vieną super solidžią komandą - "KK Losrita". Ji čempionate žengia antroje vietoje, yra iškovojusi visas šešias pergales ir koja kojon žengia su "BC Kolegomis". Komanda problemų turėjo tik antroje sezono dvikovoje, kuomet minimaliu skirtumu laimėjo prieš "Mad Lamb". Didelis "KK Losritos" pranašumas prieš varžovus - strategas Genadijus Kuliominas. Šis krepšiniui atsidavęs vyrukas spaudžia savo auklėtinius iš paskutiniųjų, yra griežtos politikos, tačiau sezonas iš sezono tai atneša puikius rezultatus. Žvelgdami į ekipos sudėtį, taip pat nematome jokių skylių, o kiekvienoje pozicijoje galime surasti aukščiausio kalibro žaidėjus. Įžaidėjas - Deimantas Pavlovskis, atakuojantis gynėjas - Laurynas Jacevičius, lengvasis kraštas - Dovydas Sakalnikas, sunkusis kraštas - Andrius Tichonovas, centras - Gediminas Povilauskas. Kaip jums toks startinis penketas? Tikriausiai kiekviena komanda būtų laiminga turėdama bent vieną iš šių krepšininkų, tačiau "KK Losrita" turi ir dar daugiau - Viktorą Asačiovą, Mantą Dong ar Luką Buitkų. Tiesa, kol kas nė vieneriose rungtynėse visi šie krepšininkai kartu nerungtyniavo. Bus labai įdomu pamatyti, kaip G.Kuliominui pavyks sulipdyti vieną kolektyvą iš daug individualiai stiprių krepšininkų. Tai gali tapti raktu į pergalę, arba - pražūtingu momentu finalinėse dvikovose...

Nors pirmenybėse G.Poviliauskas sužaidė tik tris rungtynes, vidutiniškai jis fiksuoja po trigubą dublį

Didžiausi netikėtumai

 

Jeigu gero tokių II-osios lygos komandų kaip "Telšių" ar "Lentvario LK" starto ir galėjome tikėtis, tai šešios pergalės iš aštuonių kol kas turinti "BC Nol Semkers" ekipa - tikras netikėtumas ne tik mums, bet ir kitoms lygos komandoms. Ekipa kol kas dalinasi 3-5 vietas su jau minėtu "Lentvario LK" ir "Mad Lamb" kolektyvais, tačiau užnugaryje palieka net tris I-os lygos ekipas bei šusnį II-osios lygos komandų, kurios prieš sezoną buvo vertinamos geriau. "BC Nol Semkers" - labai jauna, entuziastinga komanda, sudaryta daugiausiai 1999 metų gimimo krepšininkais, baigusiais VKM ir ŠMKA krepšinio mokyklas. Nors ekipos tvarkaraštis sezono pradžioje nebuvo pats sunkiausias, pergalės prieš "2 Gen / Kaefer" ir "VPP-Imperialstone.com" komandas šokiravo visus. Pralaimėta buvo tik "Mad Lamb" ir "Aardvark" (tiesa, šiose rungtynėse trūko kelių pagrindinių ekipos krepšininkų). Ekipa turi tris aiškiai išreikštus lyderius, kurie kol kas nuostabiai sąveikauja tarpusavyje. Aikštės generolo vaidmenį užima Žilvinas Kubilius (vid. 19,5 taško ir 4 rez. perd.), ties perimetru visuomet varžovams grasina snaiperis Rokas Rudžinskas (vid. 21,8 taško ir 40% tritaškių taiklumas), o po krepšiais nesustabdomai žaidžia Domantas Jasionis (vid. 17,6 taško, 13,1 atk. kam.). Domantas su vidutiniškai per rungtynes renkamais 27 naudingumo balais rikiuojasi šeštoje vietoje, o atkovotais kamuoliais lygoje nusileidžia tik Gediminui Poviliauskui bei Juozui Rimavičiui. Dabar šią komandą jau drąsiai galime priskirti prie pretendenčių iškovoti II-os lygos medalius, tačiau ar menka patirtis svarbiausiose sezono varžybose nepakiš kojos?

