1 Lyga - OPK Taurė: PLAY-OFF medis

2017-03-20

Pasibaigė reguliarusis VKL - Ortopedijos Paslaugų Klinikos (OPK) I-osios lygos čempionatas. Jo metu visos komandos trapusavyje sužaidė net po 21 susitikimą, tad galimybių išsiaiškinti, kuris yra stipresnis, buvo pakankamai. Dabar pirmas dvi vietas užėmusios komandos - "Sporticus.lt" ir "PATRULIŲ RINKTINĖ / BC Kolegos" iš karto patenka į FINAL-4, tuo tarpu dėl likusių dviejų kelialapių serijoje iki 2-jų pergalių susitiks ketvirtfinalio dalyviai - 3-6 pozicijas užėmusios komandos.

               1/4 finalo dalis                                                FINAL - 4

   
   
   
Sporticus.lt ( 1 )

 

 

 

Studio Moderna ( 4 )
Tigrai ( 5 )
   
 
 
 

 

 

 

 

 

Electrolux ( 6 )
Mortal Kombat ( 3 )
   
 
 
 

 

 

 

 

   
   
   
PATRULIŲ RINKT. ( 2 )

 

 

 

 


 
Studio Moderna ( 4 )

41 %

 
Tigrai ( 5 )

59 %

Tigrai - Studio Moderna 65:68           Studio Moderna - Tigrai 75:80         Tigrai - Studio Moderna 84:92

Komandos trapusavyje susitiko tris kartus ir visas pergales šventė svečiuose rungtyniavusios ekipos. Panašu, jog aikštelės pranašumo neturi nei viena ekipa ir kuri pirmoji sugebės atrasti namų sienų privalumus, gali pateikti labai rimtą kozirį į pergalę serijoje. Nors reguliariame čempionate 2 kartus pajėgesne buvo "Studio Moderna", drįstame spėti, jog seriją turėtų laimėti "Tigrai". Kodėl galimai nutiks būtent taip ? Visų pirma pasižiūrėkime į statistinius komandų rodiklius. "Tigrai" žaidžia rezultatyviau už varžovus, pelnydami po 80,4 taško per rungtynes, kai "Studio Moderna" stabiliai užstrigusi ties 76.8 taško riba. Gynyboje geriau atrodo "Studio Moderna", kuri net pirmauja lygoje pagal šį rodiklį, praleisdama po 75.5 taško į savo krepšį. Tiesa, vienas statistinis rodiklis ekipai yra labai nedėkingas - tai klaidos. O jų "Studio Moderna" padaro lygoje taip pat daugiausiai - po 17.0 karto per rungtynes. Norint patekti į FINAL-4 šį skaičių reiktų sumažinti. "Tigrai" svečiuojasi dar keliuose naudingiausių sąrašų trejetukuose. Tai ir trečioji pozicija pagal rezultatyvius perdavimus (20.0), bei antroji pagal išprovokuotas pražangas (14.4). Komanda taikliausiai lygoje meta tritaškius (32.8%), todėl jeigu ekipai kris iš toli, ji gali būti itin pavojinga. Tokią pat poziciją pagal tritaškių taiklumą užima ir Darius Jovaiša, tiesa, asmeniniuose sąrašuose (45.6%). Be Dariaus komandoje dar apstu žaidėjų, galinčių pridaryti rimtos bėdos. Visų pirma tai daugkartinis savaitės top trejetukų svečias - Paulius Joneliūnas. Kuomet šis žaidėjas karaliauja po krepšiais, kitiems komandos draugams uždavinys sužaisti sėkmingai tampa gerokai lengvesniu. Tikras krepšinio vijurkas - Evaldas Rastenis. Apie jo gebėjimus atsidurti laiku ir vietoje net nereikia pasakoti, todėl jei Evaldas žais visuose ketvirtfinalio susitikimuose, gali tapti vienu lemiamų faktorių. Savo geriausių laikų dar nepamiršo ir Tomas Steikūnas, o Marius Bausys šiemet tapo neabejotinai geriausiu komandos komplektavimo vaisiumi arba kitaip sakant - "naujuoju pirkiniu". Pridėkime taikliarankį Darių Jovaišą ir pamatysime, kad turime komandą, kuri pelnytai čempionato pradžioje visus tiesiog šlavė nuo savo kelio. Tiesa, po to rezultatų kreivė krito žemyn kol pasiekė dabartinę. Kita vertus, pergalė ir patekimas į FINAL-4 nubrauktų visas nesėkmes ir jos būtų greitai pamirštos.

