2 Lyga - Almarūno prekybos taurė - apžvalga

2017-05-01

VKL - Almarūno Prekybos II Lygos čempionate beveik priartėjo FINAL-4 varžybos. Iki jo pretendentėms į medalius liko vos vienas - ketvirtfinalio barjeras. Šiame etape komandos žais dvejas rungtynes skaičiuojant taškų skirtumą, todėl kiekvienas metimas gali būti lemiamu, o trenerio sprendimas - lemtingu. Šį kartą kviečiame kartu paspėlioti, kurioms komandoms prognozuotumėme favoritų statusą porose, o kurių galimybės vertinamos šiek tiek menkiau. Primename, jog visa tai tėra tik spėjimai, padedantys susidaryti tikslesnį vaizdą prieš dvikovas.

 

 
BC Materialiste ( 1 )

66 %

 
Electrolux II ( 24 )

34 %

"Electrolux II" komanda jau dabar tapo vienu iš čempionato atradimų. Šis kolektyvas pakeliui tarp 8 geriausių lygos komandų įveikė tokias stiprias TOP diviziono ekipas, kaip "Admonitus" arba "Verslo Spaudos Centras - R2P Sport". Tuo tarpu patys "Electrolux" žaidėjai rungtyniavo tik BOTTOM grupėje, tačiau sugebėjo prasimušti labai toli. Tiesa, dabartinis jų varžovas neabejotinai bus pats stipriausias iš buvusių, nes tai - reitingo lyderis "Materialiste BC". Lyginant statistinius komandų rodiklius iš karto į akis krenta faktas, jog čempionato lyderiai yra pranašesni praktiškai visose kategorijose. Vienintelė grafa, kurioje persvarą turi "Electrolux II" - perimtų kamuolių statistika. "Materialiste BC" gerokai pajėgiau atrodo ir individualia sudėtimi. Etatiniai komandos vedliai į pergales yra Rimvydas Sasnauskas, Edvinas Ruzgas bei Darius Dūdėnas. Ši trijulė galingai atrodo viso krepšinio sezono metu. Antroje jo pusėje prie komandos dar prisijungė ir Dominykas Gružinskas, kuris taip pat aktyviai pasiruošęs bet kada iš komandos draugų perimti lyderio estafetę. "Electrolux II" bandys varžovus neutralizuoti ir pristabdyti darnaus bei tvarkingo žaidimo dėka. Tam puikiai tinka Kristijono Kirlio, Liudo Balčiūno bei Šarūno Nekrošiaus tandemas. Tačiau ar jis bus pajėgus atlaikyti gerokai ilgesnį varžovų žaidėjų suoliuką ? Jeigu pirmose rungtynėse "Electrolux II" komandai pavyktų nepralaimėti dviženkliu skirtumu, dar galima būtų galvoti apie kovą revanšinėje dvikovoje, kitu atveju ir taip sėkmingą sezoną komanda greičiausiai pabaigs nepatekdama į FINAL-4 varžybas.

 
Telšiai ( 29 )

43 %

 
Kažkur Matyti ( 28 )

