LDA taurė - prieššventinės lygos peripetijos

2016-12-28

LDA krepšinio taurėje tęsiasi reguliarusis čempionatas. Dauguma komandų jau įpusėjo pirmąjį jo etapą, o turnyrinėje lentelėje pilna netikėtumų. Čempionato dalyvės taip pat pradėjo ir VKL - Vilniaus Savivaldybės Taurės kvalifikacines varžybas ir dauguma sėkmingai įveikė pirmą kvalifikacinį jų etapą. Tuo tarpu specialioje rubrikoje kuri, tikimės, taps tradicine, apie save maloniai sutiko papasakoti "IF" atstovas - Valdemaras Jakubovskis. Visa tai ir dar daugiau LDA krepšinio čempionato apžvalgoje.

 

Čempionai pirmauja, kiti favoritai praranda svarbius taškus

            Iki pat švenčių visos LDA komandos tęsė kovas reguliariojo čempionato pirmame etape. Jame ekipos žaidžia tris ratus, po kurio pereis į lemiamą - PLAY OFF raundą. Sėkmingiausiai pirmenybėse kol kas žaidžia pernykštė čempionė - "Balto Link", kuri taip ir nepatyrė pralaimėjimo kartėlio. Puikioje antroje pozicijoje - "IF" kolektyvas, o štai trečiojoje pozicijoje malonus netikėtumas - "Lietuvos draudimo" komanda. Visiškai nesiseka dviems labai stiprioms komandoms: "Compensa" ir "BTA", kurios prieš pat Naujuosius pabaigia turnyrinę lentelę jos apačioje. Laiko iki pirmojo etapo pabaigos dar yra, tad reikalai ir pozicijos gali iš esmės pasikeisti.

1. Balto Link 9 : 0 + 105 18
2. IF 6 : 1 + 69 13
3. Lietuvos Draudimas 4 : 5 - 23 13
4. Gjensidige 3 : 6 - 21 12
5. Compensa 1 : 6 - 57 8
6. BTA 1 : 6 - 73 7

 

          1. Balto Link 

"Balto Link" komanda sėkmingai ir šiemet žygiuoja pirmosios pozicijos link. Jai pavyko pasiekti visas 9 pergales ir taip išlikti kol kas vienintele dar nepralaimėjusia lygos komanda. "Balto Link" yra pati rezultatyviausia pirmenybių ekipa, į varžovų krepšį vidutiniškai įmetanti po 72.9 taško per rungtynes. Ekipa pirmauja ir rezultatyvių perdavimų sąraše - per dvikovą 15.3 karto komandos draugai sėkmingai asistuoja kamuolį savo kolegoms. Tai tarytum byloja apie puikų komandos mikroklimatą ir ilgą žaidėjų suolelį. Ir tikrai, net penki ekipos žaidėjai renka po dviženklį naudingumo balą, todėl galimybių variacijoms tiek gynyboje, tiek ir puolime komanda turi labai daug. Vis gi vienas užtikrintas lyderis "Balto Link" sudėtyje yra - tai Arvydas Ūsaitis, pelnantis vidutiniškai po 28 taškus. Komandos sudėtis lyginant su pernai metais beveik nekito, todėl sėkmingu susižaidimu ir tarpusavio supratimu stebėtis nereiktų. 

VKL - Savivaldybės Taurės burtai lėmė, jog pirmame kvalifikacijos etape "Balto Link" teko išbandyti jėgas su pažįstamais iš LDA lygos - "Lietuvos Draudimu". Šį barjerą sėkmingiau įveikė būtent "Balto Link", kurie laimėjo dvikovą 64:53. Antrame kvalifikacijos etape komandai teks gerokai rimtesnis išbandymas - VKL Įmonių Lygos vidutiniokai "Baltic Ground Services". Šiuos varžovus draudikai prisimena dar iš pernykščio sezono, kuomet lygiagrečiai LDA pirmenybėms dalyvavo dar ir VKL Įmonių Lygoje. Bus įdomu stebėti, ar pavyks "Balto Link" komandai "sausai" išlipti ir iš šios balos, kuri bus labai klampi.

