Priešoperacinė reabilitacija – spartesniam sveikimui

2016-08-31

Gydytojai sako, kad pasirengimas chirurginei intervencijai toks pats svarbus, kaip ir pati operacija bei reabilitacija po jos. Todėl sveikimo procesą, tam tikrais atvejais, siūlo pradėti dar iki operacijos – tai vadinama priešoperacine reabilitacija.

Įvykus traumai sumažėja traumuotos vietos aktyvumas, todėl labai greitai atrofuojasi ir silpsta raumenys, mažėja sąnarių judesių amplitudė. Dažniausiai priešoperacinė reabilitacija taikoma po menisko plyšimų, patyrus kelio vidinių ir šoninių raiščių, priekinių ir užpakalinių kryžminių raiščių pažeidimus, planuojant sąnarių endoprotezavimo, nugaros operacijas. Anot specialistų, efektyvi priešoperacinė reabilitacija lemia ir geresnę pooperacinę reabilitacijos eigą.


Traumos - vienas iš nedaugelio nemalonumų sportininkų gyvenime.

„Moksliniai tyrimai parodė, kad tinkamai paruošus pacientą operacijai, pooperaciniai rezultatai yra geresni. Pacientams tai reiškia greitesnį pasveikimą ir grįžimą į normalų gyvenimo ritmą”, - pasakoja Roman Machnin, sveikatos centro „Gemma” Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas.

Keli tikslai

Priklausomai nuo planuojamos operacijos priešoperacinės reabilitacijos tikslai gali skirtis. Gydytojas Roman Machnin sako, kad vienas svarbiausių priešoperacinės reabilitacijos tikslų - paruošti sąnarį, kūno raumenyną bei patį žmogų chirurginei intervencijai, siekiant maksimaliai geriausių rezultatų bei trumpiausio pooperacinio atsistatymo. Nustatyta, kad operacijos rezultatams įtaką daro sąnario bei aplinkinių audinių būklė prieš operaciją: gebėjimas lankstyti sąnarį pilna amplitudė, minimali raumenų atrofija, minimalus sąnario patinimas ir kiti veiksniai turi būti kuo artimesni normai. „Žmogus, patyręs traumą, instinktyviai saugo pažeistą vietą, tačiau kartais per didelis saugojimas yra žalingas. Priešoperacinė reabilitacija leidžia žmogui saugiai aktyvinti pažeistą vietą, tam kad pooperaciniai rezultatai būtų kuo geresni”, - pasakoja fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas

Anot jo, ne visos traumos reikalauja neatidėliotinos operacijos, jos būtinumas priklauso nuo paciento planuojamo tolimesnio sportinio ir buitinio aktyvumo, nuo jo amžiaus, sąnario būklės ir kitų veiksnių. Jeigu paciento nėra būtinybės operuoti ar operaciją nuspręsta atidėti,  priešoperacinės reabilitacijos tikslas – užtikrinti žmogaus pilnavertį fizinį pajėgumą bei biosocialines funkcijas ikioperaciniu laikotarpiu, reziumuoja medikas.

Apie „Gemma”

Sveikatingumo centre „Gemma” sukaupta naujausia ir moderniausia reabilitacijos įranga. „Gemma” pirmoji Lietuvoje pradėjo taikyti skoliozės gydymą taikant Schroth metodą. Atsinaujinusį centrą įvertino ir profesionalūs sportininkai. „Gemma” bendradarbiauja su „Žalgirio” futbolo komanda, „Lietuvos ryto”, „Kibirkšties” krepšinio komandomis, taip pat su kitais sporto klubais, federacijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis. Įmonė aktyviai dalyvauja įvairiose sveikatą ugdančiuose projektuose. „Gemma” dirba daugiau nei 80 įvarių sričių medicinos ir kineziterapijos profesionalų.

Daugiau informacijos:

Anželika Voinė

„Gemma” komukacijos vadovė

tel. +370 619 15116

el.paštas: anzelika.voine@gemma.lt

www.gemma.lt 

Priešoperacinė reabilitacija – spartesniam sveikimui

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009