1 lyga - visų komandų analizė

2018-02-26

Daug įvykių praėjusią savaitę VKL 1 lygoje neįvyko, tad šios savaitės apžvalga bus kiek kitokia. Paanalizuosime kiekvienos komandos lyderius, stiprybes, silpnybes bei galimybes tapti čempionais.

1. "KK Riešė - La Birra Pub" 

Tikimybė tapti čempionais: 23%

Komandos lyderis: 
Gediminas Povilauskas: tai yra krepšininkas, apie kurį vis daugiau žmonių kalba ir stebisi, kodėl jis nežaidžia NKL ar net LKL pirmenybėse. Nors jis ir nėra "taškų darymo mašina", tačiau šis žaidėjas sutvirtina visą "KK Riešė / La Birra Pub" komandos gynybą po krepšiais, padeda susirinkti ekipai atšokusius po netaiklių metimų kamuolius ir sudaro puikias galimybes savo komandos draugams atakuoti iš patogių padėčių. Visą tai vainikuoja geriausias komandoje rungtynių lankomumas. Gediminas yra tikras savo klubo pergalių garantas, kuris leidžia šią ekipą priskirti prie pagrindinių lygos šio sezono favoritų. 

Komandos stiprybė:
Individualus žaidėjų meistriškumas: klubo treneris ir vadybininkas Ervinas Stankus susiformavo labai individualiai stiprią ekipą. Gausybę įspūdingus įgūdžius puolime turinčių vyrukų sucementuoja bene universaliausias Vilniaus miesto krepšininkas mėgėjas - Gediminas Povilauskas. Tokį derinį šio sezono metu priešininkas pavyko palaužti vos vieną kartą. O kuo arčiau bus finalas, tuo sunkiau bus tai padaryti
Komandos silpnybė: 
Per didelis pasitikėjimas savo jėgomis: pergalė po pergalės leidžia komandai pasijausti tikrais galiūnais. Tiesa, to daryti nederėtų, kadangi prasidėjus atkrintamosioms varžyboms bet kuris klubas bus pajėgus įveikti bet kurį varžovą. Pralaimėjus pirmąjį atkrintamųjų susitikimą atsitiesti ir laimėti dvi rungtynes iš eilės gali ir nepavykti, o lemiamų kovų metu nugalėtoją lems vos vienerios rungtynės. 
 

2. VRM - Vidaus reikalų ministerija     

Tikimybė tapti čempionais: 15%

Komandos lyderis:
Laurynas Jacevičius: Buvęs Vilniaus universiteto krepšinio komandos lyderis padarė šiokią tokią pertrauką nuo krepšinio. Visgi šį sezoną šis žaidėjas sugrįžo su trenksmu. Nors Laurynas nėra pats dažniausias svečias komandos rungtynėse, tačiau, kai jis yra aikštelėje, rungtyniauja labai universaliai ir naudingai, o per visą tą laiką komanda vidutiniškai prieš varžovus pirmauja dviženkle persvara. O ir priešininkai negali daugiau dėmesio skirti Laurynui, kadangi tokie krepšininkai gynėjų grandyje kaip Gabrielius Ramonas ar Otas Majeras gali labai skaudžiai nubausti. 

Komandos stiprybė:
Patirtis ir drausmė: Didžiulė sukaupta krepšininkų patirtis ir protingas žaidimas yra pagrindiniai šio klubo koziriai prieš varžovus. Praktiškai visi krepšininkai yra sukaupę daug įvairiausios žaidybinės patirties, o vien ką pasako tokio autoriteto buvimas ekipoje kaip - Rolandas Matulis. Krepšininkas LKL legenda padeda visiems komandos draugams tapti dar geresniais. Be to ir šalia aikštelės esantis treneris Vincas Žydelis yra griežtas ir reiklus savo krepšininkams. Taigi sudėjus aukštą visų krepšininkų meistriškumą, įvairiose rungtynėse sukauptą milžinišką patirtį ir trenerio reiklumą pamatysime labai realius pretendentus į čempionų titulą. 
Komandos silpnybė: 
Didelis amžiaus vidurkis: klubo krepšininkų amžiaus vidurkis yra gana didelis, tad sezono eigoje ši ekipa gali neatlaikyti aukšto jaunesnių ekipų pasiūlyto tempo. Panašiai buvo ir debiutinėse 1 lygos rungtynėse prieš Vilniaus kolegijos krepšinio komandą, kai studentai paprasčiausiai apibėgo "VRM" atstovus. Kita vertus patys žaidėjai viską kuo puikiausiai supranta ir jų patirtis turėtų padėti įveikti šią silpnybę. 