Arvydas Ūsaitis - ir šiemet tarp "Balto Link" lyderių

 

2. IF 

"IF" kolektyvas per septynerias iki šiol sužaistas čempionato rungtynes laimėjo šešis kartus, nusileidęs tik pirmenybių lyderiams - "Balto Link". Ši nesėkmė jokiu būdu neatėmė šanso finišuoti pirmiems reguliariame čempionate. Tam tereikia du likusius kartus varžovus nugalėti ir nepralaimėti likusioms komandoms. Tiesa, įgyvendinti šį uždavinį bus gerokai sunkiau, nei viską suplanuoti ant popieriaus. Komanda rezultatyviausių ekipų sąraše žengia antra ir tai tiesiogiai atspindi jos užimamą poziciją turnyrinėje lentelėje. Sutapimas tai ar ane, tačiau daugumos statistinių rodiklių dešimtukuose "IF" figūruoja būtent ant antrojo laiptelio. Komandos sudėtis lyginant su pernykščiu sezonu taip pat beveik nepasikeitė, o prie ekipos prisijungė vienintelis Marius Savielius. Tiesa, jis tarp komandos lyderių kol kas nepatenka, tačia nuolat saviškiams padeda pelnydamas po 5.0 taško per akistatą. Akivaizdus kolektyvos lyderis - naudingiausias ir lapkričio mėnesio žaidėjo  "Lemon Gym" prizą gavęs Domantas Bimba. Jis pelno net po 34.4 taško per akistatą bei renka po 10 atkovotų kamuolių kiekvienose rungtynėse. 

VKL - Savivaldybės Taurėje "IF" startavo sunkiai, bet sėkmingai. Komandos varžove pirmame kvalifikaciniame etape buvo VKL EKO Lygos atstovė "Meridiano" komanda. Namuose rungtyniavusi "IF" sugebėjo apginti savo tvirtovę, tačiau laimėjo tik pačioje dvikovos pabaigoje 60:57. Ženkliausiai prie pergalės prisidėjo 21 tašką įmetęs Rimvydas Kamarauskas. Antrame taurės etape komandos lauks kita EKO Lygos atstovė - "BC Internationale". Ji nepateko į lygos TOP-10, tačiau yra įdomi tuo, jog 2/3 komandos sudėties sudaro Lietuvoje dirbantys ar studijuojantys užsieniečiai. Taigi mūsų lauks įdomi tarptautinė akistata, kurioje "IF" turi visas galimybes triumfuoti bei žengti toliau.

Domantas Bimba ("IF") jau susižėrė naudingiausio lapkričio bei gruodžio mėnesių žaidėjo titulus

 

3. Lietuvos Draudimas 

Pačiu maloniausiu netikėtumu kol kas tampa "Lietuvos Draudimo" komanda. Paskutinių sezonų metu turnyrinės lentelės apačioje būdavusi ekipa per devynerias žaistas rungtynes iškovojo net 4 pergales ir bent laikinai rikiuojasi trečioje lentelės pozicijoje. Įdomus faktas, jog "Lietuvos Draudimo" vyrai pagal puolimą lygoje žengia paskutiniai - pelnydami vos po 53.0 taškus, tačiau tai jiems netrukdo skinti pergalių. Kolektyvas jau spėjo nugalėti ir "BTA" ir "Compensos" klubus, todėl atsitiktinumu tokio žaidimo greičiausiai nepavadinsime. Ekipos sudėtyje šiemettrys nauji veidai: iš "BTA" perėjęs Juozas Juškauskas, Martynas Dadurka bei Nerijus Jurgelis. Jeigu Juozas per rungtynes renka vos 1.6 taško, tai jo kolega Martynas atrodo kiek solidžiau ir demonstruoja beveik trigubai geresnę statistiką. Tačiau nė vienas iš jų komandos lyderiu netapo, o tokios rolės šiemet ėmėsi būtent Nerijus Jurgelis. Jis patenka ir į geriausių lygos žaidėjų dešimtuką, o kuomet prie kolegos prisijungia dar ir Laimonas Rasalas, Audrius Blauzdys bei Tautvydas Kuras galima tikėtis labai neprastų rezultatų. Būtent tokius kol kas turnyrinėje lentelėje ir matome ir ekipa pelnytai gali siekti "metų atradimo" titulo, jei tokį pat žaidimą išlaikys ir toliau.