Domanto Jasionio vedama "BC Nol Semkers" kol kas yra labiausiai nustebinusi čempionato komanda

 

Prie šios rubrikos privalome priskirti ir dar vieną kolektyvą, kol kas stebinantį labai išmintingu krepšiniu - tai "Mad Lamb". Kaip ir minėjome, jie kol kas dalinasi 3-5 vietas su 6 pergalėmis ir 2 pralaimėjimais. Minėdami šią komandą, iš karto privalome išskirti turbūt vieną universaliausių lygos krepšininkų, tikrą "Mad Lamb" vedlį Žilviną Rubliauską. 190 cm ūgio gynėjas pasižymi puikiomis fizinėmis savybėmis, o tai jam leidžia per rungtynes sugriebti net po 12,1 kamuolio (6 vieta lygoje). Maža to, krepšininkas pilnu pajėgumu dirba abiejose aikštės pusėse, kas leidžia jam iš varžovų "nugvelbti" net po 2,6 kamuolio. Gynėjas taip pat pelno po 21,6 taško ir renka 31,6 naudingumo balo (3 vieta lygoje). Puolime Žilvinui labai pagelbėja ir rezultatyvus Gražvydo Mockaus žaidimas (vid. 22,6 tšk.), o solidų indėlį prideda ir Gediminas Idzelis, Darius Bušmic ir Šarūnas Putna. "Mad Lamb" per pastaruosius kelis sezonus VKL II-oje lygoje kalnų nuversti nepavyko, tačiau panašu, jog šiemet kiek pasikeitusi komandos sudėtis ir užaugę sparnai kolektyvą gali nunešti iki lygos finalinio ketverto.

 

Viskas pagal planą

 

Ši antraštė geriausiai iliustruoja dviejų jau taip pat paminėtų ekipų - "Telšių" bei "Lentvario LK" pasirodymą pirmoje sezono dalyje. Komandos kol kas pilnai pateisina savo kaip favoričių statusą (atitinkamai prognozuotos 3 ir 1 vietos). Pradėkimė nuo kovingųjų žemaičių - "Telšių". Šioje komandoje korekcijų, kaip įprastai, tarpsezonyje daug nebuvo. Žemaičiai ir toliau išlaikė savo branduolį, o svarbiausia - trenerio Simo Pociūno propaguojamą gynybinį krepšinį. Daugelis VKL mėgėjų komandų mėgsta žaisti "bėk ir mesk" krepšinį, tačiau tik ne "Telšiai", kurie ir šiame sezone demonstruoja vieną geriausių gynybų II lygoje. Jei neskaičiutume trijų I-os lygos ekipų, pagal praleistus taškus "Telšiai" rikiuojasi trečioje vietoje (vid. tik po 70,1 praleisto taško). Praėjusiais metais žemaičiai II-oje lygoje krito ketvirtfinalyje, tačiau laimėjo III-ą lygą, todėl šiemet abiejose lygose puoselėja aukščiausius tikslus. Ekipa neturi vieno aiškiai išreikšto lyderio, o tai tik apsunkina darbą varžovams, kurie nežino, kur galima rizikuoti, o kur - ne. Naudingiausiai "Telšių" gretose atrodo vidurio puolėjas Antanas Mikūta, renkantis beveik po dvigubą dublį (vid. 9,3 taško, 9,1 atk. kam., 16,5 naud. bal.). Taip pat po daugiau nei 10 naudingumo balų komandoje renka Vytautas Ubartas, Matas Mankevičius bei Tadas Gaižauskas. "Telšiai" turi labai gilią rotaciją, o tai gali tapti tikru privalumu lemiamose kovose, kuomet prireiks kiekvieno žaidėjo indėlio.

 

"Telšiai" ginasi gerai, tačiau dar geresnę gynybą demonstruoja "Lentvario LK" ekipa, kuri yra gan panaši į ką tik apžvelgtą komandą. Lentvariečiai į savo krepšį prasileidžia vos po 66,6 taško, o tai yra antras geriausias rodiklis tarp visų I+II lygos komandų (tik per 0,2 atsilieka nuo "BC Kolegų"). Praėjusį sezoną II lygoje jie šlavė savo oponentus, tačiau atkrintamosiose nesugebėjo peržengti tų pačių "Telšių" barjero. Šiemet lentvariečiai sezoną pradėjo vangiai (1 pergalė per 3 susitikimus), tačiau vėliau įsibegėjo ir dabar yra viena iš karščiausių lygos komandų - penkios pergalės iš eilės. Ekipa taip pat pasižymi puikiai subalansuota sudėtimi, kuri turi tiek taiklių metikų (Edgaras Pundzius, Mindaugas Pukelevičius), tiek galingai po lenta besikaunančių aukštaūgių (Darijus Venckovski, Arvydas Urbanovičius, Vitalij Podgaiskij). Bus įdomu stebėti, kaip kolektyvui seks kautis su elitinėmis I-os lygos komandomis, nes VKL ekspertai mano, kad galbūt "Lentvario LK" atėjo laikas žengti dar vieną žingsnį į priekį. 2019 metais iškovotas aukso medalis antrame pagal stiprumą VKL divizione tikriausiai būtų rimtas signalas ir pačiai komandai pakelti sparnus į aukščiausią lygą.

