Pasinėrę į idealiai konkurencingos aplinkos tarp komandų paieškas...

2018-09-17

 

Vilniaus krepšinio lyga kiekvienais metais stengiasi skirti vis daugiau dėmesio, jog visos komandos žaistų kuo daugiau konkurencingoje aplinkoje ir turėtų realias galimybes varžytis dėl titulų. Šio proceso valdymas yra labai nelengvas ir reikalaujantis daug valios pastangų ir protinio darbo, tačiau juk tai ir sudaro mėgėjiško krepšinio grožį ir kiekvienas VKL žaidžiančios komandos gražus žodis mums (pagyrimas ar padėka) skatina toliau sėkmingai judėti į priekį. Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindines Vilniaus mėgėjiškame krepšinyje precendento neturinčias priemones, kurios padeda išlaikyti konkurencingumą viso sezono metu. Tai ir yra dalis nematomo darbo, kurį dirbame, kad Jums būtų smagiau žaisti! Kviečiame prisiminti arba susipažinti.   

Dalis komandų iškovojusios medalius nedvejodamos nori siekti didesnių aukštumų ir kyla į aukštesnį divizioną, kitai daliai sportinis principas nesvarbu ir jos nori toliau likti tame pačiame lygmeny bei toliau skinti tuos pačius trofėjus, tačiau atsiranda problema, jog ir kitos ekipos po nelabai sėkmingo nori varžytis dėl apdovanojimų.
Tie patys klubai gali rungtyniauti ir laimėti eilę metų išvien tik 1-ame divizione, kadangi aukščiau nėra kur kilti. Kituose divizionuose medalininkai jau įrodo savo galią atitinkamoje lygoje ir sportiniu principu turi suteikti galimybę medalių neiškovojusioms komandoms išsibandyti jėgas savo divizione bei pagaliau pabandyti užlipti ant pakylos. Tiesa, kartais tarpsezoniu klubai gerokai susilpnėja ir nebesiekia aukštesnio lygmens, tad yra numatyta konkreti išimtis iš taisyklės. Jeigu medalį laimėjusi komanda nori pasilikti tame pačiame divizione, jie turėtų atsisakyti dviejų praėjusio sezono savo naudingiausių krepšininkų bei jų nepakeisti panašaus pajėgumo žaidėjais, kad komandos pajėgumas nukristų ir taip būtų išlaikytas konkurencingumas. 
Ši sistema buvo įvesta praėjusio sezono metu ir tikrai ne vienas ilgai tam tikroje lygoje žaidęs, tačiau finalinio ketverto džiaugsmais nespėjęs pasidžiaugti klubas dėl to įgavo galimybę pakovoti dėl apdovanojimų, nes stipresni klubai pakilo aukštyn. O taip pat ir ne vieni medalininkai pakilę aukštesnį divizioną sugebėjo patekti į finalinį ketvertą ar net iškovoti medalius!

Su kiekvienu sezonu jautėsi didelis skirtumas, tarp pažengusių ir visiškai naujų mėgėjiškų krepšinio komandų. Mūsų didelis noras, kad visi klubai atrastų sau konkurencingą aplinką praėjusio sezono metu leido sukurti 5 lygą. Į šį divizioną galėjo patekti tik žemesnio pajėgumo lygai žinomi kolektyvai arba naujai susibūrė klubai, apie kurios informacijos viešumoje nebuvo ir jų pajėgumą nustatyti buvo labai sunku. Klysta žaidėjai, teisėjai - klydome ir mes. 5-o diviziono pajėgumas gavosi gana žemas, tačiau stipresnių dalyvių išvengti nepavyko. Bet kokiu atveju tai buvo didelis žingsnis pirmyn ir ateinančio sezono metu mes žengsime dar vieną didelį žingsnį ir silpnesnės komandos atras savo vietą bei galės deramai varžytis su savo pajėgumą atitinkančiais varžovais. 


Prasidedant registracijai mes patys tikrai nežinome, kokia komanda atitiks kurio diviziono lygmenį, nes nėra aišku, su kokiomis sudėtimis komandos užsiregistruos ateinančiam sezonui. Panašiai ir sinoptikai negali tiksliai pasakyti ar bus Vilniuje lietus po mėnesio. Juo labiau ir pačios komandos negali nuspėti, kurio diviziono pajėgumą atitiks, kadangi nežino, kokie klubai kuriame lygmenyje rungtyniaus.
Iš anksto registruojant komandas savo nuožiūra ar komandų pasirinkimu į tam tikrą konkretų divizioną, būtent dėl prieš tai minėtos nežinomybės, galima labai lengvai sugadinti visą sezoną visoms tos lygos komandoms, kadangi gerokai stipresnis (-i) klubas (-ai) patekęs (-ę) tarp silpnesnių komandų triuškinamais žingsniais žygiuoja finalinio ketverto link, o nepadoriai dideli skirtumai ir sezono eigoje lengvai nuspėjami finalinio ketverto dalyviai atima daug kam įdomumą, net ir pačioms stipriosioms ekipoms neįdomu žaisti be didesnio pasipriešinimo.
Kad sukurti deramą konkurencingumą mes visas komandas registruojame bendrai ir tik, kai žinosime visų užsiregistravusių ekipų sudėtis, tada išskirstysime į divizionus, kad visos ekipos galėtų deramai varžytis su sau lygiais varžovais. 
Tai pirmas pabandymas tokio skirstymo į 3-ią ir žemesnius divizionus, kuris tikrai nebus lengvas, tačiau tikimės, jog sunkus darbas sezoną įdomesniu padarys absoliučiai daugumai Vilniaus krepšinio lygos komandų!

Pasinėrę į idealiai konkurencingos aplinkos tarp komandų paieškas...

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009