VKL - Savivaldybės Taurėje komanda savo pasirodymmą pabaigė jau pirmame kvalifikaciniame etape. Negailestingi burtai jiems lėmė LDA lygos varžovus - nenugalimuosius "Balto Link", kurių toje akistatoje nugalėti nepavyko. Tačiau dabar visą dėmesį užtat bus galima skirti Draudikų Asociacijos lygos varžyboms.

"Lietuvos Draudimo" žaidimas šiemet palieka labai gerą įspūdį

 

4. Gjensidige 

"Gjensidige" šiemet tapo pačia paslaptingiausia komanda. Taip nutiko dėl to, jog savo sudėtį klubas pakeitė daugiau nei 50%. Ekipos sudėtyje matome net 10 naujų žaidėjų. todėl nuspėti, kaip komanda gali pasirodyti pirmenybėse būtų labai sunku. Rezultatai kol kas tikrai neprasti, tačiau kartais pasitaiko ir skaudžių pralaimėjimų, kaip kad paskutinė nesėkmė 33:64 prieš "Lietuvos Draudimą". Komandos lyderiais tapo jos naujokai: VKL EKO Lygoje "MKK" garbę ginantis Paulius Kalakauskas bei aukštaūgis Augustinas Stropus. Šių krepšininkų pasirodymai daugumoje rungtynių ir lemia galutinį dvikovos rezultatą. Tiesa, pagal dabartinę sudėtį "Gjensidige" tikrai galėtų kautis dėl medalių, todėl tobulėti dar tikrai yra kur. Tam dar yra ir laiko, kad subalansuoti savo žaidimą ir jį maksimaliai pagerinti iki PLAY-OFF etapo.

Tuo tarpu VKL - Vilniaus Savivaldybės Taurės pirmame kvalifikaciniame etape "Gjensidige" pasiekė įspūdingą pergalę - didžiausią iš visų LDA atstovų. Jų varžove buvo EKO Lygos autsaiderė "Šernų" ekipa, kurią draudikai sutriuškino net 97:48. Rezultatyviausiai nugalėtojų gretose rungtyniavo 22 taškus įmetęs Mykolas Sabaitis, o Augustinas Stropus surinko net 49 naudingumo balus, atkovodamas po krepšiais 26 atšokusius kamuolius. Antrame etape komandos lauks jau gerokai rimtesnis varžovas - VKL III Lygos vidutiniokė "Stress OFF" komanda. Šansų laimėti yra, tačiau reikia pademonstruoti tai, ką komanda sugeba geriausiai, tuomet ir sezonas VKL Taurėje gali prasitęsti dar bent vienu etapu.

Paulius Kalakauskas sėkmingai rungtyniauja ne tik "MKK", tačiau ir "Gjensidige" klube

 

5. Compensa 

Eina jau antrasis krepšinio sezonas, kuomet "Compensa" komandos rezultatai nebėra tokie, kaip anksčiau. Tam greičiausiai įtakos turi ir faktas, jog ekipa neturi ir savo namų arenos, todėl nevykdo treniruočių, o visas rungtynes čempionate žaidžia išvykose. Čempionato startas ekipai labai nesėkmingas - iškovota vienintelė pergalė prieš "Gjensidige". Panaši pradžia buvo ir pernai, o jeigu prisiminsime nuodugniau, finišas buvo ne ką linksmesnis. Lyginant su praeitu sezonu komandoje 9 nauji veidai, iš kurių net keturi perėjo iš kitų lygos komandų. Klube - visas buvęs "Gjensidige" desantas: Matas Motiekaitis, Marius Juška, Algirdas Gaidys bei Gediminas Trijonis. Tuo tarpu po metų pertraukos į pirmenybes grįžta ir ex "PZU" žaidėjas Andrius Bičkus. Iš naujųjų "pirkinių" lyderiu iš karto tapo Andrius Gaidys, renkantis po 20.3 taško per rungtynes, o jį lenkia dar ir ilgametis ekipos atstovas Laurynas Žilinskas. Sudėtis solidi, tačiau žaidimas - anaiptol. Reikia imtis kardinalių permainų, kitaip pernykštė ketvirta vieta gali taip ir likti nepagerinta ir šiemet. 