"Studio Moderna" prieš čempionatą nebuvo vertinama kaip viena rimčiausių kandidačių į FINAL-4. Tai buvo naujai susikūręs klubas, kuriam dauguma klijavo čempionato statistų etiketę kartu su turnyro autsaiderėmis. Tačiau laikas bėgo, o komandos rezultatai vis gerėjo. Sprendimas pasikviesti Dainių Novicką pasiteisino visu 100 procentų, nes krepšininkas pirmauja lygoje pagal perimtus kamuolius (3.9) bei išprovokuotas pražangas (6.3). Nieko stebėtino, jog šie statistiniai rodikliai leidžia mėgėjų krepšinio maestro rinkti po 28.6 naudingumo balo per rungtynes. Tokių puikių parodymų komandoje neturi niekas kitas. Atėjus "nigeriui", kiek pasikoregavo ir etatinio lyderio Simo Liepinaičio rodikliai. Jis net spėjo užleisti pirmą poziciją lygoje pagal rezultatyvius perdavimus - 9.0 per rungtynes, tačiau vis tiek atlieka labai solidų vaidmenį komandoje. Jeigu "Tigrai" turi daugiau individualiai stiprių krepšininkų, tai "Studio Modernai" reiktų šiuose resursuose atrasti rezervų. Puikiai vieną šių nišų užpildė čempionato atradimas - Linas Šyvis. Tiesa, galbūt kiek žemiau savo galimybių ribos šiemet atrodo Laurynas Ralys ir Laurynas Šveistys. Tačiau tai puiki terpė jiems iššauti dabar - kai to būtinai reikia. Šaunius rezultatus šiemet I-oje lygoje demonstruoja ir Viktoras Azarkovas, tačiau sutikime, jog toks pavardžių sąrašas - kiek kuklesnis, nei varžovų. Kita vertus, žaidžia ne pavardės, todėl galime tikėtis įdomios serijos. Jai intrigos pridės ir dar vienas faktas, jog "Studio Moderna" ekipos treneris Žygimantas Čėnas dar kartą bandys pagaliau įveikti ketvirtfinalio lygoje barjerą. O ar Žygimantui ir jo kariaunai tai padaryti pavyks, pamatysime jau kelių savaičių bėgyje.


Paulius Joneliūnas gali būti viena svarbiausių "Tigrų" figūrų ketvirtfinalyje

 
 
Mortal Kombat ( 3 )

53 %

 
Electrolux ( 6 )

47 %

Mortal Kombat - Electrolux 20:0           Electrolux - Mortal Kombat 75:69         Mortal Kombat - Electrolux 86:99

