1 Lyga - OPK Taurė: savaitės apžvalga

2016-11-28

Visiškai nepastebimai pro šalį prabego dar viena savaitė, o kartu su ja ir VKL I Lygos - OPK Taurės varžybos. Šį kartą aikštelėje pamatėme 5 dvikovas, o rezultatai nustebino ne vieną krepšinio mėgėją. Iki šio turo nė karto nesuklupę "Tigrai" pralaimėjo du kartus, tuo tarpu pagaliau pirma savo pergale gali pasidžiaugti ir "VSC - Elteros Projektai". Kaip pasikeitė turnyrinės pozicijos savaitei prabėgus kviečiame pasinagrinėti tradicinėje pirmadieniui - VKL I Lygos apžvalgoje.

 

LYDERIŲ NESĖKMĖS IR PIRMA "VSC - ELTEROS PROJEKTŲ" PERGALĖ

            Iki šios savaitės ne vienas orakulas spėliojo, kiek kartų per sezoną tepralaimės "Tigrų" komanda, pirmenybes pradėjusi 5-iomis pergalėmis paeiliui. Atisrado net tokių, kurie spėjo, jog čempionatą ekipa pabaigs "sausai", tačiau pastariesiems po šios savaitės teks gerokai nusivilti savo spėjimais. Košmariškos septynios dienos "Tigrams" atnešė du pralaimėjimus. Visų pirma namuose 65:68 pralaimėta "Studio Moderna" vyrukams. Kai jau atrodė, jog tai tebuvo netikėtas kluptelėjimas, "Tigrai" paslydo dar kartą - sekmadienį 79:88 pralaimėjo ir "Sporticus.lt". Po tokio pasirodymo ekipos vadovai, greičiausiai, imsis korekcijų klubo lankomume, nes dabartinė rezultatų kreivė netikėtai pakrypo žemyn. Pagal prarastus taškus vienvalde čempionato lydere jau tapo "Sporticus.lt", o jei "Tigrai" pralaimėtų ir "Mortal Kombat" vaikinams, po savaitės juos tematytumėme geriausiu atveju jau tik trečioje pozicijoje. Tai būtų visiškas nesusipratimas nagrinėjant statistinius rodiklius, nes gynyboje komanda atidirba iš visų jėgų ir vis dar ryškiai pirmauja, kaip geriausiai besiginanti ekipa lygoje - vos po 64.7 praleidžiamo taško į savo krepšį. Puolime jie žengia antri ir taip pat neturi didelių problemų. Reiškia pralaimėjimų priežasčių reiktų ieškoti kažkur kitur. Tačiau tai tebūna jau "Tigrų" trenerių galvos skausmu.

          Savo galvos sopulį pagaliau nutraukė "VSC - Elteros projektai", kurie pirmenybėse laimėjo pirmą kartą po penkių pralaimėjimų paeiliui. Principinėje dvikovoje Igno Pagalio auklėtiniai be didesnių problemų susitvarkė su "Aktyvios Veiklos" puolimu, kuris, šį kartą, buvo tarsi bedantis. Visiškai nebedaug "VSC - Elteros Projektų" komandai trūksta ir iki to, jog pakilti iš paskutinės pozicijos pelnomų taškų grafoje. Pagerėjęs puolimas iš karto davė gerų rezultatų, o kitą savaitę galės padovanoti ir dar vieną dovaną. Dvikova su "Patrulių Rinktinės - BC Kolegų" komanda bus varžytinės bent jau laikinai dėl 7-osios pozicijos turnyrinėje rikiuotėje. Laimėję pareigūnai priartėtų prie čempionato vidutiniokų, tuo tarpu "VSC" pergalės atveju nebeliktų čempionato autsaiderių ir situacija būtų tokia, jog nugalėti varžovus galėtų bet kas. Na o iki tol pasižiūrėkime, kaip pasikeitė turnyrinė lentelė einamuoju laiku. Joje į viršų palypėjo pernykščiai čempionai "Electrolux", žemyn numesdami "Patrulių Rinktinės / BC KOLEGŲ" komandą.