VKL - Savivaldybės Taurėje komanda sėkmingai įveikė pirmąjį barjerą. Laikinai prisiglaudusi Naujosios Vilnios sporto salėje "Compensa" 75:60 palaužė VKL EKO Lygos dalyvę - "Sudervė TEAM" ekipą. Rezultatyviausiai šioje akistatoje rungtyniavo po 19 taškų įmetę Algirdas Gaidys bei Marius Juška. Šį kartą pakako ir šešių krepšininkų, tačiau ar taip pat sėkmingai viskas pasibaigs antrame kvalifikaciniame taurės etape? Ten komandos laukia ambicingi VKL III Lygos autsaideriai - "KK Jurgenborgas". Jaunimas tikrai norės taurės varžybose pasirodyti sėkmingiau, todėl "Compensai" lengvo pasivaikščiojimo nebus. Bet kuriuo atveju varžovas - tikrai įveikiamas ir žygiuoti toliau galima pademonstravus tinkamo lygio krepšinį.

Pagrindinė nesėkmingo "Compensa" žaidimo priežastis - trumpas atsarginių suolelis ir menkas lankomumas

 

6. BTA 

Bene didžiausiu netikėtumu ir savotišku nusivylimu kol kas čempionate tampa "BTA" komanda. Pernykščiai sidabro laimėtojai laimėjo vos kartą, o į vieną dvikovą net nesugebėjo surinkti penkių savo atstovų, todėl jiems įskaitytas technins pralaimėjimas 0:20. Sunku būtų atsiminti tokį įvykį ekipos istorijoje, todėl reikia tikėtis, jog problemos - tik laikinos. Nebe taip, kaip iki šiol kol kas rungtyniauja ir Giedrius Kulbis, kurio pavardė figūruoja nebe įprastoje pirmoje naudingiausių arba rezultatyviausių krepšininkų pozicijoje, o tik ketvirtoje vietoje. Komandai būtinas didesnis paties Giedriaus indėlis, kuris beveik nėra abejonių, jog bus pademonstruotas kuomet ateis lemiamų kovų metas. Tačiau ar iki tol nebus prarasta pernelyg daug ? Komandos sudėtyje lyginant su pernai - vos 2 naujos pavardės: tai Giedrius Deveikis ir Andrejus Semionovas. Būtent pastarasis pirkinys gerokai sustiprino priekinę "BTA" komandos liniją. Andrejus nuolat pelno beveik po 14 taškų ir sugriebia po 8 kamuolius. Galbūt ekipa pagaliau atrado dar vieną savo vedlį pergalių link? Būtent pergalių dabar labiausiai ir reikia, kitu atveju finišavus paskutiniems pergalingai žygiuoti kaunantis prieš pajėgesnes komandas bus labai sunku. 

VKL - Savivaldybės Taurėje komanda dalyvauja jau antrą sezoną paeiliui, tačiau ir vėl jose pasirodo nesėkmingai. Tiesa, burtai nebuvo tokie palankūs ir "BTA" vyrams teko gana rimtas priešininkas - Įmonių Lygos atstovai "Sicor Biotech". Komandai rungtynėse nepadėjo GIedrius Kulbis, tačiau ir be jo ekipa pradėjo dvikovą fantastiškai - pirmavo net 24:10. Deja, visus likusius kėlinius draudikai pralaimėjo ir turėjo pripažinti varžovų pranašumą 62:74. Rezultatyviausias "BTA" gretose buvo Andrejus Semionovas, kurio sąskaitoje tą kartą puikavosi 24 taškai ir 12 atkovotų kamuolių. Jam gerai talkino ir 12 taškų pelnęs taip pat be keitimo rungtyniavęs Valdas Liegus. Gaila, tačiau šių jėgų pergalei nepakako ir dabar visą savo dėmesį "BTA" turės skirti LDA pirmenybėms.