3. KK Austa     

Tikimybė tapti čempionais: 8%

Komandos lyderis: 
Kristupas Surgėlas: Nors ir ne pavyzdingai besilankantis rungtynėse, tačiau komandai labai daug naudos atnešantis krepšininkas turėtų būti išskirtas kaip klubo lyderis. Šis žaidėjas puikiai atakuoja iš įvairių distancijų, o jo kovingumas sukuria ekipai beveik šešias papildomas progas sukurti atakas. Kristupui žaidžiant komanda laimėjo net 6 rungtynes ir patyrė vos 3 pralaimėjimus, o jam esant aikštelėje klubas vidutiniškai būna priekyje 4,0 taškų skirtumu. Geresnį +/- rodiklį ekipoje teturi Deividas Dimbelis (+11,5). Be to Kristupas gali būti pavojingas ir iš tolimesnių distancijų. Šis vyrukas iš trijų taškų zonos atakuoja ne dažnai, tačiau tai daro didesniu nei 40% taiklumu. 

Komandos stiprybė:
Kovingumas: Jau prieš sezoną kovodami 2-oje lygoje šio klubo krepšininkai pasižymėjo kaip ypatingai kovingi vyrukai, kurie savo noru ir veržlumu prasibrauna tikslo link. Klubas pasipildė keletu aukšto meistriškumo naujokų, kurie po truputį pritampa prie klubo filosofijos. Tiesa išsiugdyti tokį kovingumą tikrai nėra lengva. Ar prasidėjus lemiamoms kovoms visa komanda kaip kumštis atiduos paskutines jėgas? Pamatysime po gero mėnesio, o dabar komandai beliko pabaigti kovas dėl geresnės vietos turnyrinėje lentelėje ir namų aikštės pranašumo. 
Komandos silpnybė:
Maža rotacija: Šis klubas turi šešis bet kada ekipos lyderiais būti galinčius krepšininkus bei du galinčius deramai talkinti komandos vedliams žaidėjus. Likę vyrukai stokoja patirties ir atkrintamosiose gali neatlaikyti varžovų pasiūlyto tempo. Įsivaizduokime, jog ekipai negali dėl įvairių priežasčių padėti bent du svarbūs žaidėjai ir ekipos varžovai jau, greičiausiai, turės nemažą pranašumą. Kita vertus, besirinkdami į visas rungtynes pilna sudėtimi, "KK Austa" krepšininkai tikrai turėtų likviduoti šį minusą ir nepajausti jokio meistriškumo trūkumo. 

4. Electrolux     

Tikimybė tapti čempionais: 18%

Komandos lyderis: 
Laurynas Kirlys: Kartą šį sezoną Nacionalinėje krepšinio lygoje 29 taškus pelnęs gynėjas dažnai puikiais individualiais pasirodymais šį sezoną džiugina "Electrolux" klubo fanus. 58 taškai į "MRU" klubo krepšį ir 60 taškų į "Če-Čėnija" ekipos kraitį, tikrai įspūdingi ir sunkiai pakartojami pasiekimai. Bene geriausią puolimo arsenalą turintis lygos krepšininkas yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl šiuo metu į geriausių komandų trejetuką nepatenkanti ekipa yra vieni pagrindinių favoritų laimėti dar kartą 1-os lygos čempionų titulą. Ilgus metus gynybos dėka pergales iškovodavusi ekipa šiuo metu yra ir labai pavojinga bet kuriam priešininkui puolime. 