"Lentvario LK" ekipa kol kas yra pagrindinė pretendentė laimėti II-os lygos aukso medalius ir įkasti pirmo diviziono klubams

 

Dideli nusivylimai

 

Ne pati maloniausia rubrika, nes kritikuoti niekad nėra smagu, tačiau tai - būtina apžvalgos dalis. Ir deja, bet pirmu numeriu čia turime įvardinti "2Gen / Kaefer" kolektyvą, kuris prieš sezoną buvo reitinguotas antru numeriu (II lygoje), o ir pati komanda puoselėjo didelius lūkesčius užsikabinti ant savo kaklo medalius. Žinoma, kad niekas dar neprarasta, o sezonas tik įgauna pagreitį, tačiau tik trys pergalės ir net penki pralaimėjimai - labai prastas startas. Komandai iki aukščiausių rezultatų kiekvieną sezoną vis kažko pritrūkdavo, tačiau šį sezoną, kolektyvas jau nuo pat pradžių smarkiai buksuoja. Potencialo daug, komandą papildė keli talentingi jaunieji krepšininkai (Justinas Polikša, Damian Arkadiuš Piurko), kurie puikiai įsiliejo ir pritapo, "2Gen / Kaefer į priekį ir toliau veda patyrę komandos senbuviai (Edvinas Šaltenis, Mantas Jusis, Simonas Mažionis), tačiau kažko vis trūksta... Galbūt ir fortūnos - du susitikimai pralaimėti minimaliais skirtumais, dar keli - paleidžiant rungtynes antroje pusėje. Tikėkimės, kad ekipa galiausiai sustyguos savo žaidimą ir 2019 metus pradės su dviguba energija!

 

Didelis akmuo yra metamas ir į "VPP-Imperialstone.com" daržą, kuriai buvo prognozuota vieta finaliniame ketverte, arba bent jau šalia jo. Komanda kol kas turi tokį patį pergalių ir pralaimėjimų balansą (3/5) kaip ir "2 Gen / Kaefer", tačiau kai kurie patirti pralaimėjimai - iš ties gėdingi. Skaudžiausios buvo paskutinės 2018 metų rungtynės, kuriose "Mad Lamb" buvo nusileista net 68 taškų skirtumu. Vienas ekipos lyderių bei per savo karjerą daug šilto bei šalto matęs Karolis Griziūnas teigė, kad tokių rungtynių savo gyvenime dar nebuvo žaidęs. Komandos mikroklimatas yra tikrai pakrikęs - į rungtynes nesirenka žaidėjai, o net ir atėję, nedemonstruoja didelio noro ir entuziazmo. "VPP" yra būtinos permainos, tačiau jas klubo vadovybė atlikti privalo greitai, nes traukinys gali nuvažiuoti nepastebimai. Ekipa turi nuostabų žaidėją - Karolį Raginį, kuris vidutiniškai renka po 20,3 taško ir net 26,7 naudingumo balo, tačiau dalyvavo tik trejose rungtynėse. Prie jo pridėjus Kšyštof Kondratovič, Donatą Ratkevičių, Martyną Striūką, Darių Dziką ir kitus gautume labai pajėgų kolektyvą, tačiau ekipa privalo išspęsti vidines problemas ir pradėti rinktis į varžybas. 

 

VKL prognozės

 

