LDA taurėje prasideda atkrintamosios varžybos

2016-03-14
  LDA (Lietuvos draudikų asociacijos) taurėje pasibaigė reguliarusis sezonas. Jo metu komandos tarpusavyje sužaidė po du kartus ir pasidalino startines pozicijas prieš atkrintamąsias varžybas. Į jas pagal čempionato reglamentą pateko visos 8 pirmenybių komandos. Ketvirtfinalyje bus žaidžiamos dvi rungtynės, skaičiuojant taškų skirtumą. Tokiu būdu paaiškės keturios pajėgiausios ekipos, pratęsiančios kovą dėl medalių.

      8 % -  92 %    

Sezone: "Lietuvos Draudimas" - "Balto Link" 42 : 79, 37 : 54.

Turnyrinėje lentelėje komandos išsidėstė priešingose jos dalyse. "Lietuvos draudimas" viso čempionato metu žengė pačioje apačioje, iš kurios taip ir nesugebėjo pakilti. Tuo tarpu "Balto Link" sėkmingai vijosi pirmenybių lyderius "ERGO", kol, galiausiai, bent jau reguliariam čempionate tapo jo nugalėtojais. Šioje poroje intrigos greičiausiai neišvysime. Su visa pagarba "Lietuvos draudimo" kolektyvui verta paminėti, jog komandų kalibras ir pajėgumas gerokai skiriasi. Jeigu čempionato autsaideriai turi tik kelias garsesnes mėgėjų krepšinio pasaulio pavardes, tai "Balto Link" galėtų sudaryti vos ne du startinius penketukus. Silpniau, nei dauguma tikėjosi šiemet rungtyniauja "Lietuvos Draudimo" puolėjas Laimonas Rasalas, kuris net nesugebėjo iki šiol tapti rezultatyviausiu savo ekipos žaidėju. Šią rolę sėkmingai perėmė gynėjas Audrius Blauzdys, kurio serijoje lauks labai sunki užduotis - įveikti kibią "Balto Link" gynybą ir sėkmingai saviškiams dalinti kamuolį. Nepagerinus puolimo (vos 50.6 tšk. per rungtynes) tikėtis sėkmės bent vienose rungtynėse yra beveik nerealu, tad greičiausiai "Lietuvos Draudimo" vyrams liks palinkėti būti realistais ir garbingai sukovoti ketvirtfinalio serijoje. Tuo tarpu "Balto Link" pralaimėjimas net ir vienose rungtynėse būtų sensacija. Startinis penketukas - puikiai susižaidę vyrai: Arvydas Ūsaitis, Šarūnas Baleišis, Tautvydas Paškauskas, Juozas Sargūnas ir tik šiemet prie jų prisijungęs tačiau iš karto puikiai pritapęs Rytis Kriūnas. Keitimui komanda pajėgių žaidėjų taip pat nestokoja, todėl net ir keliems lyderiams nesužaidus sėkmingų rungtynių jas nesunkiai gali "ištempti" kiti.

"Lietuvos Draudimo" laukia labai sunkus ketvirtfinalio barjeras

 

Gustas Paulionis (žaidėjas, treneris "Balto Link"): 