"BTA" vis dar laukia savo laimės valandos

 

TOP 3

        Lapkričio mėnesio naudingiausias krepšininkas Domantas Bimba ir toliau savo komandą džiugina fantastišku pasirodymu. Jis gruodžio naudingiausių krepšininkų lentelėje ir vėl pirmoje pozicijoje. Domantui atitenka specialus VKL partnerių - fizinės reabilitacijos "Gemma" centro įsteigtas prizas. Tuo tarpu jo kaimynai sąraše taip pat pademonstravo solidžius asmeninius pasirodymus. Antroje pozicijoje - Artur Dolgovič ("Compensa"), o trečią laiptelį užima Arvydas Ūsaitis ("Balto Link"). Jiems šį kartą iki prizo trūko visai nedaug. Jūsų dėmesiui pristatome tris naudingiausius 2016m. gruodžio LDA čempionato krepšininkus:

 

1.

 

Domantas Bimba

(IF)

 

3 rungt.

 

35.3 tšk.

 

 +34.3

2.

 

Artur Dolgovič

(Compensa)

 

2 rungt.

 

15.5 tšk.

+28.0

3.

 

Arvydas Ūsaitis

(Balto Link)

 

 

2 rungt.

 

28 tšk.

+24.0

 

TURO  INTERVIU

 

Pernai "IF" komandai pavyko iškovoti čempionato bronzos medalius, šiemet ekipa kol kas atrodo dar geriau - žengia antra. Komandos sudėtis nekinta praktiškai jau trečią sezoną, todėl ekipos vadovai pagrįstai tikisi teigiamos rezultatų krypties. Kaip sekasi "IF" komandai pabandysime aptarti su maloniai bendrauti sutikusiu jos žaidėju Valdemaru Jakubovskiu.

 

Valdemarai, LDA pirmenybėse rungtyniauji nuo 2006-ųjų metų. Ar tai buvo kartu ir mėgėjiško krepšinio pradžia ?

LDA varžybose debiutavau tada, kai pradėjau atstovauti "IF" komandą. Iki tol mėgėjiškuose varžybose dalyvavau, tačiau kaip teisėjas.

 

Galbūt anksčiau yra tekę lankyti sporto mokyklą ? Jei taip, kuris iš trenerių paliko didžiausią įspūdį ?

Taip, teko lankyti sporto mokyklą, tik ne krepšinio, o šachmatų - ir tai yra tikra teisybė.

 

LDA krepšinio čempionatas – vienos iš ilgiausiai vykstančių pirmenybių. Kur tokia ilgaamžiškumo paslaptis?

Visų pirma - tai visų dalyvaujančių komandų noras tą tradiciją tęsti ir puoselėti. Čempionatas labai „šeimyniškas“ - visos komandos kitas labai gerai žino, o ekipų sudėtys taip pat yra labai stabilios.

 

Kokį rezultatą iki šiol laikytumei didžiausia „IF“ sėkme ir kodėl ? 

Esame 3 kartus sidabro medalių laimėtojai. Didžiausia sėkmė, o kartu ir nesėkmė yra pralaimėjimas 2015 metų finale prieš "Compensa" krepšininkus. Ketvirto kėlinio pradžioje pirmavome 23 taškų skirtumu, o rungtynes pralaimėjome 64:65.

 

Čempionate kol kas žengiate antri, nusileidę tik vienvaldžiams lyderiams. Kokie komandos tikslai šiam sezonui ?

Kiekvieno sezono pradžioje turime tikslą patekti į ketvirtuką. O jau ten patekus visada norisi užimti kuo aukštesnę vietą.

 

Komandos lyderis – Domantas Bimba buvo apdovanotas „Lemon Gym“ įsteigtu prizu kaip geriausias mėnesio žaidėjas. Ar kaip nors kolektyve tokias pergales paminite, ar tai daugiau – tik asmeninis laimėjimas?