Komandos stiprybė:
Neišnaudoti rezervai: Ekipa sužaidė jau 14 rungtynių ir šiuo metu turnyrinėje lentelėje užima 4 vietą, tačiau vos 3 ekipos krepšininkai šiuo metu yra sužaidę dviženklį susitikimų skaičių. Kertiniai ekipos žaidėjai (Ignas Lukošius bei Laurynas ir Kristijonas Kirliai) šiuo metu tėra sužaidę vos po 7 ar 8 rungtynes. Be to puikiai žinome, jog "Electrolux" savo visą galią pradeda demonstruoti tada, kai pralaimėjimas gali lemti pasitraukimą iš turnyro. Galime neabejoti, jog ir šį kartą atkrintamosiose šis klubas atrodys gerokai geriau nei reguliaraus sezono kovose. 
Komandos silpnybė: 
Taktikos nuspėjamumas: Visi mato ir beveik niekas, o gal ir visai niekas neabejoja, jog lemiamų kovų metu visas "Electrolux" klubo puolimas bus sutelktas į ekipos profesionalus: Lauryną Kirlį, Kristijoną Kirlį ir Igną Lukošių. Šie krepšininkai turėtų dažniausiai valdyti kamuolį ir jausti žaidimo ritmą, o likusieji žaidėjai gali susidurti ritmo nepajautimu. Tad, jeigu ekipos lyderius pavyks kiek pristabdyti, o likę žaidėjai bus visiškai uždaryti, gerai užpuolus galima prieš "Electrolux" iškovoti pergalę. Praktiškai panašiai savo strategijas įvykdė ir sugebėjo iškovoti solidų 21 taško laimėjimą "KK Riešė - La Birra Pub" ekipa su treneriu Ervinu Stankumi priešakyje. Bet kokiu atveju bus labai įdomu, kokius strateginius sprendimus priims kitų ekipų vadovai. 

5. Vilniaus Kolegija     

Tikimybė tapti čempionais: 11%

Komandos lyderis: 
Edvinas Lebeckas: Mobilusis aukštaūgis yra naudingiausias, rezultatyviausias ir daugiausiai atšokusių kamuolių atkovojantis klubo krepšininkas. Negana to šis žaidėjas dažnai ir pakankamai taikliai atakuoja iš trijų taškų zonos, tad varžovų aukštaūgiai turi būti ypatingai atidūs gynyboje. Jau dabar vos su devyneriomis sužaistomis rungtynėmis Edvinas Lebeckas jau yra 12-oje vietoje tarp visų laikų naudingiausių Vilniaus kolegijos krepšininkų. Naudingiausiųjų dvidešimtuke daugiau nėra nei vieno tiek pat ar mažiau rungtynių sužaidusio žaidėjo. Prasidėjus atkrintamosioms Edvinas neabejotinai ir toliau bus vienas svarbiausių krepšininkų bei po truputį kils viršun komandos visų laikų geriausių žaidėjų metraščiuose.

Komandos stiprybė: 
Pastovus treniruočių procesas: Treneris Stanislovas Radziulis yra tikras savo srities specialistas ir jau ne kartą yra pademonstravęs, jog puikiai sugeba komandai optimaliausią sportinę formą padėti pasiekti būtent, kai to daugiausiai reikia. Likusios komandos neturi tiek galimybių ir laisvo laiko treniruotis, kaip Vilniaus kolegijos studentai. Taigi net ir neturėdami namų aikštelės pranašumo "Vilniaus kolegijos" vyrukai gali tapti "juoduoju arkliuku" ir pateikti ne vieną staigmeną. 
Komandos silpnybė:
Silpna priekinė linija: "Vilniaus kolegija" visada pasižymėdavo išpuoselėtu greitu puolimu, tačiau labai dažnai turėdavo problemų su aukštaūgiais. Net ir dabar pažvelgę į geriausiais visų laikų šio klubo kovotojais dėl atšokusių kamuolių pamatysime vos vieną tikrą, tvirtą ir tipinį vidurio puolėją (Povilą Šoliūną) pirmajame aštuntuke. Ir dabar komanda turi daug mobilių gynėjų ir puolėjų, tačiau vienintelis tikras vidurio puolėjas, kuris galėtų būti komandos lyderiu, teatkovoja vos po 5,6 atšokusio kamuolio. Treneriui belieka tikėtis, jog galingas greitas puolimas eilinį kartą užgoš problemas po krepšiais. 

6. MRU 

Tikimybė tapti čempionais: 4%

Komandos lyderis: 
Tomas Malimenkovas: Atletiškasis puolėjas kol kas žaidžia puikų asmeninį sezoną  ir renką solidžią asmeninę statistiką. Tomas turi labai staigų pirmą žingsnį, kuriuo dažniausiai įveikia savo varžovo gynybą ir pelno lengvus taškus. Tai Tomui Malimenkovui leidžia turėti įspūdingą 62% taiklumą iš dviejų taškų zonos. Bijodami Tomo pirmojo žingsnio priešininkai dažnai suteikia galimybę šiam žaidėjui atakuoti gana laisvam iš toli. Tomas nebijo ir meta nemažai tritaškių, tačiau čia taiklumas galėtų būti ir geresnis. Bet kokiu atveju šis žaidėjas turėtų džiaugtis individualiu pasirodymu ir atkrintamosiose bandyti dar daugiau pasikelti savo vertę ne tik asmeniniu pasirodymu, tačiau ir komandine sėkme, kuri galėtų sukurti nedidelę sensaciją. 