Komandą viso reguliariojo čempionato metu kankino traumos. Žaidėme tai be gynėjų, tai be priekinės linijos. Tačiau kartu rungtyniaujame ne pirmus metus, todėl žinome vienas kito stipriąsias ir silpnąsias puses, o tai labai gelbėja tokiose situacijose. Padėdami vienas kitam, atsakingai žiūrėjome į visus susitikimus bei nenuleisdami rankų kovojome iki pabaigos. Džiaugiamės pasiektu rezultatu - laimėtu reguliariuoju čempionatu, tačiau to visiškai nesureikšminame, nes atkrintamosiose varžybose viskas prasideda nuo nulio. Visi mūsų komandos žaidėjai yra vienodai svarbūs, nepriklausomai nuo aikštelėje praleidžiamų minučių, statistinių rodiklių ar žaidėjo rolės komandoje. Vertiname kiekvieno žaidėjo indėlį į bendrą rezultatą. Galutinį serijos rezultatą lems koncentracija, nusiteikimas bei nugalėtojų charakteris. Manau visas šias savybes turime ir eisime to įrodyti aikštelėje, tuo labiau, jog jokio kito tikslo, kaip tik tapti čempionais - neturime. Kalbant apie varžovus jie, nepriklausomai nuo rezultatų, visuomet žaidžia, išlieka kartu bei rungtyniauja komandiškai, tai ir yra didžiausia jų varomoji jėga. Kiekvienais metais matome jų žingsnius į priekį pergalių link. Šį varžovą gerbiame, laukiame labai sunkios kovos, todėl eisimi į aikštelę susikoncentravę bei atsidavę visu 100%".

      68 % -  32 %    

Sezone: "ERGO" - "BTA" 78 : 73, 90 : 54.

Šioje ketvirtfinalio poroje susitiks du didžiausi sezono siurprizai, lyginant su pernai metais. Jeigu iki šiol "BTA" komandą nuolat matydavome turnyrinės lentelės viršuje, tai ekipa šiemet stebina netikėtai žemomis pozicijomis. Pasibaigus pirmam čempionato etapui kolektyvas finišavo vos 7 pozicijoje, kartu tapdamas prasčiausiai besiginančia lygos komanda (vid. po 66.9 tšk. į savo krepšį). Nemažai įtakos tam turėjo vieno iš ilgamečių ekipos lyderių Valdo Liegaus mažėjantis aikštelėje praleidžiamas laikas. Tuo tarpu jo ekipos draugui etatiniam lyderiui Giedriui Kulbiui tinkamai talkina tik Audrius Cesevičius. Būtent šie du krepšininkai "BTA" gretose ir yra vieninteliai, pelnantys per rungtynes dviženklį taškų skaičių. Tuo tarpu sėkmingiausiu tarpsezonio pirkiniu pretenduojantį tapti Rolandą Pocių įsigijęs "ERGO" klubas atrodo gerokai solidžiau. Tiesa, stabilumo ekipai taip pat kiek pritrūko, nes paskutiniuose turuose jie užleido pirmąją poziciją ir nelaimėjo reguliariojo čempionato. Tačiau jei pavyktų triumfuoti pagrindinėse pirmenybėse šis pralaimėjimas greičiausiai niekam nesugadintų nuotaikos. Be minėto Rolando Pociaus ekipoje puikiai atrodo ir Dainius Pamerneckis bei Rytis Gaižauskas. Šalia jų ir visa eilė po 8 taškus pelnančių žaidėjų, kurie, reikalui esant, gali tapti vedliais pergalės link. "ERGO" tapo rezultatyviausia čempionato komanda (69.5 tšk. per rungt.), tad ketvirtfinalio poroje susitiks geriausiai puolanti bei prasčiausiai besiginanti komandos. Tačiau, skirtumas tarp šių rodiklių toks miniatiūrinis, jog vienas sėkmingas pasirodymas gali visus statistinius rodiklius paversti niekais. Aišku viena, jog "ERGO" tikslai greičiausiai nebeapsiriboja vien tik patekimu į pusfinalį, tuo tarpu kaip bepasibaigtų serija, jei ją pralaimės "BTA" tikrai įsirašys vieną prasčiausių sezonų ekipos istorijoje. Vienintelis kitas variantas - pateikti staigmeną ir laimėti. Tą padaryti ekipa gali, tačiau, greičiausiai, ne daugiau kaip vienose rungtynėse, o to skaičiuojant taškų skirtumą gali būti per maža. 

"BTA" komanda turės sukaupti visas jėgas siekiant sėkmės ketvirtfinalyje

 

Prieš ketvirtfinalio seriją pakalbinome vieną naudingiausių lygos krepšininkų bei "BTA" lyderį Giedrių Kulbį.