57 %

Šią ketvirtfinalio porą be jokios abejonės galime pavadinti fenomenalia. Taip yra dėl to, jog abi komandos iki šio etapo atkeliavo iš BOTTOM diviziono, o tai reiškia, jog bet kuriuo atveju FINAL-4 varžybose turėsime bent jau vieną BOTTOM diviziono atstovę. Pažvelgus į reitingus, kuriais komandos pradėjo PLAY-OFF etapą taip pat kyla nuostaba, kaip pasisekė nužygiuoti taip toli. Tačiau vienam klubui net ir šis barjeras dar nebus paskutinis. Visuose atkrintamųjų etapuose "Kažkur Matyti" buvo įvardinami sąlyginai silpnesne poros komanda, tačiau dabar, panašu, jog būtent jiems gali atitekti akistatos favoritų statusas. Visų pirma taip gali nutikti dėl mėgėjiško krepšinio Vilniuje maestro - Dainiaus Novicko. Ši figūra pakeitė visą klubo veidą ir komandos draugus užkrėtė begaliniu noru laimėti ir kovoti. Todėl pergalės prieš "Mad Lamb" ir "Čiančios" komandas stebinti jau nebeturėtų. Dabar jų kelyje pasitaikiusi "Telšių" komanda taip pat žaidžia fenomenaliai. Ekipa vos per plauką paskutiniame ture pateko į PLAY-OFF, tačiau ten eliminavo "Plasta.lt" bei "KK Trakų" kolektyvus. Taigi įvardinti, kurios komandos priešininkai buvo stipresni, sunku. Pernai "Telšiai" buvo vadinami sezono atradimu, nes prasibrovė iki ketvirtfinalio. Dabar komanda jau pakartojo šį pasiekimą ir neabejotinai sieks pasinaudoti unikalia galimybe keliauti į FINAL-4. Lyginant statistinius rodiklius matome, jog "iš žaidimo" taikliau krepšį atakuoja "Kažkur Matytų" komanda, tačiau kovojant dėl atšokusių kamuolių ryškią persvarą turi "Telšiai". Taikliau mesdami į krepšį "Kažkur Matyti" žaidžia ir rezultatyviau, todėl automatiškai atlieka ir daugiau rezultatyvių perdavimų. Be komandos lyderio Dainiaus Novicko serijoje gali būti labai svarbus Arūno Barono vaidmuo. Būtent šis milžinas turės grumtis po krepšiu su pajėgia "Telšių" priekine linija: Tadu Laucevičiumi, Martynu Rimkumi, Antanu Mikūta bei Tomu Dabravolskiu. Taškų medžiokle žemaičių gretose neabejotinai užsiims ir Matas Mankevičius, todėl "Kažkur Matytiems" savo puolimo mašinas taip pat reiks puikiai suderinti. Kaip bebūtų, pagrindiniu žvaigždžių komandos ginklu greičiausiai bus pagirtina gynyba, kuri ir palaidojo bet kokias "Čiančios" viltis ašuntfinalyje. Neblogai gynyboje atrodo ir "Telšiai", kurie, be kita ko, dar turi ir patyrusį mėgėjų krepšinyje trenerį. Laukia įdomi serija, kurioje namų aikštelės pranašumas gali neturėti praktiškai jokios įtakos.


A. Norgėla (su kamuoliu) kartu su "Electrolux II" bandys pasiekti FINAL-4 etapą

 

 
Ridikas ( 3 )

48 %

 
Krituliai ( 6 )

52 %

Viena įdomiausių serijų mūsų lauks būtent šioje poroje, nes joje susitiks dvi praeito sezono FINAL-4 dalyvės. Kažkuriai iš komandų pavyks pakartoti pernykštį pasiekimą, tačiau kitai, deja, čempionatas pasibaigs kiek anksciau. Abiejų klubų kelias aštuntuko link nebuvo lengvas. "Krituliai" pralaimėjo kartą, o "Ridikas" įsigudrino varžovams nusileisti net dukart, tačiau pralaimėjimai nebuvo tokie ženklūs, kad būtų užkirtę komandų kelią tolyn. Bet kuriuo atveju tokie klupinėjimai tarsi įrodo, kad kiekvienas iš varžovų turi savo silpnųjų vietų. Tačiau mes pakalbėkime apie stipriąsias. Visų pirma - "Ridiko" komanda yra labai pavojinga atakuojant iš tritaškio zonos, nes tai daro pagirtinu 32.66% taiklumu. Ne ką prasčiau ekipai sekėsi pataikyti iš toli ir aštuntfinalio serijoje prieš "Didėją", todėl beveik nėra priežasčių, kodėl ta pati istorija negalėtų pasikartoti ir dabar. Tiesa, dvitaškių taiklumas - jau "Kritulių" pusėje. Taip gali būti dėl to, jog prie puikiai po krepšiu rungtyniaujančio Vaido Vaičiulio šiemet prisijungė dar ir Povilas Kaminskas. Toks priekinės linijos duetas pavojingas bet kuriam VKL II Lygos varžovui, todėl "Ridikui" teks gerokai pasukti galvą, ką priešpastatyti šiems dviems milžinams. Viktoras Asačiovas galėtų būti vienas iš variantų, tačiau ar jis vienas bus pajėgus atlaikyti varžovų spaudimą ? Be jokios abejonės reiks Jono Norvaišo bei Danieliaus Palepšaičio pagalbos, nuo kurios gali nemažai priklausyti ir rungtynių rezultatas. Kitose pozicijose taip pat pamatysime įdomių mikro dvikovų. Užtikrinto "Kritulių" lyderio Edgaro Žemaičio oponentu galimai bus Ignas Vaičys, o gynėjų dvikovoje turėtų susidurti Mariaus Krukonio ir Regimanto Šeštoko keliai. Komandos tarpusavyje susitiko reguliariojo čempionato TOP grupės varžybose ir tuomet pergalę 75:64 iškovojo "Krituliai". Jeigu pirmose rungtynėse panašų rezultatą jiems pasisektų pasiekti, tai būtų nemenkas žingsnis pergalės link. Tačiau nereikia pamiršti, jog "Ridikas" jau ne pirmą kartą šiemet pirmas rungtynes pralaimi, o antrose sėkmingai perlaužia serijos eigą sau naudinga linkme. Būtent tokio spurto "Krituliams" ir reiktų saugotis. Komandų šansai labai panašūs, todėl minimalų pranašumą "Kritulių" komandai skiriame tik pastarojo meto sportinės formos dėka.

