1 Lyga - OPK Taurė: FINAL-4 prognozės

2017-04-21

VKL - Ortopedijos Paslaugų Klinikos (OPK) I-osios lygos čempionate paaiškėjo keturios stipriausios pirmenybių komandos, kurios dėl lygos nugalėtojų taurės susikaus FINAL-4 etape. Ilgą ir sudėtingą kelią kol kas sėkmingiausiai įveikė "Sporticus.lt", "PATRULIŲ RINKTINĖ / BC Kolegos", "Tigrai" bei "Electrolux". Net trys iš keturių komandų finalinėse varžybose dalyvavo ir pernai ir tik vienintelė "Sporticus.lt" tapo nauju sezono atradimu. Šį kartą VKL kolektyvas aibę spėjimų sudėjo į vieną krūvą ir paskaičiavo preliminarias komandų galimybes laimėti čempionatą. Jūsų dėmesiui - pamąstymai, kuriai iš komandų FINAL-4 etape turėtų sektis geriausiai.

FINAL - 4

Komandų rodikliai statistinėse grafose (pabrauktos komandos yra tos nominacijos lyderės)

 
 
2-taškių taiklumas %  50.10 55.37 50.30 45.98
3-taškių taiklumas % 33.50 31.31 30.45 29.23
Atkovoti kamuoliai 41.0 44.8 40.1 43.3
Rezultatyvūs perdavimai 20.0 21.3 20.0 17.1
Perimti kamuoliai 9.0 10.4 9.7 9.0
Klaidos 14.8 13.7 13.1 14.2
Išrovokuotos pražangos 14.6 12.7 14.6 13.3
Puolimas 80.8 92.4 84.4 78.7
Gynyba 77.3 83.9 83.1 79.3
 

Tigrai

32 %

Startinis penketukas
Tomas Steikūnas Evaldas Rastenis Darius Jovaiša Marius Bausys Paulius Joneliūnas
PG SG SF PF C

 

Suskaičiavus visų VKL darbuotojų spėjimus ganėtinai netikėtai prognozuojamais lyderiais tapo komanda, kuri reguliariame čempionate finišavo viso labo 5-oje pozicijoje. Tai - kovingasis "Tigrų" kolektyvas. Reguliarų sezoną ši komanda pradėjo įspūdingai ir atrodė, kad neturės rimtesnės konkurencijos pirmenybių metu. Tačiau laikui bėgant šiek tiek kito ir ekipos žaidimo kreivė, kol komanda galiausiai pateko į tokią duobę, jog ėmė pralošinėti vieniems po kitų. Laimei prieš atkrintamąsias rungtynes komanda grįžo į pergalių kelią ir ketvirtfinalyje vėl atrodė labai galingai. Ten jie du kartus užtikrintai palaužė net ir su D. Novicku jiems įgelti nesugebėjusią "Studio Moderna" komandą, o žaidimas ir vėl tarsi priminė tą, kurį "Tigrai" demonstravo pačioje sezono pradžioje. Komanda taikliausiai iš visų FINAL-4 dalyvių meta tritaškius ir tai gali būti rimta paraiška puikiems rezultatams. Stipri gynėjų grandis: Evaldas Rastenis ir Tomas Steikūnas tapo nenugalimu duetu ketvirtfinalyje, tačiau abiejų jų sėkmingo žaidimo prireiks ir dabar - pusfinalio etape. Tuo labiau, jog čia laukia labai pajėgus varžovas. Beveik nėra abejonių, kad abu krepšininkai pasirodys komandos startiniame penketuke, todėl varžovams ir vėl kels didelių problemų. Vienas klausimas, kurį nuspėti nelengva - kuris dažniau imsis įžaidėjo vaidmens. Darius Jovaiša turėtų medžioti taškus, o po krepšiu karaliaus veikiausiai Paulius Joneliūnas ir Marius Bausys. Toks startinis penketukas turėtų pradėti rungtynes, tačiau nereikia pamiršti ir kitų svarbių komandos personų. Po krepšiu plušančius kolegas visuomet tinkamai pakeisti pasiruošę Mantas Leonavičius bei nemažai rungtyniauti gaunantis Lukas Lingė. Lengvųjų kraštų pozicijose bene didžiausias klaustukas, nes paskutiniu metu tiek Rokas Niparavičius, tiek ir Tomas Balčiūnas aikštelėje nepasirodė. Jeigu krepšininkai neturi traumų, jie galės savo sėkmingu žaidimu padėti ekipai siekti aukščiausių apdovanojimų. Tuo tarpu komandos "mažiukams" atsikvėpti leis daug žaidybinio laiko gaunantis Karolis Daukša bei Lukas Baškys. Jeigu galės atvykti visi, "Tigrai" tikrai bus pajėgūs pagerinti praeitų metų rezultatą, tačiau viską teks pradėti nuo pusfinalio, kuriame - tris kartus šiemet juos įveikęs "Sporticus.lt" klubas. Viena sudėtinių galimos pergalės dalių turėtų būti stipri komandos gynyba, nes ekipa lygoje iš visų keturių likusių komandų praleidžia į savo krepšį mažiausiai taškų. Kita vertus - pusfinalio priešininkė "Sporticus.lt" yra geriausiai puolanti lygos ekipa. Tad pusfinalyje tikrai pamatysime puolimo ir gynybos akistatą, kuri gali būti lemiama kaunantis dėl pergalės.