Komandos stiprybė:
Stipri vadyba: Komandos treneris Raimundas Kalesnykas pasižymi ne tik puikiais strateginiais sugebėjimais, tačiau gali suorganizuoti ekipai visas galimybes treniruotis bei ruoštis svarbiausioms dvikovoms. Kol kas rezultatai rodo, jog ekipa nelabai pasinaudoja savo stiprybe. Nors į atkrintamąsias klubas praktiškai prasibrovė, tačiau ten reikės atrodyti gerokai solidžiau, kad žengti tolyn ar iškovoti bent vieną pergalę.
Komandos silpnybė:
Motyvacijos stoka: Komanda sezoną pradėjo keturiomis atkakliomis rungtynėmis ir dvejomis pergalėmis. Po tokio solidaus starto dauguma tikėjosi, jog "MRU" taikysis į aukštas pozicijas, tačiau komandos žaidimas išsiderino ir šiuo metu komanda turi patyrusi net šešis pralaimėjimus iš eilės bei yra realiausi pretendentai užimti aštuntą vietą bei atkrintamosiose gauti visos lygos favoritus - "KK Riešė". Kad deramai pasipriešinti šiam klubui reikės pačios didžiausios motyvacijos ir ypatingo pasiruošimo.

7. Sporticus.lt / Ugniagesys     

Tikimybė tapti čempionais: 8%

Komandos lyderis: 
Dovydas Sakalninkas: Vilniaus krepšinio lygos rezultatyvumo rekordininkas užtikrintai veda "Sporticus.lt - Ugniagesys" ekipą atkrintamųjų varžybų link. Nors Dovydas rezultatyvumo rekordą pasiekė ne 1-oje lygoje, tačiau ir "Sporticus.lt - Ugniagesys" klube šis žaidėjas demonstruoja labai brandų krepšinį. Per vienuoliką žaistų rungtynių Dovydas vos vieną kartą surinko mažiau nei 14 naudingumo balų. Tiesa, gali kiek neraminti faktas, jog tas vienintelis aštuonetas buvo surinktas paskutinėse rungtynėse prieš "KK Austa" kolektyvą. Kita vertus, net ir patekęs į žaidybinę duobę iki atkrintamųjų Dovydas turėtų atsigauti ir toliau išlikti labai svarbiu krepšininku. 

Komandos stiprybė:
Namų aikštelė: "Sporticus.lt - Ugniagesys" turi vieną geriausių Vilniaus apskrities salių. Tiesa, jinai yra užmiestyje - netoli Vilniaus esančiame Valčiūnų miestelyje.  Net trys iš keturių iškovotos pergalės yra būtent namų arenoje, o vieną kartą priešininkai išvis net nesugebėjo susirinkti. Visgi komandai kol kas nesišviečia atkrintamosiose varžybose namų aikštelės pranašumas, tačiau tai gali būti faktorius, kuris pratęs ketvirtfinalio seriją ir į ją įneš nemažos intrigos.
Komandos silpnybė: 
Neprofesionalus žaidėjų požiūris: Vienintelis Dovydas Sakalninkas šioje ekipoje demonstruoja lyderio savybes ir tikrą profesionalumą. Šis krepšininkas yra pasirodęs net vienuolikoje susitikimų. Deja, antroje pagal lankomumą vietoje esantys žaidėjai tėra atvykę vos į 7 susitikimus, o dauguma žaidėjų kol kas tėra sužaidę vos 2-3 rungtynes ir neaišku, ar sužais minimalų penkių rungtynių kiekį ir galės padėti savo ekipai atkrintamosiose varžybose. Pilnai susirinkę "Sporticus.lt - Ugniagesio" krepšininkai labai realiai gali kovoti dėl medalių, tačiau visas viltis gali sunaikinti aplaidumas sezono metu, o gal ir ne tik sezono metu.

8. BC Kolegos / Imperialstone.eu     

Tikimybė tapti čempionais: 12%

Komandos lyderis: 
Modestas Gilys: Vienas geriausių Vilniaus miesto snaiperių vidutiniškai per vienerias rungtynes išmeta net po 10 tritaškių iš kurių keturi pasiekia tikslą. Priešininkai niekada negali atsipalaiduoti gynyboje, nes laisvas Modestas gali pataikyti ir visus 10 mestų tolimų metimų. Negana to šis lengvasis krašto puolėjas puikiai padeda aukštaūgiams kovoje dėl atšokusių kamuolių bei pritraukęs kelis varžovų gynėjus dažnai sėkmingai asistuoja laisvesniems likusiems komandos draugams. Šis žaidėjas tikrai praverstų bet kuriai 1-os lygos komandai. Tiesa, šį sezoną jis gina "Imperialstone.eu" garbę.