 
Superfly - Vaitesa ( 2 )

54 %

 
Elektrėnų SC ( 7 )

46 %

Šioje ketvirtfinalio poroje susitiks dvi itin rezultatyviai žaidžiančios komandos. Tiesa, tai jokiu būdu nereiškia, jog jų mūšyje pamatysime pelnant po 100 taškų. Anaiptol - bus labai svarbus gynybos faktorius. Tačiau pirmiausia pažvelkime į statistines grafas. Komandų keliai taip pat jau buvo susikirtę ir TOP grupėje, kuomet ekipos rungtyniavo Elektrėnuose, tačiau pergalę 91:87 parsivežė "Superfly / Vaitesa". Nėra abejonių, jog panašų rezultatą klubas mielai pasirinktų iškovoti ir pirmose rungtynėse, tačiau norint jį pakartoti bus būtina prigesinti priešininkų metikus. "Elektrėnų SC" pasižymi taikliais metimais iš vidutinio nuotolio ir iš po lentos, todėl nieko keisto, jog net 46.79% jų metimų iš šių zonų pasiekia tikslą. Tritaškių grafoje nežymų pranašumą turi vilniečiai, tačiau jis toks menkas, jog pavadinti jį privalumu būtų neteisinga. Šiokią tokią persvarą "Vaitesa" turi po krepšiu, nes geriau kovoja dėl atšokusių kamuolių. Būtent antrieji šansai gali būti labai svarbiu faktoriumi pirmosiose rungtynėse, kuomet vilniečiams teks atlaikyti ne tik elektrėniškių spaudimą, tačiau ir žiūrovų palaikymą. Vienu iš svarbių niuansų gali būti tas faktas, jog nemažai Elektrėnų krepšininkų rungtyniavo savo rajono pirmenybėse ir nuo krepšinio jau gali būti tiesiog persisotinę. Tokiu atveju net ir pora greičiau nubėgtų centimetrų "skraiduoliams" gali tapti aukso vertės. Komandoje pirmaisiais smuikais griežia Kristupas Surgėlas ir Vytautas Saulevičius. Būtent jie ir yra pagrindinės "taškų darymo mašinos". Pridėkime Dovydą Šablinską, Deividą Dimbelį ir pamatysime, jog komanda turi ne tik pajėgų penketuką, tačiau ir pakankamai ilgą atsarginių suolelį bei pajėgius gynėjus. Panaši situacija ir elektrėniškių gretose, kurių lyderiais atskirose rungtynėse būna tai Karolis Jovaiša, tai Raimondas Sadkauskas, tai Tomas Šiškevičius ar Marius Kaminskas. Pajėgumo skirtumas tarp abiejų komandų yra nežymus, todėl labai dideliu faktoriumi bus namų aikštelė. Jeigu "Superfly / Vaitesa" tinkamai susirinks rungtynėms Elektrėnuose ir iš ten parsiveš bent jau ne dviženklį deficitą, revanšinėje dvikovoje galime tikėtis žūtbūtinės kovos. Svarbu ir tai, kad "Superfly / Vaitesa" savo lemiamas persvaras susikraudavo būtent pirmosiose rungtynėse, o antrosiose tiesiog saugodavo sukauptą pranašumą. Jeigu "Sporto centrui" pavyktų pakeisti šį scenarijų, galėtų būti labai ir labai įdomu. Elektrėniškiams su išvykomis taip pat nelengva, nes komanda į rungtynes Vilniuje dažnai renkasi toli gražu ne pilnos sudėties. Tačiau čia jau ketvirtfinalis ir tokios prabangos sau leisti nebegalima, ypač jeigu nori žygiuoti toliau. Komandų šansai panašūs, tačiau dėka didelio noro ir užsivedimo nugalėti pirmenybę teiktumėme "Superfly / Vaitesos" vyrukams, keliantiems lygoje šiemet labai aukštus tikslus.


D. Bočkovo laukia nelengva užduotis - tinkamai motyvuoti savo "Elektrėnų SC" komandos kolegas

2 Lyga - Almarūno prekybos taurė - apžvalga

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009