Evaldo Rastenio vaidmuo "Tigrų" komandai bus nepaprastai svarbus

Tomas Steikūnas ("Tigrai"): "Komanda kiekvienais metais tikisi aukščiausių rezultatų. Šiais metais lygiai taip pat - tikimės laimėti viską. Manau, jog pagrindinės mūsų komandos stiprybės yra tai, jog gana neblogai atrodome puolime - galime žaisti pakankamai įvairiai ir universaliai bei pritaikyti puolimą pagal varžovus. O komandos lyderiai yra gana aiškūs: Paulius Joneliūnas ir Evaldas Rastenis. Kadangi visi varžovai yra stiprūs, tikrai negaliu pasakyti, kad kažkurie turėtų be abejonės ar be kovos laimėti. Bet aikštelės šeimininkai - "BC Kolegos" manau turi šiokį tokį privalumą - visgi savoje aikštelėje pataikyti jiems turėtų būti lengviau nei varžovams. Esminis pergalės faktorius būtų toks: kova ir susitvarkymas su varžovų stipriosiomis pusėmis ir lyderiais. Bet visgi pradėti reiks nuo svarbiausio dalyko: žaidėjų susirinkimu į rungtynes ir nusiteikimo. Pažadame savo gausiai sirgalių gvardijai, kad jei laimėsime šeštadienį, tikrai visus kviesime kartu atšvęsti.

 

Sporticus.lt

31 %

Startinis penketukas

Mantvydas

Staniulis

Deimantas

Pavlovskis

Dominykas

Palšis

Gediminas

Povilauskas

Rytis

Petrulis

PG SG SF PF C

 