- Komanda reguliariame čempionate pasirodė nesėkmingai - užimta vos 7 vieta. Kodėl taip nutiko ir kokios buvo pagrindinės nesėkmės priežastys ?

- Turbūt pagrindinė priežastis yra ta, kad šiemet Valdas Liegus mums padeda mažiau, nei ankstesniais sezonais, o tinkamos pamainos jam neturime. Ne paslaptis, kad geras "centras" yra pusė komandos, apie kurį sukasi žaidimas. Taip pat šį sezoną labai vangiai pradedame rungtynes, leidžiame varžovams susikrauti solidų pranašumą o paskui jau nebepavejame. Daugelį rungtynių pralaimėjome nedideliu skirtumu, tad gal šiek tiek pritrūko ir sėkmės.

- Kokie komandos tikslai šiame sezone ?

- Tikslai kaip ir kiekvienais metais - kovoti dėl prizinių vietų. Dar nebuvo sezono, kad liktume be apdovanojimų, tad nesinorėtų laužyti tradicijų.    

- Kokios stipriosios "BTA" komandos savybės, žaidėjai bei sėkmės faktoriai?

- Manau, jog svarbiausia bus gynyba, kuri šį sezoną pas mus šlubuoja. Jeigu gerai apsiginsime, bus lengviau užpulti ir pelnyti lengvus taškus. Taip pat daug reikšmės turės ir tritaškių pataikymas.     

Kokios stipriosios varžovų vietos ?

Varžovų privalumų neminėsiu, kad nežinotų kaip ruoštis šiai serijai (šypsosi).

Tuo tarpu "ERGO" atstovas Rytis Gaižauskas pasidalino tokiomis mintimis prieš ketvirtfinalį: "pagrindine pralaimėto reguliaraus čempionato problema buvo ta, jog sezono gale sunkiai rinkomės į varžybas: su "Nordea" žaidėme penkiese, su "IF" - be didelių žmonių, dėl ko ženkliai pralošėme kovą po krepšiu. Bet kokiu atveju, net ir nesusirinkę pilnos sudėties, nepasiduodame ir kovojame. Galbūt todėl ir lūkesčiai, kaip ir sezono pradžioje, išlieka tik aukščiausi. Tikimės, jog tie pralaimėjimai sezono gale atneš daugiau naudos, nei žalos. Mūsų ekipos atskirų žaidėjų išskirti nenorėčiau, o pagrindiniais faktoriais bus tai, kaip pavyks susirinkti į rungtynes, koks bus komandos nusiteikimas, kovingumas ir koncentracija visos serijos metu. Varžovai turi aiškų komandos lyderį  - tai Giedrius Kulbis, taip pat turi metikų nuo 3 taškų linijos. Nereikia pamiršti ir Valdo Liegaus, sukaupusio labai daug patirties. Bus labai sunki serija, o padarius klaidų, šanso jas ištaisyti gali ir nebūti."

      48 % -  52 %    

Sezone: "Gjensidige" - "IF" 62 : 52, 70 : 60.