  1. Tigrai 5 : 2 + 81
  2. Mortal Combat 5 : 2 + 26
  3. Sporticus.lt 4 : 1 + 35
  4. Aktyvi Veikla 3 : 4 - 20
  5. Studio Moderna 3 : 4 - 1
6. Electrolux 2 : 4 - 56
7. Patrulių R. - BC Kolegos 1 : 2 - 33
  8. VSC - Elteros Projektai 1 : 5 - 32

 

"VSC - Elteros Projektai" pagaliau iškovojo pirmąją pergalę VKL I Lygoje

 

TOP 3

        Lyginant su praeita savaite, šios geriausių pasirodymų trejetuke išliko Deimanto Pavlovskio ("Sporticus.lt") pavardė. Tiesa, jis iš pirmos pozicijos nukrito į trečiąją, tačiau vis tiek ženkliai prisidėjo prie to, jog "Sporticus.lt" bent laikinai pagal prarastus taškus taptų čempionato lydere. Pagaliau į prizininkų trejetuką pateko ir jo komandos draugas Gediminas Povilauskas. Po blankaus pasirodymo praeitą savaitę krepšininkas šį kartą pademonstravo absoliučiai geriausią rezultatą lygoje per septynias dienas ir pelnytai įsikūrė ant pirmojo laiptelio. Tuo tarpu trečioje pozicijoje "Mortal Kombat" pergalės prieš "Studio Moderna" kalvis - Linas Beliūnas, minimaliai atsilikęs nuo ką tik minėto Gedimino. 

 

1.

 

Gediminas Povilauskas

(Sporticus.lt)

 

 

24tšk., 21 atk.k.

 

 +39

2.

Linas Beliūnas

(Mortal Kombat)

 

 

30tšk., 14 atk.k.  

+38

3.

Deimantas Pavlovskis

(Sporticus.lt)

 

 

 

31tšk.  

+33

 

TURO RUNGTYNĖS

           Kandidatų tapti pagrindinės savaitės dvikovos autoriais buvo nemažai ir teko ilgokai pasukti galvą, kad išrinkti verčiausius šio titulo. Vis dėl to šį kartą nusprendėme pirmenybę suteikti "Studio Moderna" vaikinams, kurie tapo pirmąja komanda sezone, nugalėjusia pajėgų "Tigrų" kolektyvą. Pirmoje rungtynių pusėje "Studio Moderna" dominavo aikštelėje ir tik antroje susitikimo dalyje aikštelės šeimininkams pavyko sugrąžinti intrigą. Tačiau pergalę iškovojo svečiuose rungtyniavusi "Studio Moderna". Kviečiame išsamiai susipažinti, kaip vyko ši dvikova ir ką galėjote pamatyti joje apsilankę.

65

68

(9:20, 12:17, 21:13, 21:18)

 

Tigrai: E. Rastenis 15, L. Baškys 13, M. Bausys 12.

Studio Moderna: L. Šyvis 25, L. Ralys 20, L. Šveistys 7.


Laurynas Ralys ("Studio Moderna") rungtynėse prieš "Tigrus" pelnė 20 tšk., pataikydamas net 5 iš 7-ių tritaškių 

            

Rungtynes geriau pradėjo „Studio Moderna“ krepšininkai, kurie prabėgus beveik trims minutėms pirmavo 5:0. Kiek vėliau L. Ralys pelnė dar du taškus iš po krepšio, o rezultatas jau buvo 7:0. Sužaidus penkias minutes „Tigrai“ dar nebuvo pelnę nė taško, o svečiai savo kraityje turėjo jau dešimt. Dar po minutės L. Ralys smeigė antrąjį savo tritaškį, todėl „Tigrai“ buvo priversti prašyti minutės pertraukėlės, nes žaidimas visiškai nesiklijavo. Po pasitarimo šeimininkai pelnė tris taškus iš eilės, tačiau svečiai ir vėl atsakė tuo pačiu. Iki kėlinio pabaigos šeimininkų krepšininkams pavyko sumažinti savo atsilikimą iki 11 taškų - 9:20.