Priešingai, nei "Tigrų" komandoje, nuspėti startinį penketuką "Sporticus.lt" gretose - gerokai sudėtingiau. Ir taip didžiąja dalimi yra todėl, jog ekipa tiesiog perpildyta lygiaverčių žaidėjų, kurie sėkmingai gali vienas kitą pakeisti net keliose pozicijose. Kokia sudėtimi pradės savo lemiamas kovas labai priklausys nuo to, kas iš krepšininkų galės dalyvauti FINAL-4 rungtynėse. Komandos treneris G. Kuliominas jau dabar laužo galvą, kaip šeštadienį reiks verstis be G. Povilausko, kuris tą pačią dieną kausis dėl RKL aukso apdovanojimų. Panašių nuostolių gali būti ir kitose pozicijose, tačiau tai - ne vienintelis ekipos trenerio rūpestis. Gerokai sudėtingiau gali būti lemiamų kovų metu suvaldyti krepšininkus, kurie neabejotinai sieks kuo geriau pasirodyti asmeniškai. MVP į savo rankas gali paimti bent trečdalis komandos žaidėjų, todėl bus tiesiog būtina visų pirma įteigti saviškiams, jos svarbiausia - komandinis rezultatas ir tik tuomet - asmeniniai pasiekimai. Pernelyg didelis noras gerai pasirodyti patiems kai kuriems vyrukams gali gerokai apsunkinti gyvenimą. Kitas dalykas, kuris pavojingas reguliariojo čempionato nugalėtojams - galimos staigmenos iš varžovų pusės. Kuomet pirmenybės vyko trimis ratais, vienas kluptelėjimas nereikšdavo praktiškai nieko. Dabar tai bus mažų mažiausiai vienos prabos medalių kaina. Nemažai kas pastebėjo, jog ir komandos treneris G. Kuliominas yra nepratęs pralaiminėti ir kuomet komandai nesiseka taip gerai, kaip turėtų, strategas kiek sutrinka. Žinoma, turint tokią galybę stiprių krepšininkų atrasti kitą lyderį neturėtų būti sunku, tačiau specifinis pirmenybių finalinio etapo formatas, kuomet žaidžiamos vienerios rungtynės, gali būti tuo akmenuku, kuris pakištų koją vieniems pirmenybių favoritų. Laimėjus reguliarų čempionatą nepatekti į finalą būtų tikras košmaras, todėl bent jau "Tigrus" nugalėti tiesiog būtina. Tuo labiau, jog "Sporticus.lt" pirmauja net 5-iuose statistiniuose sąrašuose tarp visų FINAL-4 dalyvių. Tačiau tai - atskirų krepšininkų pasiekimai todėl neaišku, kuomet reiks komandinio rezultato, ar pamatysime tokius pat puikius rodiklius. Nesėkmės atveju komanda gali visiškai subyrėti ir likti be apdovanojimų. Bet kuriuo atveju dauguma VKL darbuotojų spėja, jog būtent pusfinalio mačas "Sporticus.lt" - "Tigrai" bus tarsi savotiškas čempionato finalas. Ar taip bus iš tikrųjų, pamatysime jau penktadienio vakare.


Jei pateks į finalą, Deimantas Pavlovskis bus vienas realiausių kandidatų MVP titului iškovoti

Dominykas Palšis: "Be jokios abejonės, tikimės tik pirmos vietos. Manau, jog mūsų stiprybe turėtų būti žaidimo supratimas ir susikalbėjimas aikštelėje. Turime kelis individualiai labai stiprius krepšininkus, kaip Deimantas Pavlovskis ar Gediminas Povilauskas. Kas būtų viso FINAL-4 favoritais pasakyti sunku, galbūt patruliai? Nesvarbu, kas jie tokie bus, prieš visus žaisime susikaupę 110%. Pergalę gali atnešti tik gera gynyba ir pataikymas, jei neįmesime - bus labai sunku."
 