Kad ir kaip atrodytų keista, tačiau šios komandos savo tarpusavio jėgas išbandė tik du kartus. Taip nutiko dėl to, jog pirmame rate "Electrolux" užsidirbo techninį pralaimėjimą 0:20. Komanda labai prastai rinkosi į rungtynes, kol galiausiai sekė logiška baigtis - mačui neįstengta registruoti vos penkių žaidėjų. Kol ši problema kamavo pernykščius čemionus, jie buvo gerokai įklimpę pralaimėjimų liūne, iš kurio kiek sėkmingiau kapanotis pasisekė tik pačioje sezono pabaigoje. Sunku pasakyti, ar motyvacijos stoka, kuomet pernai tapo čempionais, ar kitos priežastys lėmė, jog rezultatai yra tik vidutiniški. Nors šešta vieta užimta be didesnių problemų, pakilti aukščiau šansų nebuvo labai daug. Komanda nebeturi ir tokio žaidėjų arsenalo, kaip kad buvo pernai. Ekipoje rungtyniavęs Žygimantas Kosarevas išvyko į Portugaliją, o dabartinių lyderių vaidmenis dalinasi Ignas Lukošius, Kęstutis Bagdanavičius, Kristijonas Kirlys, Gytis Gadeika ir Mindaugas Šeduikis. Gerokai kritusi atrodo Mato Budgino forma. Sėkmingiausiai komandoje be jokios abejonės žaidžia Ignas Lukošius, kuris lygoje yra antras pagal naudingumą, rinkdamas po +29.3 naudingumo balus, pirmauja pagal blokus (4.3) ir yra antras pagal atkovotus kamuolius (13.1). Būtent dėl tokio sėkmingo Igno žaidimo ir pati "Electrolux" komanda pirmauja lygoje pagal blokuotus metimus, išrašydama per dvikovą varžovams po 5.3 "stogo". Trečioje vietoje ekipa žengia ir pagal atkovotus kamuolius - 44.1 karto per rungtynes. Yra "Electrolux" gretose ir du snaiperiai, sėkmingai atakuojantys krepšį iš tritaškio zonos. Tai antras pagal taiklumą lygoje Mindaugas Šeduikis ir trečias sąraše - Arnas Naruševičius. Gaila, tačiau ties tuo naudingiausių krepšininkų pavardės ir pasibaigia. Reikia tikėtis, jog komanda pademonstruos stiprų komandinį žaidimą, kuriuo pernai ir nugrindė kelią iki pat pirmosios vietos, kitaip sezonas bus kaip niekada nesėkmingas ir gali pasibaigti net nepasiekus FINAL-4.

"Mortal Kombat" iki priešpaskutinio turo kovojo dėl tiesioginio kelialapio į FINAL-4, tačiau netikėtai nusileido "VSC - Elteros Projektams" ir buvo priversti tenkintis trečiąja vieta ir dvikova ketvirtfinalyje. Komanda neblogai atrodo gynyboje, pagal šį rodiklį užimdama lygoje antrą vietą - 77.5 taško į savo krepšį. Ne ką blogesnė situacija ir blokuojamų metimų sąraše - 3.3 bloko per dvikovą. Puikias vietas ekipa užima pagal perimtus kamuolius (11.1) ir dvitaškius metimus (50.8%), lygoje žengdama antra. Jeigu "Electrolux" turi Igną Lukošių, tai "Mortal Kombat" be jokios abejonės - Žymantą Armoną. Šis vaikinukas lygoje pirmauja pagal rezultatyvius perdavimus (9.1) ir yra trečias pagal perimamų kamuolių skaičių. Šiemet buvo jau ne vienos rungtynės, kurių pabaigoje gynėjas pataikęs lemiamus metimus išplėšė pergales ar pratęsimus. Pagrindiniu komandos minusu gali būti banguotas žaidimas ir nusiteikimas. Galbūt dėl ilgoko reguliariojo sezono neretai ekipos treneris Ervinas Stankus skųsdavosi žaidėjų motyvacija. Dabar prasideda lemiamos kovos, todėl ši problema, greičiausiai, išnyks. Prie gerą sezoną turinčio Žymanto Armono prisideda bene sėkmingiausią čempionatą istorijoje žaidžiantis Linas Beliūnas. Komandą sezono ekigoje gerokai sustiprino prisijungęs Kristupas Surgėlas. Gynėjas Aurimas Ruškys sėkmingai gina ne tik savo Universiteto spalvas, tačiau ir "Mortal Kombat" vardą. Krepšininkas sužaidė jam reikalingų rungtynių skaičių ir galės PLAY-OFF etape dalyvauti be jokių apribojimų. Tai kolektyvui gali būti labai svarbu. Vienintele didele netektimi galima vadinti Audrių Juknevičių, kuris 50% rungtynių ribos taip ir neįveikė. Tačiau ir be jo komanda yra pajėgi įveikti tokius "Electrolux", kokie jie yra šiemet. Įdomu bus stebėti ir "Mortal Kombat" stratego Ervino Stankaus darbą - ar jis sugebės įžiebti savo narių akyse pergalės troškimą. Jei trumpiau - patirtis prieš jaunimo norą ir entuziazmą. Kas bus pajėgesnis, pamatysime taip pat jau dviejų savaičių bėgyje.


Kristijonas Kirlys (su kamuoliu) bandys padėti "Electrolux" komandai pasiekti FINAL-4

1 Lyga - OPK Taurė: PLAY-OFF medis

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009