Antrąjį kėlinį komandos pradėjo lygiai, o sužaidus tris su puse minutės „Studio Moderna“ buvo priekyje 12:25. Sužaidus pusę kėlinio, po T. Steikūno baudų rezultatas buvo 15:30 svečių naudai. Tada šeimininkai surinko dar keturis taškus iš eilės ir priartėjo iki vienuolikos taškų. Per likusį kėlinio laiką svečiai vėl kiek susikaupė bei dar kartą nutolo į priekį - rungtynėms įpusėjus 21:37.

Antrąją rungtynių dalį šešiais taškais be atsako pradėjo "Tigrai", todėl po L. Baškio dvitaškio greitoje atakoje svečiai buvo priversti prašyti minutės pertraukėlės. Sužaidus pusę kėlinio šeimininkų deficitas ištirpo jau iki šešių taškų (36:42). Dar po kelių atakų E. Rastenis pataikė iš po krepšio ir komandas skyrė jau tik vienas metimas – 40:42, o kitoje atakoje tas pats E. Rastenis išlygino rezultatą. Tuomet svečiai smeigė du tritaškius be atsako ir vėl šiek tiek nutolo, padidinę savo atotrūkį iki 42:50.

Ketvirtajame kėlinyje užvirė žūtbūtinė kova. Likus žaisti penkias minutes šeimininkai sumažino savo atsilikimą iki 7 taškų (52:59). Tuo tarpu likus kiek mažiau nei pusantros minutės E. Rastenis pelnė du taškus su pražanga ir priartino savo komandą iki vieno taško (61:62). Kitoje aikštės pusėje I. Saladinskas smeigė tolimą bombą ir vėl sugrąžino "Studio Moderna" vaikinams turėtą persvarą. Vėliau abi komandos apsikeitė klaidomis ir dar kartą taškais, o „Tigrai“ taip ir nesugebėjo pasivyti savo varžovų. Puikią ir kiek netikėtą pergalę šventė svečiuose žaidusi "Studio Moderna" ekipa - 65:68, taip pirmą kartą sezone priversdama kapituliuoti čempionato lyderius. 

"Tigrų" komandos treneris Kipras Baleišis: "Buvo tikrai nekokybiškas apšilimas. Pradėjome rungtynes labai vangiai, bandėme žaisti greitai, bet išėjo skubotai. Keli metimai neįkrito, neradome savo žaidimo. Kai jau atrodė, kad įėjome į ritmą ir prisivijome, jie labai ramiai pataikė savo porą tritaškių ir vėl atstatė pranašumą. Vėliau pritrūko šiek tiek sėkmės ir pelnytai laimėjo stipresni."

"Studio Moderna" komandos treneris Žygimantas Čėnas: "Pagrindinė pergalės priežastis būtų sėkminga pirmoji rungtynių pusė, kai gerai apsigynėmė ir leidome "Tigrų" komandai įmesti tik 21 tašką. Apskritai gynyba buvo labai gera, nes praktiškai "išjungėme" Evaldą Rastenį iš jų komandos žaidimo. Taip pat protingai sužaidėme puolime. Taigi, viskas labai paprasta - geri sprendimai lėmė pergalę."

 

Darius Dzikas ("PATRULIŲ RINKTINĖ - BC Kolegos", su kamuoliu) aikštelėje jaučiasi vis drąsiau

 

SAVAITĖS INTERVIU

Bėga metai, keičiasi komandos pavadinimai, tačiau vienas žaidėjas kartu su šia ekipa - praktiškai nuo jos įkūrimo. "PATRULIŲ RINKTINĖS - BC Kolegų" gynėjas Darius Dzikas paskutiniu metu tampa vis tvirtesniu ekipos vedliu į pergales, o jo žodis jau pagelbėjo į komandą pasikviesti ne vieną naują pajėgų krepšininką. Kaip Dariui sekasi rungtyniauti krepšinio aikštelėje ir kokius tikslus sau kelia jo atstovaujama komanda kviečiame pasiskaityti šiame interviu.