Prognozuoti, kaip komandos atrodys netolimoje ateityje, visuomet yra be galo sunku, tačiau tuo pačiu tai yra labai įdomu, o kai kurioms ekipoms tampa tikru stimulu pasitempti ir nutildyti VKL ekspertus. Nieko nenustebinsime savo prognoze, kad pirmąsias dvi vietas reguliariame sezone išsidalins I-os lygos favoritai - "BC Kolegos - Imperialstone.com" ir "KK Losrita" klubai. Visgi mūsų manymu, turnyrinės lentelės viršūnėje po reguliaraus sezono pabaigos atsidurs "BC Kolegos", kurie turi nuostabų tarpusavio supratimą, o "Losritai" koją gali pakišti ne visų lyderių buvimas kiekvienose rungtynėse. Visgi tai - tik reguliarusis sezonas. Šalia šių ekipų ir toliau matome "Aardvark" komandą, kuri tyliai ramiai demonstruoja neblogą krepšinį, o savo sudėtyje turi labai galingų krepšininkų - Vytautą Saulevičių, Steponą Markų, Kristupą Surgėlą ar Simą Liepinaitį. Šios trys ekipos turėtų kiek atitolti nuo kitų komandų. Toliau net neabejojame, kad rikiuosis "Lentvario LK", "Telšių" "Mad Lamb" bei "Taurus" kolektyvai, taip pat demonstruojantys brandų krepšinį. Lentelės viduryje turėtų užvirti tikra kova, tačiau ten išsidėstyti turėtų I lygą reprezentuojanti "Kupiškio - Info-Tec" komanda. Tikimės, jog savo žaidimą į aukštesnį lygį pakels ir jau sukritikuotos "2 Gen / Kaefer" bei "VPP" ekipos, kuriuos rikiuosis šalia "BC Nol Semkers" jaunimo ir "Ego Forte". Antroje lentelės dalyje dėl geresnių pozicijų turėtų kautis visos likusios komandos - "Tirola", "BC Lidl", "BC Geležinis Vilkas", "Dagos", "Orca" ir "Transcom". Dėl žiūrovų įdomumo mes pabandėme atspėti kaip komandos išsirikiuos galutinėje įskaitoje, o savo spėjimą pateikiame jums. 

Vieta Komanda
1 BC Kolegos / Imperialstone.com
2 KK Losrita
3 Aardvark
4 Lentvario LK
5 Mad Lamb
6 Telšiai
7 Taurus
8 BC Nol Semkers
9 2 Gen / Kaefer
10 VPP-Imperialstone.com
11 Ego Forte
12 Kupiškis / Info - Tec
13 Orca
14 Tirola
15 BC Lidl
16 Dagos
17 BC Geležinis Vilkas
18 Transcom

 

Pirmos sezono dalies MVP

 

Ši rubrika - viena sunkiausių. Nors kol kas tiesiog fenomenalią statistiką demonstruoja Gediminas Poviliauskas (vid. 45.7 naud. bal.), tačiau vidurio puolėjas dalyvavo tik trejose rungtynėse. Žinoma, kad Gediminas bus vienu iš pretendentų tapti viso sezono MVP, tačiau tam užtvirtinti reikia ir toliau palaikyti aukštą žaidimo lygį bei sužaisti daugiau varžybų. Panaši situacija ir su kitu "KK Losrita" atstovu Dovydu Sakalniku, kuris pagal naudingumo koeficientą čempionate rikiuojasi antras (tik 3 rungtynės), todėl šiai nominacijai kol kas pasirenkame žaidėją, dalyvavusį septyniose rungtynėse ir rodantį ne ką mažiau fantastinius rodiklius. Tai beveik kiekvienoje šios lygos apžvalgoje giriamas "Mad Lamb" gynėjas Žilvinas Rubliauskas. Krepšininką įvardijome kaip vieną universaliausių lygos žaidėjų, o tai iliustruoja ir jo renkami rodikliai - vidutiniškai po 21,6 taško, 12,1 atkovoto kamuolio, 5,7 rezultatyvaus perdavimo, 2,6 perimto kamuolio ir net 31,6 naudingumo balo.

Žilvinas Rubliauskas ("Mad Lamb") tapo pirmosios sezono dalies I+II lygos naudingiausiu žaidėju

Simbolis penketukas

Mindaugas Gružys 

25,8 taško (44% trit., 25,6 naud. bal.)

Dovydas Sakalnikas

29,5 taško (8 atk. kam., 36,5 naud. bal.)

Modestas Gilys

27,3 taško (2,1 per. kam., 31 naud. bal.)

Domantas Jasionis

17,6 taško (13,1 atk.kam., 27 naud. bal.)

Gediminas Povilauskas

12,3 taško (7/7 dvit.,25 atk. kam., 11,7 rez. perd., 45,7 naud. bal.)

PG SG SF PF C

Kiti kandidatai: Karolis Raginis ("VPP-Imperialstone.com"), Andrius Tichonovas ("KK Losrita"), Deimantas Pavlovskis ("KK Losrita"), Dominykas Bučas ("Kupiškis - Info / Tec").

I + II LYGA - PIRMOSIOS SEZONO DALIES APŽVALGA IR PROGNOZĖS

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009