"Gjensidige" klubas čempionatą pabaigia kitu pavadinimu nei jo starte, tačiau dėl to rezultatai nė kiek nesuprastėjo. Anaiptol - trečioji pozicija pasibaigus reguliariajam čempionatui yra puikus rodiklis ir taikinys tolimesnei pirmenybių eigai. Tarpusavio akistatose abu kartus triumfavo tuomet dar "PZU" spalvas vilkėjusi komanda, kuri yra geriausiai besiginanti čempionato ekipa - per rungtynes tepraleidžianti į savo krepšį vos po 57.6 taško. Norint tikėtis sėkmingos serijos baigties, "IF" ekipai teks pralaužti šią nelengvą varžovų užtvarą. Įdomus faktas, jog jei "Gjensidige" reguliariajame čempionate pasirodė visu gražumu, tai "IF" priešingai - nedemonstravo tokio žaidimo, kokį buvome įpratę matyti pastaruosius du labai sėkmingus sezonus. Žvelgiant į sudėtis pajėgių žaidėjų turi abi ekipos. "IF" gretose nepailsta etatinis jos lyderis Domantas Bimba. Jam puikiai talkina Rimvydas Kamarauskas bei Darius Jančiulis. Dėl nepakankamo rungtynių skaičiaus "IF" ekipai padėti negalės net 4 krepšininkai, tačiau jie žymesniais statistiniais rodikliais nepasižymėjo. Kuomet pirmoje sezono dalyje traumą gavo Matas Motiekaitis, "Gjensidige" vyrams teko pasikeisti žaidybinėmis rolėmis ir ieškoti naujų kelių į pergales. Ir tokios paieškos buvo sėkmingos - prie Algirdo Gaidžio prisijungė naujas komandos atstovas Marius Juška bei šiemet pagerinęs statistinius rodiklius Vilius Kulbė. Dėl apribojimų komandai negalės padėti trys žaidėjai iš kurių be jokios abejonės didžiausias nuostolis - Mato Motiekaičio bei Andriaus Sadausko netektis. Nors "IF" komanda ir finišavo žemiau, panašu, jog ištraukus visus kozirius būtent ji turi neblogas galimybes keliauti į pusfinalį. Tuo tarpu "Gjensidige" pabaigti čempionatą nepatekus tarp 4 geriausių po puikaus starto būtų ganėtinai skaudu. Aišku viena, jog mūsų laukia viena įdomiausių ketvirtfinalio serijų.

"IF" vyrai bandys nugalėti aukščiau finišavusį "Gjensidige" kolektyvą

 

Savo atkrintamųjų varžybų nuotaikomis geranoriškai sutiko pasidalinti "IF" komandos žaidėjas Valdemaras Jakubovskis.

 

- Kodėl šiemet "IF" komandą matome taip žemai turnyrinėje lentelėje ?

- Šiais metais sunkiai sekėsi surinkti visą sudėti, daugumą rungtynių žaidėme ne pilnu pajėgumu, galbūt todėl toks ir rezultatas.

 

- Kokie komandos tikslai sezone. Ar tikitės pakilti aukščiau, nei esate dabar ?

- Pagrindinis tikslas šiais metais patekti į ketvirtuką, o toliau - apetitas auga bevalgant. 

 

- Kokios stipriosios "IF" komandos savybės bei žaidėjai?

- Svarbiausi mūsų žaidėjai yra Domantas Bimba, Darius Jančiulis, Rimvydas Kamarauskas ir Mantas Matuzas. Taip pat labai svarbu, kaip rungtynėse sekasi kitiems komandos žaidėjams. Jei pavyks visus surinkti ir sužaisti gerą seriją, turime šansų peržengti ketvirtfinalio etapą. 

       

Kokios stipriosios varžovų vietos ?

Varžovai šiemet gerai žaidė visą sezoną. Tai demonstruoja ir jų užimta 3 vieta. "Gjensidige" laimėjo abejas tarpusavio rungtynes, tai dar kartą įrodo, kad ši komanda yra labai pajėgus priešininkas ir laukia sunki, tačiau įdomi bei intriguojanti dvikova.

 

 

      58 % -  42 %    

Sezone: "Compensa" - "Nordea" 42 : 98, 90 : 54.