 

Dariau, kaip prasidėjo tavo, kaip krepšininko kelias ?

Mano krepšinio kelias prasidėjo Vilniaus krepšinio mokykloje bunant 6 metų ir su krepšinio kamuoliu neišsiskiriu iki šiol. Krepšinį pasirinkau pats, o papildomai mane paskatino brolis.

 

Kuris iš trenerių tau, asmeniškai, davė daugiausiai ir kodėl?

Pirmasis mano treneris buvo Ričardas Žilys, kuris buvo griežtas ir reiklus treneris. Jis man padėjo žengti pirmus žingsnius ir suprasti apskritai, kas yra tas krepšinis. Sportuojant Šarūno Marčiuliono krepšinio akademijoje, mūsų 92 metų kartą treniravo Džiugas Nutautas, kuris buvo visiška priešingybė - buvo labai ramus. Šie treneriai buvo patys pirmieji, todėl davė daugiausiai.

 

Greičiausiai visi esame turėję savo „dievukus“. Kas jie tokie buvo tavo paauglystėje ir kodėl?

Be jokios abejonės, tai yra Šarūnas Jasikevičius. Dar iki šiol manau, jog tai yra pats geriausias visų laikų Euroos įžaidėjas, o NBA neatsiskleidė tik todėl, jog pasirinko ne tą komandą. Kodėl? Dėl charakterio savybių ir aikštės matymo.

 

Kokių pravardžių esi turėjęs per savo krepšininko karjerą ir kaip jos „prilipo“ ?

Per daug pravardžių iš tikrųjų neturėjau – Dariukas, Darka, Darėnas, Darelis. Iš esmės visi mažybiniai žodziai.

 

Ar yra metimas, pergalė arba žaidybinis epizodas, kuris tau įstrigo labiausiai ir ką jis nulėmė?

Iki šiol atsimenu, kuomet nuvažiavome į Kauną žaisti MKL varžybų be savo lyderių (Dovyko Rediko ir kitų). Važiavome pakovoti, o ne laimėti, tačiau rungtynės sekėsi puikiai ir likus minutei pralaiminėjome vos vienu tašku. Neatsimenu, kuris žaidėjas gavo 5 pražangas, bet mane pakėlė nuo suolo - visiškai nežaidusį ir per tą minutę sugebėjau imesti 2 tritaškius, tame tarpe ir lemiamą - paskutinę sekundę, nulėmusį pergalę. Kalbant rimtai, mečiau link krepšio ir nežinau, kokiu būdu tie metimai įkrito, nes prasedėjus 39 minutes ant suolo eiti žaisti yra nepaprastai sunku.

Kokį save įsivaizduotum po 10-ties metų?

Kalbant trumpai, su kostiumu ir krepšinio kamuoliu.

 

„BC Kolegų“ ir „Teisės Garanto“ komandos neįsivaizduojamos be Mato Gimbickio. Ką šis žmogus duoda abiems klubams?

Iš tikrųjų žodžiais sunku pasakyti, ką šis žmogus duoda komandai. Nes žodis - „viską“, skambėtų per silpnai. Tai - žmogus, kuris miega krepšiniu ir dėl savo komandos žaidėjų padarys bet ką. Svarbiausia, jog absoliučiai kiekvienas komandos narys jam jaučia milžinišką pagarbą ir yra pats didžiausias autoritetas. Norėčiau jam nuo visos komandos pasakyti ačiū ir tikiuosi, jog toliau nesustos sirgti krepšiniu.


Pernai VKL I Lygoje pasiekėte FINAL-4, kokie tikslai būtų šiemet ?