Electrolux

22 %

Startinis penketukas

Gytis

Gadeika

Kristijonas

Kirlys

Arnas

Naruševičius

Kęstas

Bagdanavičius

Ignas

Lukošius

PG SG SF PF C

Praeitų metų čempionams - "Electrolux" šis sezonas buvo nepaprastai sudėtingas. Ekipą nuolat persekiojo nesėkmės bei traumos, todėl nieko keisto, jog pirmenybes komanda pradėjo labai prastai ir kurį laiką buvo net už PLAY-OFF varžybų ribos. Galiausiai nutiko net taip, jog "Electrolux" nesugebėjo surinkti sudėties vienoms rungtynėms ir užsidirbo techninį pralaimėjimą. Tačiau tuomet šie vyrai tarsi tarė - užteks juokauti ir pradėjo po truputį gerinti savo rodiklius. Visų pirma buvo pradėta nuo rinkimosi į rungtynes. Pasikviestas Žygimantas Kosarevas, kuris iki išvykimo į Portugaliją tapo vienu komandos lyderių. Visas rungtynes komandoje sužaidė Liudas Balčiūnas ir tiek vieneriomis rungtynėmis mažiau - vienas lyderių Kęstas Bagdanavičius. Šis puolėjas šiemet jau du kartus buvo kviestas į VKL Rinktinę ir savo vertę nuolat įrodydavo puikiu žaidimu. Dėl apribojimų pirmenybėse nepamatėme vyresniojo Kristijono brolio Lauryno, kuris neabejotinai būtų padėjęs gerinti komandos rezultatus. Solidžiai visų pirmenybių metu rungtyniauja vidurio puolėjas Ignas Lukošius, kartu su "KK Trakų" komanda RKL pirmenybėse pereinantis į pajėgesnę - A grupę. Tuo tarpu likę du spėjami startinio penketuko nariai - Kęstas Bagdanavičius bei Gytis Gadeika - grynakraujai kėdainiškiai. Būtent šio miesto atstovai ir sudarė pagrindinę komandos dalį ankstesniuose čempionatuose. Kiek apibyrėjęs klubas ketvirtfinalyje sugebėjo po atkaklios serijos palaužti "Mortal Kombat" vyrukus ir dabar pelnytai gins nugalėtojų titulą. Iš vienos pusės galima sakyti, jog likimas komandai buvo palankus, nes būsimi komandos priešininkai "BC Kolegos" dar labiau nukentėjo nuo traumų ir neatvykimų. Tačiau visą pranašumą reiks įrodyti aikštelėje. Reguliariame čempionate komandos susitiko tris kartus ir visus juos pajėgesni buvo pareigūnai. Kad ir kaip paradoksaliai atrodytų, poros favoritais kaip ir kitame pusfinalyje VKL darbuotojai laiko būtent žemesnę poziciją užėmusią komandą. Jeigu "Electrolux" pasisektų įveikti pusfinalio etapą sėkmingai, liktų vienerios rungtynės ir tuomet įmanoma viskas. Vis gi nors komandai ir neprognozuojama vieta ant aukščiausio podiumo laiptelio, medalius ekipa tikrai pajėgi užsikabinti ir be Lauryno Kirlio žaidimo ekipos gretose.


Ignas Lukošius (dešinėje) stengsis iš visų jėgų padėti komandai apginti čempionės titulą

Ignas Lukošius: "Mūsų tikslai, kaip ir visada - tik patys aukščiausi. Pagrindinė stiprioji komandos pusė yra ta, jog septyni žaidėjai komandoje vidutiniškai pelno daugiau, nei po 10 taškų ir kiekvieną dieną gali iššauti vis kitas krepšininkas. Kadangi neturime aiškaus lyderio, tai ir yra mūsų stiprioji pusė. Pagrindiniai konkurentai pradžiai yra "BC Kolegų" komanda, o finale, manau, favoritais bus laikomi "Sporticus" ir "Tigrų" poros laimėtojai, kadangi šios komandos, mano nuomone, yra favoritės laimėti šią lygą. Teigiamo rezultato galima tikėtis tik susikoncentravus ir atsakingai dirbant gynyboje, kadangi gynyba laimi čempionatus. Pažadas fanams - gera kova finalinio ketverto metu ir šventė jam pasibaigus." 