Komandos stiprybė:
Neišnaudoti rezervai: Nors klubas kol kas neblizga, tačiau dar liko 6 rungtynės, o šį sezoną komandoje yra net trys krepšininkai, kurie komandai atkrintamosiose gali tapti papildoma paspirtimi. Ramūnas Viščinis ir Marius Tenikaitis dar nespėjo sužaisti minimalaus 5 rungtynių skaičiaus ir turi laiko iki reguliaraus sezono tai padaryti bei tuo pačiu gerokai sustiprinti "Kolegų" ekipą prieš lemiamas kovas. Tą patį padaryti gali ir Donatas Ratkevičius, kuris jau žaidė 5 rungtynes, tačiau buvo tikras savo šešėlis. Jeigu Donatas pradės demonstruoti sau būdingą krepšinį, su dideliais rūpesčiais susidurs dar ne vienas varžovas. 
Komandos silpnybė: 
Netvarka žaidime: Nors klubas turi labai didelį potencialą, tačiau ne kartą pasirodė labai silpnai organizuotai ir tai lėmė pralaimėjimus, kurių tokios gausybės iš šio klubo niekas nesitikėjo. Vienintelė ne turnyrinės lentelės apačioje esanti komanda, kurią "Imperialstone.eu" nugalėjo yra "KK Austa". "Kolegos" dar tikrai turi laiko susitvarkyti savo žaidimą ir atskleisti potencialą, tačiau, jeigu ši ekipa, nepabaigs sezono sėkmingai, iškarto pirmajame atkrintamųjų etape gali gauti vienus iš turnyro favoritų. 

 

9. Če-Čėnija     

Tikimybė tapti čempionais: 1%

Komandos lyderis: 
Paulius Tubis: Rezultatyviausias ir naudingiausias ekipos žaidėjas labai daug duoda savo klubui. Jam esant aikštelėje komanda nuo varžovų atsilieka vidutiniškai vos 6,6 taško. Pagal rodiklį visoje ekipoje geriau atrodo tik gerokai mažiau žaidžiantis Modestas Klėgeris. Gaila, jog Paulius sudalyvavo tik 7 rungtynėse iš 12. Jeigu šis krepšininkas būtų gerokai dažniau lankęsis rungtynėse, galbūt "Če-Čėnija"dar turėtų ir praktinių galimybių prasibrauti į atkrintamąsias. Dabar ši komanda praktiškai sezoną pabaigia kovodama savo malonumui. 

Komandos stiprybė:
Neturėjimas ko prarasti: Žaisdami savo malonumui ir nekreipdami dėmesio į rezultatą "Če-Čėnija" klubo vyrukai gali dar įnešti kažkiek sumaišties į turnyrinę lentelę ir kuriam nors klubui sujaukti planus. Net ir neturėdami realių galimybių prasibrauti į atkrintamąsias varžybas, krepšininkai galės pasivaržyti aukštame lygmenyje bei realizuoti savo gebėjimus krepšinio aikštelėje. Vieną svarbų tašką iš "Vilniaus kolegijos" atimti pavyko. O gal atsiras ir daugiau komandų, kurios palūš prieš prarasti ko nebeturintį "Če-Čėnija" kolektyvą. 
Komandos silpnybė: 
Palūžimas anksčiau laiko: Komanda sezoną pradėjo gana sunkiai. Dalis žaidėjų pradingo. Treneris Žygimantas Čėnas su laiku irgi tapdavo vis retesniu svečiu rungtynėse. Klubas vis dažniau susidurdavo su lankomumo problemomis. Galiausiai,  klubas sunkiausiu metu persiformavo. Nors treneris daugiau taip ir nepasirodė, tačiau likęs žaidėjų branduolys bei klubo naujokai sugebėjo ne tik rimtai pasipriešinti ne vienam varžovui, tačiau ir iškovoti pergalę. Deja, visa tai jau buvo per vėlu. Dabar likusiose kovose "Če-Čėnija" galės įrodyti sau ir kitiems, jog yra 1-os lygos lygį atitinkanti komanda. 
1 lyga - visų komandų analizė

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009