Vienintelė komandos problema – rinkimasis į varžybas, kas gali šiemet mums pakišti koją. Ne visada į rungtynes galės atvykti, pavyzdžiui, Modestas Gilys. O netekus bent vieno iš žaidėjų, dažnai sulaukiame sunkumų tiek puolime, tiek ir gynyboje. Tikslai - lygiai tokie pat, kaip praeitais metais, žaisti kiekvienose rungtynėse, kovoti, o kaip bus, pasižiūrėsime pavasarį. 

Tavo žaidimo kreivė kartu su kiekvienais metais kyla vis aukštyn. Gal dar sieji vilčių ir su profesionaliuoju krepšiniu ?

Džiaugiuosi, galėdamas žaisti krepšinį ir nešti naudą komandai savo žaidimu. O profesionalus krepšinis - jau praeityje, nes norint žaisti profesionaliai, reikia atiduoti krepšiniui viską ką turi – laiką, jėgas ir būti reikiamu laiku, reikiamoje vietoje.

 

1.82m. ūgis įžaidėjui – daug ar mažai? Kokie to privalumai ar trūkumai ?

Galėtu būti geriau 1.88m. Profesionaliame krepšinyje tai yra daugiau trūkumas, nes galime suskaičiuoti ant rankos pirštų tokio ūgio krepšininkų, kurie pasiekė aukčiausią lygį. Mėgėjų krepšinyje tokio ūgio pilnai pakanka.  Didžiausias privalumas, be abejo, greitis, o trūkumas greičiausiai būtų – sunkumai gynyboje. 


Netrukus sužaisi 100-ąsias savo rungtynes VKL čempionatuose. Kodėl toks dėmesys būtent VKL ?

Iš tikrųjų net nežinojau, jog artėja toks malonus jubiliejus - maloniai nustebino. Galiu pasidžiaugti, jog aš kartu su VKL nuo pat įkūrimo pradžios ir stebėjau, kaip ši lyga augo ir dar vis auga. Ką gali žinoti, galbūt kažkada ateis diena, kai sužaisiu ir 200-ąsias rungtynes.


Jei turėtum galimybę į komandą pasikviesti du krepšininkus – mėgėjus, kas tai būtų ir kodėl ?

Aš tokius jau turiu. Tai yra Tadas Lukša ir Mindaugas Pukelevičius (avansu, kad toliau dirbtų komandai).

 

Kartą jau dalyvavai VKL Rinktinės sudėtyje Baltarusijoje. Ar tikiesi vėl būti į ją pakviestas ir ar sutiktum rungtyniauti?

Vienareikšmiškai taip. Buvo maloni patirtis, organizacijai galima rašyti aukščiausius balus ir pasakyti tik teigiamus atsiliepimus.

 

Ką tokie tarptautiniai turnyrai duoda krepšininkams neprofesionalams?

Bet kokiu atveju - tai yra sportas. Kiekvienas supranta, jog atstovauja visai VKL rinktinei. Smagu, jog mėgėjiškas krepšinis peržengia ir Lietuvos sieną, tai leidžia žaidėjams pakeliauti, gerai pabūti ir svarbiausia, daryti tai, ko visi ir susirinko - žaisti krepšinio.


Pagrindiniai kandidatai į VKL I Lygos favoritų pozicijas?

VKL I lyga sustiprėjo ir, manau, visos komandos kol kas neparodė tikrojo savo veido. Jei preitais metais 8-12 vietas užimančios ekipos atrodė galbūt kiek silpnesnės, tai šiais metais negalečiau išskirti nei vienų. Kiekvieną varžovą reikia gerbti ir žaisti iš visų jėgų.

 

Ko palinkėtum dalyviams, komandos draugams, sirgaliams ir VKL lygai ?

Palinkėčiau gero sezono, kuo mažiau pykčių ir gerų emocijų. VKL palinkėsiu tobulėti, skirti kuo daugiau dėmesio komandoms, nesvarbu, kurioje lygoje jos bežaistų -  I ar Eko.

1 Lyga - OPK Taurė: savaitės apžvalga

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009