PATRULIŲ RINKTINĖ / BC Kolegos

15 %

Startinis penketukas

Darius

Dzikas

Ramūnas

Viščinis

Modestas

Gilys

Artūras

Malichinas

Marius

Tenikaitis

PG SG SF PF C

"PATRULIŲ RINKTINĖ / BC Kolegos" kaip ir pernai pasiekia FINAL-4 etapą tačiau čia prognozės ekipai ir vėl nepalankios. Komanda viso sezono metu demonstravo kokybišką krepšinį, tačiau lemiamu momentu ir vėl lieka be kelių labai svarbių ekipos žaidėjų. Dėl traumos aikštelėje finaluose greičiausiai jau nepamatysime Mindaugo Pukelevičiaus, kuris būtų tapęs neabejotinu startinio penketuko nariu. Nuo vasario mėnesio ant parketo nepasirodė ir komandos įžaidėjas Darius Dzikas, kurį paskutiniu metu keisdavo Karolis Murauskas. Dėl savo išvykos į užsienį reikalingų rungtynių skaičiaus nesužaidė ir Tadas Lukša, tad nuostoliai - išties nemaži. Nepaisant to komanda sugebėjo pasiekti antrą poziciją ir praleidusi ketvirtfinalį atvyko tiesiai į finalines kovas. Sunku pasakyti, kaip būtų vyrams sekęsi, jei būtų tekę žaisti dar bent pora rungtynių, tačiau nugalėtojai - neteisiami. Komandos vadovas Matas Gimbickis tikisi, jog finalinių akistatų metu aikštelėje jau pamatysime Darių Dziką, kuris cementuos ekipos žaidimą. Viso sezono metu Darius tai darė taip sėkmingai, jog "BC Kolegos" tarp keturių likusių pirmenybių dalyvių tapo mažiausiai klaidų per rungtynes padarančia komanda. Prie to prisidėjo ir sportinę formą atgaunantis Ramūnas Viščinis, kuris pagrįstai gali tikėtis vietos startiniame penketuke. Sunku būtų įsivaizduoti pareigūnų pasirodymą be Modesto Gilio - vieno iš kandidatų į viso sezono ekipos MVP titulą. Puikiai prie kolektyvo jau priprato ir Artūras Malichinas, kuris po krepšiu sudaro stiprų duetą su Mariumi Tenikaičiu. Tačiau su keitimais komandoje - bėda. Sėkmingas ekipos pirkinys Lukas Praskorys aikštelėje tikrai užims svarbią vietą, tačiau be Karolio Murausko ir Donato Ratkevičiaus ekipoje praktiškai nebelieka lygiaverčių keitimų. Trumpas atsarginių suolelis be jokios abejonės komandos vadovui taps rimtu galvos skausmu. Tačiau čia žaidžiamos vienos rungtynės ir kartais viską gali nulemti sėkminga diena kažkuriam krepšininkui. Daugumą puikių statistinių rodiklių komanda taip pat surinko dar rungtyniaujant lyderiams, todėl dabar, kai reiks tvirto komandinio žaidimo, galime pamatyti visai kitokią "BC Kolegų" komandą. Vienas iš teigiamų dalykų - jog pusfinalio varžove netapo tikra puolimo mašina "Sporticus.lt" arba puikią formą įgijusi "Tigrų" komanda, tad šansų keliauti į finalą yra. Šiemet dar kartą pamatysime, ar komanda pasimokė iš savo pernykščių klaidų ir padarė atitinkamas išvadas, ar ir vėl liks už medalių dalybų borto. 


Lukas Praskorys - sėkmingas "PATRULIŲ RINKTINĖS / BC Kolegų" pirkinys šio sezono metu

Darius Dzikas: "Manyčiau, jo visų FINAL-4 dalyvaujančių komandų tikslas vienas - pirmoji vieta. Ne išimtis ir "patrulių" komanda. Be abejo, susirinko pačios stipriausios lygos komandos, todėl siekti aukščiausių tikslų bus be galo sunku. Mūsų stiprioji pusė yra komandos mikroklimatas ir ištaisyta praeitų metų klaida: žaidžiame ne penkiese ar šešiese, o turime lygiaverčių keitimų kiekvienoje pozicijoje. Turime labai gerai išreikštus aukštus žmones, kurie puikiai susižaidžia su mūsų perimetro žaidėjais. Favoritus išskirti būtų labai sunku, kadangi visos komandos yra stiprios. Finaliniame ketverte viską lemia vienerios ar dvejos rungtynės, todėl pasakyti, kas yra pagrindiniai konkurentai, yra sunku. "Tigrai" ir "Electrolux" atėjus lemiamoms kovoms įgijo puikią sportinę formą, o "Sporticus.lt" ją demonstruoja viso sezono metu. Gaila, jog kai kuriems mūsų žaidėjams sunku suderinti pusfinalio tvarkaraštį, kitą dalį ekipos kamuoja traumos, todėl viskas spręsis vos ne rungtynių dieną. Svarbiausias faktorius - komandos narių buvimas rungtynėse ir nusiteikimas joms, kuo aš net neabejoju. Pažadu Tadui Lukšai pagaliau užkabinti medalį ant kaklo, o visiems kitiems - kovą iki paskutinės sekundės."

1 Lyga - OPK Taurė: FINAL-4 prognozės

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009