Būtinai visada paminime gerus rezultatus. Visiems mūsų komandoje visų pirma yra komandos interesai. Labai džiaugiamės turėdami Domantą savo komandoje, kartu žaidžiame jau nuo 2012 metų. Kolektyvas turi savo žaidimo braižą, kiekvienas žaidėjas - savo užduotis. Labai džiugu, kad be gerų komandos rezultatų turime ir turnyro lyderių.

 

Kas realiausi kandidatai šiemet finišuoti pirmame LDA pirmenybių trejetuke ir kodėl?

Komandų pajėgumas nesikeičia jau kelintus metus. Kaip ir pernai, labai stipri "Balto link" ekipa, "BTA" ir "Compensa" dar neatskleidė tikro savo potencialo, šiemet labai solidžiai atrodo "Gjensidige" ir "Lietuvos draudimo" komandos – turnyro pabaiga turėtų būti intriguojanti.

 

Komanda startuoja ir VKL – Vilniaus Miesto Savivaldybės Taurės varžybose. Ką toks turnyras duoda ekipai?

Įdomu susitikti ir palyginti savo pajėgumą su kitų turnyrų komandomis. Pernai neperkopėme pirmo etapo – tačiau šiemet žengėme į antrąjį, žiūrėsime, kaip seksis toliau.

 

VKL Taurėje jau įveikėte 1 kvalifikacinį etapą ir dabar jūsų kelyje bus kita EKO lygos ekipa: „BC Internationale“ arba „begikams.lt“. Kuris varžovas būtų palankesnis ir kodėl?

Labai sunku pasakyti kas parankesnis - laimi visada stipresnis, su juo ir žaisime.

 
Kokius tikslus sau keliate VKL – Vilniaus Miesto Savivaldybės Taurės varžybose?

Kėlėme tikslą pasirodyti geriau, nei pernai – jį jau įgyvendinome. Dabar bandysime žengti toliau.


Bene kiekvienas krepšininkas yra turėjęs pravardžių. Kokios buvo ar yra tavo ir kaip jos „prilipo“ ?

Bent jau aš apie jas nežinau – dabar būtinai paklausiu komandos draugų – gal ir turiu kokią.


Teko pastebėti, jog internete stengiatės nuolat skelbti savo rezultatus, kviesti sirgalius. Ar didelis susidomėjimas jūsų rungtynėmis darbe? 
Turime komandos „fanų klubą“. Šiemet kaip tik pasikeitė klubo vadovas – iš prezidentės atėjo prezidentas. Kolegos ateina pasižiūrėti rungtynių, nuolatos įmonės intranete skelbiame varžybų anonsus ir rezultatus. Sezono pabaigoje turime ir sezono uždarymą.


Jei galėtum į komandą pasikviesti du krepšininkus – mėgėjus iš bet kurios LDA komandos, kas jie būtų ir kodėl ?

Dalyvavimas LDA turnyre yra, visų pirma, atstovavimas draudimo bendrovei "IF" draudikų asociacijos rengiamame turnyre. Labai smagu, kad tą gali padaryti smagiai, aktyviai ir dar kartu su draugais. Esame subūrę darnią komandą, kiekvienam žaidėjui visada malonu atvykti, pabūti kartu su draugais ir žaisti. Be to, esame pasiekę labai gerų rezultatų. Todėl nenorėdami ardyti turnyro ir savo komandos darnos – liekame prie savo sudėties.


Ko palinkėtum varžovams LDA čempionate, kolegoms, draugams ir VKL lygai ?

Labai smagu, kad turime tokią mėgėjų lyga. Turnyro organizavimo ir varžybų pravedimo lygis tikrai labai aukštas, už tai esame dėkingi. Kai papasakoji kolegoms iš kitų šalių, kokiame turnyre dalyvaujame, kaip viskas organizuota ir kompiuterizuota – visi stebisi ir džiaugiasi, kad turime tokį turnyrą. Todėl linkime lygai toliau vystytis, dar labiau tobulėti ir pritraukti daugiau krepšinio mėgėjų. Varžovams linkime smagaus laiko kartu žaidžiant ir siekiant LDA taurės, o visiems kartu – kuo ilgiau puoselėti LDA krepšinio varžybų tradiciją.

LDA taurė - prieššventinės lygos peripetijos

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009