Paradoksalu, tačiau reguliarusis čempionatas ir jo dvikovos abiems komandoms tarpusavyje leido pasidalinti po triuškinančią pergalę. Pirmajame rate tai padarė "Compensa", kuri, surinkusi pakankamai stiprią savo sudėtį, nugalėjo priešininkus. Antrame rate sėkmė jau lydėjo "Nordea" klubą, kuris palaipsniui gerino savo turnyrinę padėtį, kol galiausiai pakilo iki penktojo laiptelio. Turnyro debiutantei tai - puikus pasiekimas ir net nepatekus į pusfinalį sezoną galima būtų jau vadinti pakankamai sėkmingu. Ekipą pirmyn veda net 4 krepšininkai, renkantys dviženklį pelnomų taškų skaičių: Tomas Gineitis, Lukas Baškys, Paulius Jauga ir Modestas Juonys. Nė vienam iš jų apribojimai dėl nepakankamo rungtynių skaičiaus taikomi nebus, todėl "Nordea" į ketvirtfinalio akistatą žengs pajėgiausios sudėties. Norint tikėtis sėkmės, tokia pačia sudėtimi reikia susirinkti ir "Compensa" vyrams. Jeigu jiems tai pavyks padaryti bent vienose rungtynėse, galima tikėtis nesunkiai išsprendžiamos serijos baigties. Pakanka paminėti tokias pavardes, kaip Žydrūnas Kačinskas, Laurynas Žilinskas, Valdemar Narkevič, Vytautas Petrauskas ar Artur Dolgovič ir noromis nenoromis komandą vėl turime vadinti viena pirmenybių favoričių. Nepamirškime ir Dariaus Župerkos, kuris taip pat šiemet rungtyniauja sėkmingai ir gausime beveik visą galingąjį septynetą, prieš kurį pastaruosius tris sezonus nesugebėjo atsilaikyti nė viena LDA pirmenybių komanda. Vienintelis "Compensa" trūkumas - pomėgis nesusirinkti į rungtynes bei namų sporto arenos trūkumas. "Namų" rungtynes ir šiame etape jie žais Naujojoje Vilnioje, tad be namų arenos šiemet likusiai komandai ir vėl teks prisitaikyti prie svetimų salių sienų. Nors poros favoritais ir vadiname "Compensa" komandą, "Nordea" vyrai neturėtų nuleisti rankų ir stengtis pirmą dvikovą bent jau pralaimėti kuo mažesniu skirtumu ar net iškovoti pergalę, tuomet antrajame susitikime viskas būtų įmanoma. Kitu atveju debiutinis sezonas pasibaigs 5-8 pozicijų dalybomis. 

"Nordea" debiutiniame sezone LDA taurėje sieks pusfinalio

 

Mantas Baranauskas (žaidėjas, "Nordea"): "Komandos pasirodymas reguliariajame sezone neblogas. Pirmoje pusėje niekaip nesusirinkdavome, tačiau antroj pusėj ir esami žaidėjai susižaidė, ir pradėjome rinktis. Tuomet atsirado pergalės ir sezono pabaiga nuteikė pozityviai. Po tokio žaidimo norėtume patekti į pusfinalius, o toliau – kaip Dievas duos. Žinoma, ketvirtfinalyje laukia stiprus varžovas, kuris taip pat turėjo problemų su rinkimusi į varžybas, todėl kažką vertinti sunku. Svarbiausia bus tai, kokia sudėtimi rinksimės į varžybas - pilnos sudėtys komandų atrodo panašiai. "Compensa" priklauso daugiausiai nuo trijų – keturių žaidėjų, kurie meta, veržiasi, turi pajėgų didelį žmogų. Jei pavyktų susirinkti, panašiai atrodytume ir mes. Varžovų privalumus sunku vertinti vienareikšmiškai, nes vienas rungtynes jie mus tiesiog "suvalgė", kitas - mes atmetėm. Turbūt labiausiai priklausys viskas nuo to, kaip sužais "Compensa" lyderiai. Jei pataikys - bus sunku gintis ir dar sunkiau laimėt. Manau, kad jų stipriausia vieta – perimetras." 

 

LDA taurėje prasideda atkrintamosios varžybos

Komentarai

2010 - 2021 © VILNIAUS KREPŠINIO LYGA         ||        e-paštas:  info@vilniauskl.lt      ||      +370 607 81192  arba  +370 635 69009